Sözlükte "yemin etmek" anlamına gelen îlâ kelimesi terim olarak kocanın yemin, adak veya bir şarta bağlamak suretiyle eşiyle cinsel ilişkide bulunmayı kendisine yasaklamasını ifade eder.
Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri. Belli lafızlarla nikâh akdinin bozulması, boşama ve boşanma anlamında fıkıh terimi.
Cumhura göre ise zıhâr sadece annenin zikredilmesi halinde gerçekleşir. Ancak bir kimse eşine annesine duyduğu saygı kadar saygı duyduğunu “sen, annem gibisin” şeklinde bir sözle ifade etse bu zıhâr sayılmaz. Cumhûra göre, zıhâr sadece bu ifadenin erkek tarafından kullanılması ile olur.
"Zihâr", sırt anlamına gelen "zahr" kelimesinden türetilen bir kelimedir. Anlamı : "sırtlaşma, sırtını sırtına benzetme" demektir. Terim olarak erkeğin, karısına "sen bana anamın sırtı gibisin" diyerek, onun kendine haram olduğunu, yani onu boşadığını bildirmesi demektir.
İşte bu uygulama, kadını haram kılma konusunda boşanmanın en ağır şeklini ifade ediyordu. İslâm dini kefâret ödemek şartıyla zıhâr yapılan kadının kocasına helal olabileceği şeklinde yeni bir hüküm getirmiştir. Zıhârın yalan ve çirkin söz olması sebebiyle Kur'an-ı Kerim'de haram olduğu bildirilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Sözlükte “sırt, arka, yüzey” gibi anlamları bulunan zahr kelimesiyle ilişkili olan zıhâr terimi kocanın, kendisine haram kılmak maksadıyla karısını veya karısının baş, yüz, sırt gibi bütünü ifade eden bir bölümünü evlenmesi dinen yasak olan yakını (mahrem) bir kadına benzetmesi demektir.
Sözlükte "yemin etmek" anlamına gelen îlâ kelimesi terim olarak kocanın yemin, adak veya bir şarta bağlamak suretiyle eşiyle cinsel ilişkide bulunmayı kendisine yasaklamasını ifade eder. Kur'ân-ı Kerîm'de terim anlamında bir defa geçen îlâ (el-Bakara 2/226), Hz.
Bir erkeğin karısını, yetmedi karısının boyun kısmını veya yarısını, üçte biri gibi ifadelerle bir uzvunu kendisine ebediyen nikâhı haram olan bir kadına veya o kadına bakılması şer'an caiz olmayan bir uzvuna benzetme ifadesinde bulunmakla kendi hanımını geçici haram kılmanın adıdır zıhar.
ÎLÂ'NIN TANIMI
Hanefîlere göre îlâ, kişinin karısı ile dört ay ve daha fazla bir süre için cinsî münasebette bulunmamaya yemin etmesi veya karısına yaklaşmayı meşakkatli bir işe bağlamasıdır. Mâlikîlere göre de îlâ dört aydan fazlası için kişinin karısı ile ilişkiye girmemeye yemin etmesidir.
Bunlar da şöyledir; koca ya bir köleyi serbest bırakacak ya da arka arkaya 2 ay oruç tutacaktır. Bunları yapamıyorsa da 60 fakiri doyuracaktır. Aksi halde zıhar yapan koca bu kefareti yerine getirmedikçe eşi ile karı koca olamayacak yani onunla cinsel ilişkiye girmesi caiz görülmeyecektir.
Kadının kocasına karşı sorumlulukları da, meşru ölçüler dairesinde kocasına itaat, birlikte oturma, özürlü olmadıkça cinsi münasebetten kaçınmama, kocaya sadakat ve evinin ve eşinin mallarını korumaktır.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
3. Eşlerin cinsel görevden kaçınmaları caiz değildir.
Cima, eski dilde kullanılan ve insanlarda çiftleşme, cinsel ilişki anlamına gelen Arapça kökenli sözcüktür.
İslam'a göre kadına bu şekilde bir söz söylenmesi de kınanmaktadır. Zıhar yemini yapan bir kişi eşi ile tekrar karı koca olmak için zıhar kefareti ödemelidir. Bunun için de 2 ay oruç tutması gerekmektedir. Buna gücü yetmeyen kişilerin ise 60 tane fakiri doyurması gerekmektedir.
Fıkıh dilinde ise, erkeğin cinsî muamelede bulunmamak üzere hanımına yaklaşmamaya yemin etmesi demektir.
Hülle, bir erkeğin, üç talakla boşadığı eşi ile tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle nikahlayıp, bir geceliğine zifafa sokması demektir.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
İslam Aile Hukukunda yargı yoluna başvurulmaksızın evliliğin sona erdirilmesinin yollarından biri de muhâlaa (hul')dur. Gerek muhâlaa gerekse hul' kelimelerinin kökeninde, çıkarmak anlamı vardır. Bir terim olarak ise, bu iki kavram kadının, kocasına vereceği bir bedel karşılığında ondan ayrılmasıdır.
İslam hukuk kaynaklarında etraflıca incelenmiş olan “ric'î talâk”, eşler arasındaki nikâh bağını sonlandırmadığı için erkeğe eşine iddet süresi içerisinde dönüş yapma imkânı vermektedir. Kocanın “ric'at” kavramıyla ifade edilen “dönüş yetkisi”, yeni bir nikâha gerek kalmadan evliliğin devam etmesini mümkün kılmaktadır.
Tek başına talâk niyeti talâk sayılmaz. Boşama sarih veya kinayeli sözlerle gerçekleşir. Sarih talâk, boşama iradesi kendisinden açıkça anlaşılan ve örfen bu anlamda kullanılan sözlerle olur. Fakihler talâkın ve aynı kökten türeyen kelimelerin sarih olduğunda ittifak etmiştir.
Arapça kökenli bir sözcük olan ila, cümle içerisinde hem isim hem de bağlaç olarak kullanılabilir. İsmin önüne getirilen ila eki, ''kadar'' demektir. Örneğin, ila-yevm'ül telak, kıyamet gününe kadar anlamına gelir.
Mezhepler detaylardaki görüş ayrılıklarını yansıttıkları için farklı tanımlar yapmış olsalar da temelde îlânın eşler arasında ilişkiyi yasaklayan bir yemin oluşuna vurgu yapmışlardır. Mâlikîlere göre de îlâ dört aydan fazlası için kişinin karısı ile ilişkiye girmemeye yemin etmesidir.
Amaç kocanın boşama yetkisini karısına devretmesi anlamına gelen tefvîz-i talâkın Osmanlı toplumundaki/fetvalarındaki görünümlerini betimlemek ve aile hukuku sorunlarının giderilmesinde mezhep içi bir yol olarak oynadığı rolü göstermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri