Araçta Vites Hangi Durumlarda Boşa Alınabilir? Bazı durumlar da araçların vitesini boşa almak önerilir. Örneğin aracın trafik ışıklarında beklediği durumlarda veya ya da uzun süreli bekleme gerektiren durumlarda sürücü vitesi boşa alıp beklemesi daha sağlıklı olacaktır.
Hızlı giderken ve ya arac hareket halindeyken vitesi bosa almayın. Sadece aracı durdurdugunuzda stop etmeyeceginiz zaman bosa alın. ayagınızı uzun sure debriyajda basılı tutmayın. Sadece vitese takacakken ve vitesten cıkartacakken debriyaja basın.
Aracınızla yokuş aşağı inerken vitesi boşa aldığınızda tekerleklerin motorla bağlantısını kesmiş oluyorsunuz. Bu da aracın kontrolsüz bir şekilde hızlanmasını sağlıyor, çünkü motoru çalışır tutmak için gerekli direnç ortadan kalkıyor.
Otomatik araçlarda motorun çalışmadığı durumlarda ya da itme ya da çekme durumlarında vitesin N'ye getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde vites boşa alınmaktadır. Bazı sürücüler kırmızı ışıkta beklediklerinde de vitesi boşa almayı tercih etmektedir.
Vites topuzunu sağa sola 1 kez salladığınızda vites topuzunun herhangi bir yere çarpmadan sağa sola hareket ettiğini hissediyorsanız aracı boşa almışsınız demektir. Araba çalışmıyor dahi olsa el frenini çekmemişseniz ve bulunduğunuz yerde az da olsa eğim var ise araç hareket edecektir.
İlgili 38 soru bulundu
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir. Fren sisteminde algılamada yaşanan 1–2 saniyelik gecikme nedeniyle beklenmedik olumsuz olaylar yaşanabilmektedir. Araçta Vites Hangi Durumlarda Boşa Alınabilir? Bazı durumlar da araçların vitesini boşa almak önerilir.
Boşa atma olayının tek tavsiye edilmeme nedeni eğer araba stop ederse direksiyon sertleşir frenler tutmaz ve aniden böyle birşey olursa sürücü çok panikler ciddi bir konudur. Eğer yüksek devir çevirdikten sonra birden boşa alır yada ayağın debriyajda gidersen , motorun devri aniden rölanti devrine düşer.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız
Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
KESİNLİKLE KALMAZ.ANCA İNİŞ AŞAĞI BİRAZ HIZ ALIRSA O ZAMAN KALKABİLİR. balatanız isterse yeni takılmış olsun yinede debriyaja tam basmak gerekir!!!
Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Tavsiye edilmez. Ancak uygun devir ve yük durumunda bir sorun oluşturmaz.
Manuel araçlarda, vites boşta olduğunda aracın çalıştırılması için illa debriyaj pedalına basmak gerekmez. Debriyaja basılsa da olur basılmasa da; ancak debriyaj pedalına basmak, işlemi uzatır ve aküden fazla elektrik çeker. Eğer aracın aküsü zayıfsa, debriyaj pedalına basmak aracın çalışmamasına neden olabilir.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri