Çörek otu yağı, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabilir ve öksürük, astım gibi solunum problemlerini hafifletebilir.
İlk olarak yapılacak olan çay için bir bardak sıcak su kaynatılması gerekir. Suyun kaynamasıyla birlikte içerisine bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı kurutulmuş çörek otu koyulur. Daha sonra üzerinin kapatılmasıyla 5 ile 7 dakika arasında bekletilir. Demlenen çörek otu yağı süzülerek sıcak bir şekilde tüketilir.
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
Çörek otu dövülür. Çörek otu tozu, zencefil, tarçın, zerdeçal, karabiber, bal limon suyu küçük bir kavanoza koyulur.Karıştırılır. Her sabah 1 tatlı kaşığı aç karnına yenilir. Bağışıklık güçlendirmek için süper karışım.
İlgili 22 soru bulundu
Çörek otu balı nasıl tüketilmeli diye düşünüyorsanız diğer bal türleri gibi tüketebileceğinizi söyleyebiliriz. Gün içinde ister kahvaltıda isterseniz de ara öğünlerinizde bu balı tüketmeniz mümkündür. Bir ile iki tatlı kaşığı önerilen tüketim miktarıdır.
MİDE YANMALARINI GİDERMEDE ALERJİK DURUMLARDA FAYDALIDIR. GÖZLERİ GÜNEŞE VE GÜÇLÜ IŞINLARA KARŞI KORUYARAK KATARAKT OLUŞUMUNU ENGELLER. AKCİĞER VE KARACİĞERİ RAHATLATMADA ETKİLİDİR. AĞRILARDA, SANCILARDA,SOĞUK ALGINLIKLARINDA,KRONİK BRONŞİT VE ÜST SOLUNUM YOLLARINDA, NEFES DARLIĞI, ASTIM VE ÖKSÜRÜĞE KARŞI FAYDALIDIR.
Çörek otu ve bal karışımı ne ise yarar? Çörek otu ve bal karışımının vücuda kuvvet verici, iştah açıcı, idrar sökütücü ve süt arttırıcı etkileri vardır. Mide yanmalarını izale eder. Alerjik durumlarda faydalıdır.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Solunum yollarını nemlendirmek için nemlendirici, sıcak duş ya da buhar soluma, tuzlu su ile gargara, bal, sıcak çay ya da çorba, mentollü veya ballı boğaz pastilleri ve başı yüksekte tutarak uyumak gece ortaya çıkan öksürüğü durdurmaya yardım eder.
Taze zencefilin kabuğunu soyup ince uçlu rende de bir kaba rendeleyin, çörek otunu ve balı içerisine katıp karıştırıp tüketin. Öksürüğe çok iyi geliyor.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Çörek otu kara habbe olarak da bilinir, halk arasında her derde şifa olarak kabul edilir. Peygamber efendimizin hastalandığı zaman çörek otunu su ve bal ile karıştırıp içtiği belirtilmektedir. Çörek otu soğuk sıkım da kullanabilir.
Öksürük: “Çörek otu yağı öksürüğe iyi gelir mi?” çörek otu yağıyla ilgili en merak edilen soruların başında geliyor. Enfeksiyon sonucu boğazda meydana gelen öksürük ve solunum yolu hastalıklarının etkisini azaltan çörek otu yağının balgam söktürücü etkisi olabileceği de belirtiliyor.
Çörek otu zengin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliği vardır. Bu sayede diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi metabolik hastalıkların aynı zamanda kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalık risklerinin azaltılmasında etkilidir.
Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir. Sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir. Antihistamin gibi bir etkiyle alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir.
Çörek otu çayı vücuttan toksinlerin atılmasına destek olur. Ayrıca karaciğer, böbrekler ve boşaltım sistemi sağlığı için de destekleyicidir. Gaz problemi için de bazı kişilerde çörek otu çayı rahatlatıcı bir etki oluşturabilmektedir. Zayıflamak istiyorsanız çörek otu çayını da diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Çörekotu, zeytinyağı ve yoğurt ile yapılacak karışım kabızlığı hemen kesecek daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Özellikle çörekotu sindirim sistemi üzerine inanılmaz etkileri olan bir besindir. Ayrıca kilo verme çabasında olan kişilerde çörekotunu sık sık tüketerek sindirim sistemini hızlandırabilir.
Kilo verme ve kurt dökme gibi amaçlarla sabahları aç karna tüketilmesi uygun olacaktır. İştahın kontrolüne yardımcı olur. Çiğ tohum 1-2 çay kaşığı olarak ağızda çiğnenerek yutulabilir. Yağ olarak da 1-2 çay kaşığı olarak tüketilebilir.
İlk araştırmalarda, chanca piedra ve çörek otu tohumunun ağızdan 7 gün boyunca bir arada alınmasının ardından boğaz ağrısı ve şişmiş bademcikleri olan kişilerde ağrıyı hafiflettiği görülmüştür.
Çörek Otu İle Diş Ağrısını Dindirme
İki su bardağı sirkenin içerisine 1 tatlı kaşığı çörek otu atıldıktan sonra kaynatılması gerekir. Soğuması beklendikten sonra yapılan gargara ile ağrılar direkt olarak kesilecektir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Doğal öksürük şurubu ve balgam sökücü olan pekmez ve tereyağı karışımı, özellikle çocuklar için sıklıkla kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan pekmez, tereyağı ile karıştırıldığında oldukça etkili bir öksürük şurubu haline döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri