“(Ey Muhammed!) De ki: Bana cinlerden bir topluluğun (Kur'ân'ı) dinleyip, 'Şüphesiz biz doğruya ileten hayranlık verici bir Kur'ân dinledik de ona inandık. Artık, Rabbimize hiç kimseyi asla ortak koşmayacağız. ' dedikleri vahyedildi.” el-Cin 72/1.
Peygamber'in cinlerle görüşüp görüşmediği hususudur. Konuyla ilgili rivayetler incelendiğinde hem birbiriyle hem de Kur'an'la çelişik gibi görünen sahih hadisler mevcuttur.
Peygamber'in cinlere de vahyi tebliğ etmek için değişik zamanlarda altı defa kendilerine Kur'an okuduğu anlaşılmaktadır (Kurtubî, XIX, 3-5; Âlûsî, XXIX, 83; Tecrid Tercemesi, II, 766-767; X, 46-48).
Kur'an'ın 72. suresinin adı cinlerden bahseden, yirmi sekiz âyetten oluşan Cin Suresi bulunmaktadır ve cinleri anlatır. Ayrıca Kur'an'da insanüstü yetenek ve icraatlarıyla anlatılan Süleymanla ilişkileri söz konusu edilen Saba melikesi Belkıs hakkında bazı rivayetler onun annesinin bir cin olduğunu söyler.
Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bilgilere göre cinler de insanlar gibi Allah'a kulluk etmeleri için yaratılmıştır. Cân insan türünün mevcudiyetinden önce yakıcı ve her şeye nüfuz edici ateşten (nâr-ı semûm, mâric) halkedilmiştir. Cinlere de peygamber gönderilmiş, bir kısmı iman etmiş, bir kısmı kâfir olarak kalmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Wahb ibn Munabbih'e göre Allah, meleklerden ve cinlerden önce mâridleri yaratmıştır. Onlar Allah'ın ilk yaratıklarıydı. Ancak Allah, cinlerin atası ve hükümdarı olan el-Cân'ı yarattığında bunların yerini aldı.
Duyu organlarıyla algılanamayan ruhani varlıklara verilen genel isimdir. Bu kullanımda, cin kelimesi tüm ruhani varlıkları kapsar. Ruhani varlıkların bir türüne verilen isimdir.
Bu kimselere göre Kur'ân'ın bahsettiği cinlerden kasıt ya insanlardan bir gruptur, ya mikroplardır veya uydurma zihnî varlıklardır. Şeytan ise insanın kötülüğü emreden nefsidir, yani şeytan adında insanı kötülüğe sevk eden harîcî bir varlık yoktur.
İfrit, yeraltı dünyasının/cehennem bir kötü cin veya şeytanıdır. Cennete ve meleklere karşıdırlar. İblis dahil dinlerde onun en güçlü kullarıdır. Bazen İblis'in yardımcıları olarak cehennemde yaşadıkları ve günahkârları cezalandırdıkları düşünülür.
Kur'an'a göre cinler, Allah Teâlâ'ya ibadet etmede, O'nun emir ve yasaklarına uymada insanlar gibi muhatap kabul edilmiş ve işledikleri amelleri ile yargılanacakları bildirilmiştir. 1 Ayrıca cinlerden bir kısmının Hz.
Muhammed'in her iki türe elçi gönderildiğinde tam bir ittifak bulunmaktadır. Ahkâf ve Cin sûrelerinde, Resulullah'ın -sabah namazında- oku- duğu Kur'ân'ı dinleyen bir grup cinin ona iman ettiği belirtilmektedir.
İslam kaynaklarına göre Süleyman'ın kuş dilini bildiği, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olduğu ifade edilir. Kur'an'da Neml ve Sebe surelerinde kıssası anlatılır.
Yaratılış gayesi olarak insanlarla aynı kategoride ele alınan cinler âlemi Kur'ân'ın beyanıyla “Allah'a kulluk etme” (ez-Zâriyât, 51/56) ve bu doğrultuda imtihana tabi tutulmaktır. Ancak insanların ve cinlerin imtihanlarındaki yol işaretlerinden bir tanesini de bu ikisi arasındaki iletişim oluşturmaktadır.
Cinleri köpek, yılan gibi hayvanlara benzer şekilde bazen çok korkunç bir yaratık olarak bazen de cüce, ayakları ters insan şekillerinde görenler olmuştur. Anlaşıldığı üzere enerjiden yaratılan bu varlıklar istedikleri suretlere bürünebilirler.
Peygamber'in cinlerle görüşüp görüşmediği hususudur. Konuyla ilgili rivayetler incelendiğinde hem birbi-riyle hem de Kur'an'la çelişik gibi görünen sahih hadisler mevcuttur.
Süleyman aleyhisselamın dokuz çeşit mucizesi vardı. Sebe süresi 12. ayetinde bildirildiği üzere, rüzgârlar emri altındaydı. Süleyman aleyhisselam denizi geçmek istediği zaman, suyu çekilerek yol açılır, geçtikten sonra yine kapanırdı. Bütün cinler emrindeydi.
Cinlerin ev ve mesken edindikleri yerlerin genellikle çöplük gibi pis yerler oldukları, buraları yer edindikleri bilnmektedir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v); evlerde bırakılan çöplerin cinlerin toplantı yerleri olacağını bildirmiştir.
CİNLER Cinler, Allah'ın adının anılmadığı yerlerde yaşarlar. Terk edilmiş binalar, mağaralar, ormanlardaki inler, tuvaletler, hamamlar ve plajlarda yaşamayı severler.
Zuzula Cin Kabilesi; Cinler alemi içerisinde yer alan en vahşi, en iğrenç ve en tehlikeli kabilelerden birisidir.
Cennetten olanlara Arapça'da "cinlerden" (cennetten) denir. İblis'in melek olmadığını söyleyenler, İblis'in "cinlerden" olmadığını, bir cin olduğunu iddia ederler. Her iki versiyon da İblis'in nihayetinde bir şeytana dönüştüğü konusunda hemfikirdir. Bir sonraki ayette İblis'in çocuklarından bahsedilmektedir.
Ama incir ağacı ile ilgili uyarı daha katıdır. Geceleri bu ağaca yaklaşılmaz, altında abdest bozulmaz, geceleri bu ağaca çıkılmaz. Çünkü bu ağacı sevdikleri için cinlerin incir ağacı altında toplandığı, düğünlerini bu ağacın altında yaptıkları anlatılır.
Ateşten yaratılan cinlerin küfre düşüp doğru yoldan sapan grubunu teşkil eden olan şeytan taifesinin lideri ve atası olan ilk şeytandan Kur'ân-ı Kerîm'de İblîs diye söz edilir (Kehf 18/50; Hicr 15/27; A'râf 7/12; Müslim, “Zühd”, 60).
Kur'an'da pek çok ayette cinlerden söz edilmiş ve onlara kendilerinden söz eden “Cin Sûresi” adını taşıyan müstakil bir sure tahsis etmiştir. Kur'an, cinlerin insanların topraktan yaratılmasından önce ateşten yaratıldığını beyan eder: “And olsun biz insanı, kuru kara çamurdan şekillenmiş kara balçıktan yarattık.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ CİNLERİN SAYILARI NE KADARDIR? Cinlerin yeryüzündeki sayılarına gelince, yine tahmini olarak söylüyorum, dünyada beş milyar insan varsa, cinler altı yedi milyardır. Bazı insanlar cinlerin insanlardan üstün olduklarını, en güçlü varlık olduklarını sanırlar, bu asla doğru değildir.
İnsanlar ve cinler, Allah'ın ilahi emirlerine uymak ya da uymamak konusunda özgür olarak yaratılmış varlıklardır. Ortak özellikleri, akıl sahibi olmaları ve iyiyle kötüyü ayırt etme gücüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri