Çinko içeren gıdalar arasında özellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler yer alır. Buna ek olarak tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar da zengin çinko kaynakları olarak gösterilebilir.
Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor. Ayrıca, günlük 15 mg çinko alımının yeterli olduğunu belirten uzmanlar; çocukluk, yaşlılık, gebelik ve emzirme dönemlerinde çinko ihtiyacının arttığını vurguluyor.
Tam tahıllı ekmek ve tahıl çeşitleri, beyaz undan yapılan gıdalardan daha fazla fosfor içerir. Bununla birlikte, kabuklu yemişler, tohumlar, tahıllar ve fasulyelerdeki fosfor, zayıf bir şekilde emilen fitata bağlanır.
Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır. Bu gibi besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko gereksiniminin karşılanması güçtür.
İlgili 41 soru bulundu
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Badem. Bakır, selenyum, magnezyum, fosfor ve demir minerallerinin yanı sıra protein açısından da zengin olan badem, yüksek oranda çinko içerir. 1 porsiyon badem (28 gram) yaklaşık 0.9 miligram çinko içerir.
Ceviz de önemli bir çinko kaynağı. 28 gram cevizde 1,3 miligram çinko var.
Peki yüksek oranda fosfor içeren besinler hangileridir? Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır. Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Tüm bu vitamin ve minerallerin içerisinde yüksek magnezyum oranıyla öne çıkan ıspanak, brokoli, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketerek günlük magnezyum ihtiyacınıza katkıda bulunabilirsiniz. Ispanak, magnezyum içeriğinin yanı sıra çinko içeriği ile de öne çıkar.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Karboksilik asit, glikoz, aminoasitler özellikle sistein, histidin ve metiyonin, B6 ve D vitamini ve yağ asitleri ise çinko emilimini artırmaktadır. Gıdalardaki protein miktarı çinko absorbsiyonu ile pozitif korelasyon gösterir.
Bitkisel besinlerde ve hububatta (mercimek, mısır, buğday) fosfat ve fitatlar yüksek miktarda bulunduğundan, çinkonun emilimini azaltırlar. Sütteki kazein çinko emilimini baskılayıcı özellik taşır. Anne sütündeki çinkonun emilimi inek sütüne göre daha iyidir. Diyetteki demir de çinkonun emilimini azaltır.
Test laboratuvarda doktor ve yardımcı ekibi tarafından yapılır. Bu bakımdan çinko testi hafta içi 5 gün boyunca yapılabilir. Bu test doğrudan kan testi olarak uygulanır. Vücudun herhangi bir kısmından alınan minimum kan örneği üzerinden çinko miktarı kolayca tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri