Libido, Sigmund Freud tarafından ortaya atılan, insanın yaşama gücünün, davranışlarının temelini oluşturan cinsel içgüdü olarak tanımlanır. Yani cinsel dürtü halindeki cinsel istek ve arzu hissinin genel adıdır.
Evet, insanlarda cinsellik ve üreme içgüdüsel bir şekilde var olan doğuştan gelen bir özelliktir. Cinsel dürtüler ve üreme içgüdüleri, insanların üreme çağına geldiklerinde otomatik olarak ortaya çıkan ve belirli davranışları tetikleyen içgüdüsel mekanizmalardır.
Toplumda ve kültürdeki ifade şekli nasıldır? Türk dil kurumu tarafından “İnsanın davranışlarının temelini oluşturan cinsel içgüdü” olarak ifade edilen libido kelimesi, kişinin cinsel aktivite arzusunu tanımlamak için kullanılır.
İçgüdü veya kalıtsal davranış, bir canlının doğasında var olan başka kompleks bir davranışa yönelme eğilimidir. Öğrenme sürecinin etkili olmadığı, canlının önceki deneyimlerinden bağımsız biçimde verdiği tepkiler içgüdü kapsamında değerlendirilmektedir.
İçgüdü, türe özgü ve doğuştan sahip olunan içsel güleri ifade etmek için kullanılır. Etkinleşme potansiyeli taşıyan içsel güçler, içten ya da dıştan gelen uyaranların etkisiyle etkinleşirler. Bu etkinleşme bireyi içsel güçlerin isteği doğrultusunda davranmaya iter. Bu süreç güdülenme olarak adlandırılır.
İlgili 44 soru bulundu
İçgüdü ile dürtü arasındaki teme ayrım, nesnesidir.
İçgüdü, biyolojik yokluğun enerjisidir (yemek-içmek, uyumak, üremek) Dürtü ise biyolojik yokluğun (haz ilkesi) güdümünde ve toplumsal devinim (gerçeklik ilkesi) içinde kişinin yaşama koşulları ve çocukluk geçmişi üzerinden nesnelerini bulur, tatmine yönelir.
Libido da denilen cinsellik dürtüsü; sevgiyi, bağ kurmayı, yapıcılığı, şefkati kapsar. Aynı şekilde saldırganlık dürtüsü de geniş anlamıyla kullanılır. Agresyon da denilen saldırganlık dürtüsü; öfkeyi, bağlara zarar vermeyi, yıkıcılığı ve nefreti kapsar.
Eskilerin ifadesi ile “sevki tabii” olarak adlandırılan, günümüzde de “içgüdü” ya da “dürtü” olarak adlandırılan bu tip davranışlar biyoloji biliminde doğuştan gelen davranışlar olarak bilinir. İçgüdü; organizmanın türüne özgü ortaya çıkan ve bir amaca yönelik davranışlar olarak tanımlanır.
Sosyal güdülerden farklı olarak içgüdü, öğrenilmeye bağlı değildir. Her canlıda doğuştan var olan içgüdüler, sonradan kazanılmaz ya da değiştirilemez. Başta hayatta kalmak, neslini devam ettirmek ve beslenmek olmak üzere fiziksel ihtiyaçların birçoğu temel içgüdülerimiz arasında yer alır.
Bunun sebebi ise genetik olarak omuriliğin içinde yer etmiş olmasıdır. Yeterince süre geçmesi doğrultusunda bunun gibi daha bir çok refleksin de kalıtsal olarak aktarılması mümkündür. Yani içgüdü dediğimiz şey aslında doğuştan kazanılan reflekslerdir genel olarak.
Regl döneminin ilk gününden itibaren yavaş yavaş artış gösteren östrojen seviyesi, en yüksek seviyesine ovülasyon (yumurtalama) döneminde ulaşır. Bu nedenle aslında libidonun en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemi olarak bilinmektedir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Genel olarak libidosu yüksek kişiler cinsel ilişkiye girme konusunda daha heveslidirler ve bu nedenle sık sık partner arayışına girer veya mastürbasyon yaparlar. Libidosu düşük kişiler içinse cinsel ilişki çok aranan bir durum değildir ve bu durum özellikle evli çiftlerin sorun yaşamasına neden olur.
Sevgili okurum, cinsel ilişkiye girdiğin herhangi bir biçimde anlaşılmaz. Kızlık zarının esnek olduğu doğrudur. Evlendiğin zaman belki nişanlınla olan birlikteliğin sonucunda kanama meydana gelir.
Yakınlığa, sevildiğini hissetmeye ihtiyaç duyarlar, erkeği ve erkeğin sevgisini kaybetme korkusu yaşarlar. Aşık olduklarında kolayca bağlanırlar. Cinsel ilişki de bağlılığın en önemli göstergesidir. Cinsel olarak ilgi ve sevgi gördükleri sürece kendilerini değerli, mutlu ve güvende hissederler.”
Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir.
İçgüdü; psikoloji biliminde, hayvanları, akıl, düşünce ya da bilinç dışında, kendilerine yararlı ya da gerekli birtakım eylemlere yönelten doğal duygu olarak tanımlanıyor.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
içgüdü (instinct): 1.) Bir türün, gelişimsel ve/veya çevresel koşullarda, belli uyarıcılar karşısında belli bir davranış yapısı sergilemeye yönelik tekbiçimli, kalıtsal, otomatik eğilimi. Bu davranış yapısı değişmeye ve açık değildir ve türün bir üyesinden diğerine pek farklılık göstermez.
Egzersiz yap. Fiziksel egzersiz, seks yapma güdüsü de dâhil olmak üzere birçok hissi ve duyguyu kontrol altına almanın ve yönetmenin en sağlıklı yollarından biridir. Cinsel enerjinle mücadele etmek için düzenli olarak egzersiz yap veya bu hissi hissetmeye başlar başlamaz en yakın parka veya spor salonuna git.
Bilimsel araştırmalar iç güdünün sadece hayvanlara özgü davranışlarda ortaya çıktığını ve türlerine göre farklılık gösterdiğini bildirmişlerdir. İç güdü türe göre davranışlarıdır ve türün tüm üyelerinde aynı şekilde görülür. İnsanda iç güdü yoktur.
ELMA SUYU, KİMYON, TARÇIN, KAHVE, KARANFİL
Bazı içeceklerin de afrodizyak etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin elma suyunu kimyon ve tarçın ekleyerek içebilirsiniz. Kahve, en iyi libido güçlendirici olabilir. Hindistan'da karanfil, yüzyıllardır erkek cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Ölüm dürtüsü (thanatos), Freud'un kendi dürtü teorisine nihai biçimini verirken icat ettiği bir kavramdır ve yaşam dürtüsünün (eros) karşıtı olarak içimizdeki ölüm, dağılma, ayrılma ve parçalanmaya yönelik temel eğilimi temsil etmektedir.
Psikoseksüel evreler olarak adlandırılan bu aşamalarda cinsel dürtüler vücudun farklı bölümlerinde sabitlemesini emsal alır. Yani, fiziksel olarak vücut büyüdükçe belirli bölgeler de potansiyel cinsel hayal kırıklığı ya da özgüven yaşamaya, zevk veya her üçünü de içerir şekilde davranmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri