Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Yüksek dozda demir preparatları çinkonun emilimini azaltacağından birlikte kullanılmamalıdır. Çinko, florokinolon grubu, bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların (siprofloksasin, levofloksasin, moksifloksasin, norfloksasin ve ofloksasin) emilimini azaltabilir.
Çinko takviyesi alırken yalnızca dozuna dikkat etmeniz gerekmiyor. Aynı zamanda çinko takviyesinin vücudunuz için sağlayacağı faydayı artırabilmek için destek olarak bazı farklı vitamin ya da mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bunun için belirli aralıklarla gereken testleri yaptırmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Çinkonun böbrek ve karaciğer yetersizliği olan hastalardaki etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Böbrek yetmezliğinde çinkonun vücuttaki birikimi artabilir, bu nedenle böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli olunuz.
Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor. Ayrıca, günlük 15 mg çinko alımının yeterli olduğunu belirten uzmanlar; çocukluk, yaşlılık, gebelik ve emzirme dönemlerinde çinko ihtiyacının arttığını vurguluyor.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bitkisel besinlerde ve hububatta (mercimek, mısır, buğday) fosfat ve fitatlar yüksek miktarda bulunduğundan, çinkonun emilimini azaltırlar. Sütteki kazein çinko emilimini baskılayıcı özellik taşır. Anne sütündeki çinkonun emilimi inek sütüne göre daha iyidir. Diyetteki demir de çinkonun emilimini azaltır.
Çinko kemik sağlığı için de önemli bir mineraldir. Özellikle kalsiyum, çinko ve magnezyum bir arada düzenli kullanıldığında kemik mineral yoğunluğunun artırılmasına destek sağlayabilir. Çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalarda, çinko eksikliği yaşayan çocukların akranlarına göre boylarının kısa olduğu gözlemlenir.
ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. Bağışıklığı güçlendirebilir.
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Erkekler için 11 mg ve kadınlar için 8 mg olan değerler günlük kullanım için yeterlidir. Ancak yaşlı yetişkinler, çinko emilimini engelleyen hastalıkları olan kişilerin veya virüs kaynaklı epidemilerin yaşandığı dönemelerde takviye edilmesi gerekir.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
Bir insanın günlük çinko ihtiyacı en az 15 mg'dır. Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor. Çocuklarda 0-10 yaş arasında 5-10 mg günlük çinko alımı yeterli görülüyor. Hamile kadınlarda ise günlük 20 mg çinko alımı tavsiye ediliyor.
Ayrıca günde bir kereden fazla tüketilmemesi önerilir. Özellikle günlük 1 dozu aşmaması, sağlık açısından son derece önemlidir. Kalsiyum, çinko emilimini bloke eder. Bu nedenle ZMA, kalsiyum içerikli besinler veya takviyelerle birlikte alınmamalıdır.
1) SABAH AÇ KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: Demir, Selenyum, Kollajen peptidler, Krom destekleri. 2) SABAH TOK KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: D vitamini, K2 vitamini, Omega 3, Koenzim Q10, Çinko, Magnezyum Malat.
Öğle: Öğle yemeği sırasında da çinko takviyelerini alabilirsiniz. Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir. Bu tüketim şekli takviyeyi günlük beslenme düzeninize kolayca eklemenize yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Osteoporoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı antibiyotikler, diüretikler ve mide koruyucu ilaçlar ile birlikte magnezyum takviyesi kullanmak sakıncalı olabilir.
Besinleri kaynatmak ve rafine etmek magnezyum içeriklerini düşürür. Gazlı içeceklerin içindeki fosforik asit magnezyum emilimini bozar. Gazlı içecek içmeyin. İşlenmiş etler ve peynirlerin içinde fosfor düzeyleri yüksektir, magnezyum emilimini azaltırlar.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Karboksilik asit, glikoz, aminoasitler özellikle sistein, histidin ve metiyonin, B6 ve D vitamini ve yağ asitleri ise çinko emilimini artırmaktadır. Gıdalardaki protein miktarı çinko absorbsiyonu ile pozitif korelasyon gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri