Kimi Cinci Hocalar, Cinlerin Aşık Oldukları Kişilere Kına Yakması Olarak Tanımlar Bazıları İse Cinlerin Eğlence Amaçlı Yaptığını Söyler. Çoğu Açıklama İse Öbür Alemde Cin Saldırılarına Karşı Meleklerin Yaktığına Söyler veya Meleklerin Sevdiği Kişilere Yaktığını Söyler.
Çoğunlukla sabah uyanınca ellerde, ayaklarda görülen kahverengi, turuncu lekeler halk arasında 'şeytan kınası' olarak adlandırılıyor. Hatta bu olay bazı yörelerde 'melek kınası' olarak bilinse de yaşananlar daha çok şeytana atfediliyor.
rüyada kına yakmak çoğunlukla iyiye yorumlanır. Bir kimse başına yaktığı kınanın tutması, rüya sahibinin yaptığı bazı ayıp işleri sakladığına da işaret sayılır. Ayrıca saçına kına yakılması, gönül sefasına, saadete, huzura ve feraha işaret eder.
Sabah uyandığınızda genellikle ellerde ve ayaklarda görülen kahverengi, turuncu lekeler halk arasında 'şeytan kınası' olarak adlandırılıyor. Kimi yaşadığı şeyi uyurken şeytanlar tarafından düğüne götürülüp kına yakılmasına bağlıyor kimi de ruh bedenden bir süre ayrıldığı için olduğuna inanıyor.
Rüya sahibinin hem kendine hem de ailesinin yaşamına karşı oldukça özenli olduğuna delalet etmektedir. Bir başka rüya yorumuna göre ise o kişinin titiz ve düzenli olmasına yorulmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Kına, Lawsonia inermis adlı bitkinin yapraklarından elde edilen doğal bir boyadır. Bu bitki, sıcak ve tropikal iklimlerde yetişir ve yapraklarının kurutulması ve öğütülmesi ile kına tozu elde edilir. Kına tozu, cilt ve saç boyası olarak kullanılabilen koyu kırmızı-kahverengi bir renk verir.
Ömer`in de yalnız saf kına ile boyadığını nakletmiştir (Yusuf el-Kardâvî, a.g.e., 103). Erkeklerin süs için el ve ayaklarını kınalaması mekruhtur. Kadınların el ve ayaklarını kınalaması ise caizdir.
Genel olarak 1 ay gibi bir süre içerisinde kınanın çıktığı söylense de bu durum kullanılan malzemenin kalitesi ve miktarına göre de değişim gösterebilmektedir. Kınanın hızlı bir şekilde çıkması için farklı doğal yöntemler tercih edilmektedir. Cildinizi tahriş edecek kimyasal maddeleri kullanmaktan kaçınınız.
Kına gecesi, geline kına yakılan bir eğlence tertibidir. Bu gecede gelin ve arkadaşları müzik eşliğinde eğlenir ve gecenin sonunda da geline kına yakılır. Kınayı yakan gelinin yakın arkadaşlarından biri olur. Kına yakma esnasında gelinin yüzü bir örtü ile kapatılır ve gelinin etrafında dönülerek türkü söylenir.
Bir yandan genç kızın gelin oluşu kutlanırken bir yandan da evinden ayrılacağı için kendisine veda edilir. Ana kınası: Daha önce evlenip boşanan veya eş ölmüş kadınların sadece kız tarafının kadınları ile yapılan bir eğlencedir.
Kültürümüzün bugün de yaşayan en eski unsurlarından biri olan kına, Arapça hına ya da hınna sözcüğünün dilimizdeki karşılığıdır. Kına, kültürümüzde adanmışlığı, temizliği, saflığı simgeler... Kınanın rengi güç ve otoriteyi, aynı zamanda sevinci ve gönül rahatlığını simgeler.
Düşmana karşı heybetli görünmek için siyah ile boyamanın caiz, nefsini güzelleştirmek için boyamanın ise caiz olmadığını söylemişlerdir. Erkelerin el ve ayaklarına tedavi amaçlı olarak kına yakmaları caiz, süslenmek ve güzel görünmek için kına yakmaları ise mekruhtur.
Bir hadiste kokusu ile dikkat çekilen bitkilerden şöyle söz edilmektedir: ? Muhakkak ki kına (boyası ve kokusu) Cennet kokularının reisidir. Allah Teâlâ Cenneti yarattığı zaman onu (güzel) fesleğen kokusu ile kuşattı, fesleğeni de kına (kokusu) ile çepeçevre kuşattı.
Kısmen cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan kına, içerdiği besinler yardımıyla cildin kalınlaşmasını sağlar. İnce ciltlerde meydana gelen dökülmelerin önlenmene kına faydalıdır. Cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına dolaylı olarak katkıda bulunur. Avuç içine uygulanan kınayı koklamak baş ağrısına iyi gelir.
Hamileyken kına yakmanın mevcut bilimsel veriler doğrultusunda bilinen bir zararı yok.
Gelinin Eline Altın Koyma Geleneği
Bu Türk düğünlerinde yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kınayı yakarken gelin elini yumruk yaparak açmaz. Bunun üzerine kınayı yakan kişi gelin elini açmıyor, diye seslenir. Gelinin kayınvalidesi ya da damat tarafından olan biri gelin elini açsın diye eline altın koyar.
Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır. Kına iki aşamalı olarak uygulanır; ilk aşamada kına saçların tamamına uygulanır ve ikinci kat uygulaması için kısa bir süre bekletilir.
Sadece kadınlar tarafından gelin kıza kına yakılırken genellikle sazsız, çalgısız söylenir. Bu türkülerin saz eşliğinde de icra edildiği bilinmekle beraber genellikle gecede bulunanlarca sazsız söylenir. Kına ağıtları hiçbir zaman para karşılığı okunmaz. Eğlenceye katılan kadınlar ve kızlar tarafından okunur.
Kınanın elden çıkma süresi kullanılan malzemelerin cinsine, miktarına ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Ele yakılan bir kına ortalama bir ay gibi bir sürede çıkar.
Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir. Genellikle düğünden bir gün önce akşam saatlerinde misafirlerin de katılımı ile gerçekleşir. Gelinin son kez kalacağı baba evinde gerçekleşen bu gelenek hem hüzünlü hem de bir o kadar eğlenceli ve keyifli zamanlardır.
En az bir saat bekletilir. Sonra çıkarılıp kına konulan yer soğuk su ile yıkanarak temizlenir. Cildinizde ne kadar kalacağı kınanın cinsine göre değişir. Ortalama süresi ise iki haftadır.
Cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan bu ikilinin bir araya gelmesi daha güçlü bir ilaç ortaya çıkarttı. Hem kına hem de elma sirkesi ayrıca bakım ürünleri arasında yer alır. Vücutta birikmiş mikropları çekerek ter gözeneklerinden atar. Bu sayede kireçlenme, ödem birikmesi gibi durumları engeller.
Şiî geleneğinde de kınanın sağlığa faydaları vurgulanmıştır. Muhammed Bâkır el-Meclisî, kınanın faydalarını sayarken kına yakan kişinin Allah tarafından üç hastalığa karşı (cüzzam, beyaz leke hastalığı ve frengi çıbanı) korunduğunu ileri sürmüştür. Osmanlı hekimleri de kınadan tedavilerde yararlanmışlardır.
Kadınların özel (hayız / âdet) günlerinde el ve saçlarını kınalamalarında bir sakınca yoktur.
Kına vücutta biriken toksinleri vücuttan atmak için yakılan geleneksel bir yöntemdir. Ayağa kına yakılması ödem ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardım eder. Tüm dolaşım sistemini çar ve kan akışının da ayaklarda hızlanmasını sağlar. Ayak, eklem ve bacak ağrılarına da iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri