Pazarlama hedefleri, bir işletmenin pazarlama faaliyetleri sonucunda ulaşmayı amaçladığı, belirli ve ölçülebilir sonuçlardır. Bu hedefler, genellikle, satışları artırmak, müşteri sayısını artırmak, pazar payını büyütmek veya karlılığı iyileştirmek gibi somut ve ölçülebilir hedeflerle tanımlanabilir.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır. Pazarlama, hedef kitleye uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, doğru fiyatlandırma, dağıtım ve tanıtım stratejileri ile gerçekleştirilir.
Pazar bölümlendirme çalışmasından sonra işletmeler, hangi pazar ya da pazar bölümlerine girmeye çalışacaklarına karar verir; yani hedef pazar ya da pazarlarını seçer. O hâlde hedef pazarı, “firmanın hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da gruplar” şeklinde tanımlayabiliriz.
Hedef pazar belirlenirken ilgili grubun; bulunduğu coğrafya, ilgi alanları, ihtiyaçları, tüketim alışkanlıkları ve demografik özellikleri gibi veriler dikkate alınır. Hedef pazarla birlikte müşteri ihtiyaçlarını ölçmek, değerlendirmek ve talebin aktif olduğu ürün gruplarını belirlemek çok daha kolaylaşır.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Hedef pazar, işletmenin girmek istediği aynı ihtiyaç ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşan pazardır. Hedef pazarın seçimi, işletmenin sahip olduğu kaynakları kullanarak en fazla kârı beklediği müşteri grubunun seçilmesi kararıdır.
Hedef pazar analizinin faydaları
Doğru müşteri karakterleri geliştirmek. Pazarda ürünlerinizin uyum sağlayabileceği boşlukları bulmak. Yeni bir ürünün uygulanabilirliğini değerlendirmek. Keşfedecek heyecan verici yeni pazarlar bulmak.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Satış hedefleri belirleme süreçlerinde; aylık hedefler, etkinlik hedefleri, kazanç oranları, birimsel hedefler, uzman hedefleri ve esnek hedefler gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Satış hedefleri sürecinde her detay ekiple paylaşılmalı; uygulanan aşamalar konusunda ilgili kişilere bilgilendirme yapılmalıdır.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
5C ismi İngilizcede firma, rakip, müşteri, iş ortakları ve iklim anlamlarına gelen company, competitors, customers, collaborators ve climate sözcüklerinden doğmuştur.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama planı, şirketlerin pazarlama stratejilerini düzenlemek, yürütmek ve izlemek için kullandıkları stratejik bir yol haritasıdır. Pazarlama planları, şirket içerisinde aynı hedefler için çalışan çeşitli ekiplere hitap edebilir. Bir pazarlama planının amacı, stratejileri organize bir şekilde yazmaktır.
Hedef pazar büyüklüğü, bir işletmenin veya markanın hedeflediği belirli bir pazarda yer alan potansiyel müşteri sayısı veya pazardaki toplam potansiyel gelirin bir ölçüsüdür. Hedef pazar büyüklüğü, işletmenin pazarlama stratejilerini planlarken ve potansiyel getiri hesaplamalarında önemli bir faktördür.
Hedef pazar araştırması, ürünün hangi ülkelerde talep gördüğü, hangi ülkelerin satın alma için tercih edildiği, hangi ülkelerde pazar açığı olduğu ve hedef ülkenin şartlarının tespiti ile doğru hedefi belirlemek kullanılır.
Hedef Analizi
Hedeflerin analizi, istenen gelecek durumun pozitif yönlerini ortaya koyan metodolojik bir yaklaşımdır. Bunun için; Problemlerin hedefler şeklinde yeniden formülasyonu, Hedefler hiyerarşisinin oluşturulması gereklidir.
Farklılaştırılmış pazarlama veya segmentli pazarlama, dar bir pazara ya da farklı müşteri türlerine hitap eden bir pazarlama yaklaşımıdır. Farklılaştırılmış pazarlama stratejisinde, hedef kitlenizdeki çeşitli müşteri tabanları bazında marka bilinirliğini optimize etmek üzere farklı pazarlama kampanyaları oluşturulur.
Pazar analizi; bir pazarın nitel ve nicel değerlendirilmesini kapsamaktadır. Pazar analizinde pazarı hem hacim hem de değer açısından incelerken aynı zamanda da pazara ilişkin çeşitli müşteri segmentlerini, rekabeti, pazara girişte yaşanabilecek engelleri ve satın alma modellerini incelemektedir.
Pazar araştırması (potansiyel) müşterilerinizin; tüketim alışkanlıklarını, tercihlerini, fiyatlara yaklaşımını düzenli olarak belirli veriler üzerinden takip ettiğiniz bir süreçtir. Pazar araştırması sayesinde ürününüzün potansiyel pazarı hakkında veriler toplar ve en iyi şekilde sunmak için zemin hazırlarsınız.
Pazara nüfuz etme, mevcut üründe herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut pazarda eskisine oran- la daha çok satış yapma (mevcut kapasitesini artırma yoluyla) amacına yönelik bir büyüme stratejisidir (Şim- şek ve Çelik, 2011:67).
Model sonucunda dört faktörün önemli olduğu bulnmuştur: (1) firmanın her bir pazardaki pazarlama karmasının uygunluğu; (2) her pazardaki kilit rakibinin pazarlama karmasının uygunluğu; (3) her bir pazardaki çevresel koşullar; ve (4) her pazarın firmaya stratejik önemi.
Pazar Bölümlendirme Kriterleri Nelerdir? Yaş, gelir, cinsiyet, eğitim. Kişilik, motivasyon, hayat tarzı. İklim, bölge, pazar yoğunluğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri