Hastane Eczacısının Görevleri Nedir? İlaç Tedavisi Yönetimi: Hastane eczacıları, hastaların ilaç tedavisi sürecini yönetir. Doktorlarla işbirliği yaparak uygun ilaçları belirler, ilaç dozajlarını hesaplar ve ilaçların doğru şekilde verilmesini sağlar.
Hastane eczacısının görevleri kısaca; hastaneye ilaç, serum vb maddeleri tedarik etmek ve bunları güvenli bir biçimde ihtiyacı olan hastalara sunmaktır. Bu işlemler sırasında hastane eczacısı mutlaka envanter yönetimi ve işletme kurallarına göre hareket etmelidir.
Hastane eczaneleri; hastanede yatarak tedavi gören hastaların tedavi gördükleri süre boyunca kullanılacak olan ilaçların temin edilmesinden, hastaya verilmesine kadar geçen süreçteki tüm iş ve işlemlerin gerçekleştirildiği birimlerdir.
Klinik eczacılar genellikle aile sağlık merkezleri veya hastaneler gibi sağlık hizmeti sunucularında veya serbest eczane, bakım evi, evde bakım hizmetleri gibi alanlarda diğer sağlık profesyonelleriyle birlikte çalışır.
8.1.Hastane eczanesi 7 gün 24 saat açıktır. Baş eczacı çalışan personelin mesai saatini ayarlar. 8.2.Eczane öğlen arası dâhil mesai saatlerinde hiç bir zaman kapanmaz. 8.3. Hafta içi ve hafta sonu 17.00-08.00 arası sadece nöbetçi personel bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Kura ile yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç. Üniversite kurallarını yerine getirdiği takdirde ataması yapılabilir.
Diş hekimliği, eczacılık, mühendislik de dahil: Artık hiçbir bölümde iş garantisi yok. İş garantili denilerek en çok tercih edilen diş hekimliği, eczacılık ve bilgisayar mühendisliği de işsizlik kıskacında. Diş hekimliğinde gerekenin tam 6 katı mezun veriliyor.
Eczacı olmak isteyenler 5 yıllık eczacılık lisans programından mezun olmaları ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. 6 aylık zorunlu stajlarını yapmayanlar mezun olsalar dahi eczane açamaz ve hastanelerde eczane teknisyeni olarak çalışamazlar. Bir diğer seçenek ise UES sınavına girmektir.
ECZANELERDE ENJEKSİYON YAPILMASI YASAK
Eczanelerde enjeksiyon yapılmasının yasak olduğuna vurgu yapan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, "Çok eskiden sağlık kuruluşlarının çok az olduğu zamanlarda hastanın ihtiyacını karşılamak için enjeksiyon yaptığımız dönemler oldu.
a) Yatan hastaların tabelalarına yazılan ilaçlar, eczacı veya hemşire tarafından, hazırlanmak üzere eczaneye verilir. Eczanede hazırlanan ilaçlar, ilgili hemşireye teslim edilir.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Sağlık uygulayıcılarının içerdiği meslek dalları beşeri hekim, veteriner hekim, diş hekimi, biyolog, hemşire, eczacı, ebe, terapist, psikolog, optometrist, fizyoterapist, diyetisyen, radyografçı, radyoterapist, odyolog, sosyal hizmet uzmanı, konuşma terapisti, acil tıp teknisyeni, paramedik, ortopedi teknikeri, tıbbi ...
Hastane eczacısının görevleri arasında hastaneye ilaç ve serum gibi maddeleri tedarik etmek ve bunları ihtiyaç duyan hastalara güvenli bir şekilde sunmak bulunur. Bu süreçlerde hastane eczacısı, envanter yönetimi ve işletme kurallarına uygun olarak hareket etmelidir.
Ayrıca, eczacılar, Adli Tıp Kurumlarındaki laboratuvarlarda da kadrolu eleman olarak çalışabilmektedirler.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir. Ancak, eczacının unvanı ve deneyimi gibi faktörler de maaşlarını etkileyebilir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Her yıl kaç eczacı alınıyor? – Yaklaşık 200-300.
Madde 10 - Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Eczacılar yapma ilaç (majistral) hazırlama pratiği yapabilir; bununla birlikte artık birçok ilaç, ilaç firmaları tarafından standart bir dozaj ve ilaç dağıtım sistemiyle üretilmektedir.
Bu itibarla; eczacı olarak yeniden göreve dönebilmeniz için Sağlık Bakanlığınca yapılacak olan kura ilanını takip etmeniz gerekmekte olup, yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde söz konusu kura sonucuna göre atamanızın yapılabileceği mütalaa edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri