Hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır. Tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkmayı, sebzeler ve meyve ağaçlarında gövde ve dal gelişimini hızlandırır. Yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer.
Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Çinko'nun Bitkideki Görevleri
Klorofil oluşumu için gereklidir. Karbonhidratların taşınması ve şekerin taşınmasında görev alır. Hormonal faaliyetler için gereklidir ve oksinin yapısal elementidir. Suyun bitkiye alınmasında etkisi vardır.
Çinko, insan sağlığı için birçok faydası bulunan önemli bir mineraldir. Çinko özellikle hücre büyümesinde, bağışıklık direncinin yükseltilmesinde, cilt yaralarının hızlı iyileştirilmesinde, saç ve cilt bakımında fayda sağlayabilir.
Yeteri kadar bor minerali alamayan bitkilerde yeterli meyve tutumu ve gelişimi sağlanamaz. Çinko ise Enzim aktivitesinde oynadığı rol nedeniyle protein, karbonhidrat ve oksin metabolizmalarında çok önemli bir elementtir. Eksikliğinde meyve sayısında düşüş göze çarpar. Çoğu kere meyve iriliğinde de küçülmeler gözlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Zeytine yapraktan çinko bor gübresi 100 litre suya 200- 300 ml karıştırılarak yapraktan uygulanabilir. Damla sulama sistemiyle 1 ton suya 2-2,5 L olacak şeklide uygulanır.
Çiçek gelişimini düzenler. Fosfor (P) ve Çinko (Zn) eksikliğini engeller. Kış döneminde Fosfor (P) ve Çinko (Zn) alımını arttırır. Soğuk dönemlerde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumuna olumlu etki yapar.
Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
ÇİNKO SÜLFAT (%22) - TOZ GÜBRE (25 Kg)
Yüksek oranda çinko içerir. Suda tamamen çözünebilir hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates başta olmak üzere bütün meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Potasyumca zayıf olan topraklar ile potasyum ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır.
Örneğin bağ bitkileri ve kivilere demir gübresinin verilmesi için en uygun zaman sürgün oluşumu başlangıcıdır. Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, çilek ve kabak bitkilerine demir gübresi verilmesi için ideal zaman dilimi fide dikiminden başlar, hasattan 15-20 gün öncesine kadar sürer.
Bileşiminde bulunan çinko, demir, bor, bakır ve mangan elementleri ile bitkinin dengeli beslenmesini sağlayarak büyüme ve gelişimi destekler. Bitki boyu, dal sayısı ve yaprak alanını artırır. Bol çiçeklenme, dane bağlama ve meyve tutumunu teşvik eder.
Sonuç olarak, “çiçeklenme başlangıcı ve çiçeklenme sonunda, aynı ağaçlara 2 kez bor uygulaması (0.2 ppm+0.2 ppm)” yapılması önerilebilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
En çok fosfor hangi gübrede var? En yüksek fosfor oranına sahip olan gübrenin Dap gübre olduğu biliniyor. 18-46-0 oranında azot, fosfor ve potasyum değerleri sunuluyor.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Bor Zinc 7-5 tüm sebze ve meyvelerde çiçeklenme ile polen miktarını artırarak bitkinin gelişimini düzenler. Meyve tutumunu teşvik eder. Yapraktan uygulama önerilir.
Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Bu noksanlığa, topraktaki çinko yetersizliği, aşırı fosfor neden olabilir. PH'sı yüksek ve kolay yıkanan hafif topraklarda sık rastlanır. Tedavi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan, çinko içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır.
Fosfor ve çinkonun mükemmel uyumu ve bor katkısıyla, kuvvetli kök gelişimini ve tomurcuk oluşumunu sağlarken aynı zamanda çiçeklenmenin ve çiçekten meyveye dönüşümün düzenli gerçekleşmesine olanak verir.
Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir. Bunun nedeni ise, çinko mineralinin emiliminin vücut tarafından kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri