İdrarın da bakteri üremesini engelleyecek antibakteryal özellikleri vardır. Buna rağmen bazı durumlarda bakteriler içeri girerek çoğalırlar. Balayı sistiti denen durum, cinsel ilişkiye girildikten sonra mesane iltihabı gelişmesidir. Cinsel ilişki sırasında, idrar çıkış yerinden bakterilerin girmesiyle olur.
Normalde bağırsak ve sindirim sisteminde bulunan ve zararsız olan bakterilerin mesaneye ulaşması sistit nedeni olmaktadır. Sistite en çok Escherichia coli (E. coli) bakterisi yol açmaktadır. Bakteriyel sistitin haricinde mesanenin zarar görmesi veya tahriş olması da sistit neden olabilir.
Sistit tedavisi nasıldır? Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
İşte cinsel ilişki sonrası sistit veya balayı sistiti hakkında daha fazla bilgi: Nedenleri; Cinsel ilişki sırasında bakterilerin üretraya (idrar yoluna) girmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu bakteriler daha sonra mesaneye ve böbreklere ulaşabilir, enfeksiyona neden olabilir.
Bol sıvı alınmalıdır (mümkünse günde 8 bardak). Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlığın sağlanarak üretranın zedelenmesini azaltmak için su bazlı kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir. Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin verilmemeli, naylon, sıkı iç çamaşırları giyilmemelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Klamidya ve gonore, idrar yollarında enfeksiyona neden olabilen iki cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık ayrıca genç erkeklerde idrar yolu enfeksiyonların en yaygın nedenidir. Prostat sorunları da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Klamidyanın Erkeklerde Belirtileri
Klamidya belirtileri erkeklerde de çoğu zaman belirti göstermez. Fakat olası belirtiler şunlardır: İdrar Yaparken Yanma ve Acı: Klamidya enfeksiyonu idrar yaparken yanma ve acı hissine neden olabilir. Bu belirti idrar yolu enfeksiyonunun bir işareti olabilir.
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu (sistit, piyelonefrit) cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Cinsel ilişki sırasında bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için, doğru prezervatif kullanımı ve cinsel temizlik kurallarına uyulması gereklidir. Aynı zamanda köpük banyosu ve yanlış iç çamaşırı seçimi de bu duruma sebep olabilir. Tekrarlayan sistitlerin önlenmesinde, doğru tanı ve tedavi de önemlidir.
Sistitin tipik belirtileri arasında yanma hissi ve idrar kaçırma bulunur. Bu durum sıklıkla kadınlarda görülür, çocuklarda ve erkeklerde sistit nadir görülür. Çoğu durumda, sistit semptomları herhangi bir tedavi uygulanmasa bile 2-3 gün içinde geçer.
Sistit Cinsel Yolla Bulaşır mı? Sistit enfeksiyonu, cinsel ilişki esnasında partnerinize bulaşma riski taşımaz.
Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın yakınlığı dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla daha sık ve kolay görülür.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
İdrar semptomları ve sertleşme bozukluğu
İdrar semptomlarının sertleşme bozukluğuna neden olup olmadığı net değildir, ancak genellikle, idrar semptomları kötüleştiğinde sertleşme bozukluğu daha da kötüleşir.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
İdrar yaparken yanma idrar yolu enfeksiyonunun en sık belirtisidir. Alt idrar yolu enfeksiyonu genellikle E.Coli isimli bakterinin neden olduğu, idrar yolundan mesaneye kadar bakterinin yayılması ile ilgili enfeksiyondur.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Sistitin (İdrar Kesesi İltihabı) Tedavisi. Belirtileriniz azaltmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır; Karnınızın alt bölümüne ısı uygulayın.Bu bölgeye su torbası,ısıtıcı ped veya sıcak havlu koyarak ağrıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bol bol sıvı tüketin.
Bol sıvı tüketin
Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
Neden seks sonrası idrar yapmalıyız? Seks sırasında vajinadaki bakteriler üretra içine zorla sokulabilir. İdrar yapmak bakterileri atabilir bu yüzden cinsel ilişkiden sonra mesaneyi boşaltmak sağlıklıdır.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Jinekolojik enfeksiyonlar, kadınları huzursuz ettikleri gibi, ileride daha büyük sorunlara da yol açabilmektedir. Jinekolojik enfeksiyonlar kondom, prezervatif, vajinal duş gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkarlar.
Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının içinde en sık görülenlerin başında mesanenin enfeksiyonu olan sistit hastalığı gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri