Adet döngüsü her kadında farklılık gösterir, ancak tipik olarak 28-32 gün arasında değişir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşayan bir kadının normalde adetinin geciktiği süreye kadar beklemesi önerilir. Eğer adetin gecikmesi 7 günü aşarsa, bir hamilelik testi yapmak önerilir.
Cinsel ilişki adet gecikmesi yapar mı
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Normal adet döngüsü sağlıklı bir kadında 28 (+ - ) 7 gündür. Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir. Yani bir önceki ay mesela 29 günde adet olan kadın 31 veya 32 günde hala adet görmüyor ise 35 günü geçmesini bekleriz.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Erken regl olmak için rahime giden kan akışını artırmayı deneyebilirsin. Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin.
Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz. Alıç: Rahim kaslarını uyarır ve böylece adetin tam olarak istenen ve beklenen zamanda gelmesini sağlar.
Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı tüketmeniz halinde adet döneminizin daha erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
Adaçayı, adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olurken, kırmızı ahududu yaprağı, rahim kaslarını uyararak adet kanamasının başlamasına yardımcı olur. Ayrıca maydanoz da, östrojen seviyelerini artırarak adet döngüsünü düzenleyebilir. En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vajinal enfeksiyonlar, enfeksiyon nedeniyle vajinada ve çevresindeki dokularda oluşan inflamasyon nedeniyle adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Bu durum adet düzensizliğine neden olabilir ve bazı kadınlarda adet kanamasının azalmasına veya gecikmesine yol açabilir.
Doğurganlık çağındaki kadınların adet döneminin 1 hafta veya daha fazla gecikmesi, hamilelik şüphesini güçlendirebilir. Ancak düzensiz adet döngüsü olan kadınlarda bu durum yanıltıcı olabilir ve şüphe durumlarında gebelik testinin yapılması gerekir. Sık İdrara Çıkma: Gebelikte boyunca sık idrara çıkma olabilir.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Adet gecikmesi, kadınlarda en sık bilinen, hamilelik şüphesine yol açan durumdur. Gebeliğin rahime yerleşmesinden 8 gün sonra gebeliği saptayabilir. Ancak çoğunlukla kesin tanı, kanda yapılan gebelik testi ile veya ultrasonografi ile konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri