Asitler sıklıkla cildin üst tabakasını soyarak etki gösterdiklerinden cilt hem kuruma belirtisi gösterir hem de güneşe karşı hassas hale gelir. Bu nedenle, asit kullanımında asit içeren ürüne ek olarak mutlaka bir güneş kremi ve nemlendirici kullanılması gerekir.
Gözenekleri açmaya, ölü deri hücrelerini gidermeye ve cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olmak için kullanılır.
Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).
Cildin daha dolgun görünmesini sağlar. Enjeksiyonlarda kullanılarak dudaklara, göz altına ve yüzdeki diğer bölgelere daha dolgun bir görünüm verir. Cildin alt katmanlarına inerek nemlendirerek dolgunlaştırır, yüz şeklini geliştirir. Dolgunlaştırma özelliği sayesinde ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltır.
Glikolik asit + Salisilik asit
Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın! Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
İlgili 25 soru bulundu
AHA ve BHA İçeren Ürünler
Alfa ve beta hidroksi asitler, çok fazla güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişen lekeleri cilt yüzeyinden uzaklaştırmak için bir cilt aydınlatıcı görevi görür.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
1.2. Glikolik Asit
Cildin yüzeyini nemli tutar, cildi ölü derilerden arındır ve pürüzsüz yapar, lekelerin rengini açar, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur, cilde esneklik ve yumuşaklık verir, cilt tonunu aydınlatır, cildin daha canlı görünmesini sağlar, komedonlara iyi gelir, ince çizgilerin görünümünü hafifletir.
Sağlayabildiği faydalar tüm cilt tiplerine uygun olsa da, yağlı cilt tipi için salisilik asit kullanmak özellikle önem taşır. Yağlı ve sivilceli ciltlerde sıklıkla görülen akneler, siyah noktalar, sivilceler salisiliğin bir süre kullanılmasıyla ortadan kalkabilir.
Aynı zamanda cilt soyucu asitler olarak da bilinen hidroksi asit çeşitlerinden ziyade alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA) cilt bakımında en sık kullanılanlar arasında yer alır.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı.
Cilt bakım ürünleri arasında gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olan tonikler, maskeler ve serumlar bulunur. Bu ürünler arasında salisilik asit, glikolik asit, alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), retinol, C vitamini ve hyaluronik asit gibi aktif bileşenler bulunabilir.
Salisilik asit, cildin yağ dengesini sağladığından yağlı ve karma ciltler için uygun bir ürün olarak bilinir. Tüm cilt tiplerinde kullanılsa da sivilce içeren akneli ciltlerde daha etkilidir.
Asit ürünler ciltte soyucu özelliğe sahip özel kimyasallardır. her ne kadar faydaları çok olsa da güneş kremi adımı atlanmamalıdır. Özellikle lekeye meyilli ciltler için asit ürünleri dikkat edilmesi gereken cilt bakımı adımıdır. Çil ve lekelenmenin görüldüğü ciltlerde yaz aylarında asit kullanımı önerilmez.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Böylece sivilce (akne) sonrası yaraların yol açtığı renk değişikliğini azaltmış olur. Laktik asit, ciltteki ölü derilerin yok edilmesi için en iyi bileşenlerden biridir. Sivilce (akne) sonrası yara izlerinin görünümünü azaltır ve cildin genel dokusunu düzeltmeye yardımcı olur.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
· Sivilceleri kurutur ve iltihap giderir. · Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar. · Cildinizi yumuşatır ve kan dolaşımını hızlandırır. · Cildinizi siyah ve beyaz noktalardan arındırır.
C vitamini, antioksidan özelliklere sahip olduğu için cildi serbest radikallere karşı koruyor ve kolajen üretimini destekliyor. Bu içerik hyaluronik asit ile birlikte kullanıldığında ciltte nemlendirme etkisini artırırken aynı zamanda cildi aydınlatma, leke ve kırışıklık görünümü önleme konularında etkili olabiliyor.
Ayrıca koltuk altı kararması veya cildin herhangi bir bölgesinde olan kararma ve istenmeyen cilt tonlarında da glikolik acid en etkili çözümü sunan uygulamalardandır.
AHA grubu, tartarik asit, glikolik asit, mandelik asit, malik asit, sitrik asit ve laktik asitten oluşur. Bu asitlerin tamamı, ölü hücreleri uzaklaştırarak cildin yenilenmesini sağlar. Soyucu etkileri ile cilt üzerindeki ölü deri daha hızlı atılır ve genç tabaka yüzeye çıkar.
Lekeleri geçirmeye yönelik tedavi yöntemleri arasında lazer tedavisi, mikrodermabrasyon, kimyasal peeling, kriyoterapi, fraxel lazer bulunmaktadır. Kişinin cildinde oluşan lekelere bakılmakta ve duruma en uygun olacak yöntem uygulanmaktadır. Böylelikle daha temiz bir cilt elde edilebilmektedir.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri