Kişi eşcinsel ya da heteroseksüel olmayı kendisi seçmemektedir. Cinsel yönelimle ilgili çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Cinsel yönelim muhtemelen tek bir faktör tarafından değil, genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle oluşmaktadır.
4. Biseksüelliğin doğuştan ve hormonal olduğunu düşünenler kadar çevresel ve öğrenilen bir eğilim olduğu da konuşulur ama işin aslı başka. İşin aslı, cinsel kimliğin kişisel olarak keşfedilmesi. Yani kişilerin kendilerini biseksüel olarak tanımlayarak yaşamlarını buna göre sürdürmeleri esas olarak kabul ediliyor.
Hayır, eşcinsellik hastalık değildir.
Doğum öncesi hormonal teori, belli hormonların fetüsün cinsiyet farklılaşmasında rol oynaması gibi kişinin cinsel yönelimine de etki ettiğini söyler. Doğum öncesi hormonlar cinsel yönelimin ana belirleyicisi olabilir ya da genler, biyolojik faktörler, çevresel ve sosyal durumlarla birlikte yardımcı bir faktör olabilir.
Cinsel yönelimi belirleyen faktörler henüz net olarak anlaşılamamıştır; ancak genetik, hormonal, sosyal ve kültürel etmenler üzerinde durulmaktadır. Şu ana kadar yapılan çalışmalar, cinsel yönelimin genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir karışımı ile belirlendiğine işaret etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Cinsel yönelimin kökeni olarak kesin bir şekilde tek bir ana sebep veya kaynak bulunamamıştır. Çeşitli araştırmaların sonuçları farklı hatta çelişen noktalara işaret etmektedir. Bilim insanları cinsel yönelimin genetik, hormonal, ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğu üstüne hipotez kurmuştur.
Cinsel yönelimin insan yaşamı içinde değişkenlik göstermediği bilinmektedir. Ancak insan cinselliği çok boyutludur ve bireyin cinselliğiyle ilgili birçok özellik zaman içinde değişiklikler gösterebilir.
Psikoseksüel gelişim 2 yaşın sonlarına doğru cinsiyet farkındalığının oluşmasıyla başlar. Cinsel yönelim ise erken ergenlik döneminde oluşmaya başlar. Ergenlik döneminin tamamlanmasıyla beraber Cinsel Kimlik oluşur.
Beyin Nörotransmitterleri ve Psikoloji
Beyinde sinirler arası iletişimi sağlayan ve iyi olma hissini veren başlıca hormon yapısındaki nörotransmitterler serotonin, dopamin, noradrenalindir. Bunlardaki azalma veya çoğalma psikolojik problemlerin oluşmasına neden olur.
Bireylerin kendi cinsiyetinden birine ilgi duyması veya karşı cinsiyetten birine ilgi duyması cinsel yönelim olarak tanımlanabilir. Ergenlik de bu yönelim belirginleşir ancak kesinleşmez.
Anne babanın çocuğun cinsiyetine göre beklediği davranışlar, tutumları cinsel kimlik gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Cinsel kimliğin temelleri daha çok ödipal dönemde yaşanan çatışmalarla atılmakla birlikte, ergenlik yıllarında tamamlanmaktadır.
Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Hormon bozukluklarının en yaygın sebepleri ise hipotiroidizm, şeker hastalığı, hipogonadizm, yeme bozuklukları, tümörler, kullanılan ilaçlar, stres, kanser tedavileri veya travmalar olarak gösterilebilir.
Gerçekte ergenliğin sancılı bir döneminde, biseksüel eğilimlerin baskınlaştığı geçici bir evredir. Kısaca özetlersek cinsel gelişim aseksüel, biseksüel ve heteroseksüel bir sıra izlemektedir. Aseksüel ve biseksüel evrelerdeki sorunların aşılması, heteroseksüel kimlik kazanımı için şarttır.
Bununla birlikte cinsel ilişki ve cinsel uyarılma oksitosin salınımına ve bazı hormonlarda bir artışa neden olabilir. Bildiğimiz gibi, hormonlar adet döngüsü aşamalarında önemli bir rol oynar. Bu nedenle herhangi bir hormonal değişikliğin aylık döngünüz üzerinde bir etkisi olması mümkündür.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Erkek duvara yaslanıp güç alarak kadını kucağına alır ve elleriyle kalçasından destekler. Kadın bacakları ve kalçasıyla erkeğin belini sarar. Özellikle erkeğin bu pozisyon için güçlü olması gerekir. Tarihi M.Ö.
Bilim insanları cinsel yönelimin tek bir faktör tarafından belirlenmediğine, genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğuna ve biyolojik faktörlerin genetik faktörlerle erken rahim ortamının kompleks etkileşimiyle bağlantılı olduğuna inanmış, biyolojik teorileri daha çok benimsemiştir.
Büyük sözlerin tükendiği, yüzyıldır dünya çapında düşünür yetiştiremeyen Batı düşünce ortamı-nın cinsellikten başka söyleyecek yeni bir şeyi yok. Batının geldiği nokta beden, birey ve cinsellik (BBC) siyasetidir. Bu anlamda Batı''da ''İnsan yoktur birey vardır'', insan bireye indirgenince beden öne çıkıyor.
Çocuklar cinsel kimliklerini erken yaşta oluştururlar. 2 yaş civarında, kendi cinsiyetlerini fark edecek döneme girerler. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde, cinsiyetinin kız veya erkek olduğundan emin olur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise, kendi cinsel kimliğini anlamlandırmaya başlar.
Biseksüellik, eşcinsellik ve heteroseksüellik gibi cinsel keşif sürecinde geçici bir basamak olabilir ya da uzun dönemli kalıcı bir kimlik de olabilir. Biseksüellik eşcinsellikten daha yaygındır. Biseksüellik kadınlarda daha yaygındır. Ya da kadınlar daha kolay biseksüel olduklarını kabul etmektedir.
Cinsel yönelimi değiştirmek mümkün değil . Özentilik,hastalık,travma,yanlış kişiyle karşılaşıp cinsel yönelim değiştirme gibi şeyler sanılanın aksine çok da yaşanılan şeyler değildir.
Kendilerini demiseksüel olarak tanımlayan insanlar genellikle belli bir cinsiyete sahip bireylere veya genel olarak cinselliğe ilgi duymuyorlar. Bunun yerine, ancak gerçekten derin ve duygusal bir bağ kurabildikleri kişilere karşı cinsel bir çekim hissedebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri