İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
İmplant ve abutment yerleştirildikten sonra diş takılması için toplamda 8 ila 12 hafta beklemek gerekir. Bu süreç kemiğin ve diş etlerinizin iyileşmesi için şarttır.
Sabit Geçici Diş Nedir? İmplant operasyonundan sonraki 1 – 7 gün içerisinde hazırlanan ve implantlara vidalanarak kullanılan sabit protezlerdir. İmplant yerleştirildikten sonraki iyileşme dönemi boyunca (2 – 4 ay arası) hastaya kalıcı protezleri yapılamamaktadır.
Acil protez dişlerin başlıca avantajı, dişinizi çektirdikten sonra dişsiz bir şekilde insan içine çıkmak zorunda kalmamanızdır. Acil protez diş, dişinizi çektirdikten hemen sonra takılır.
İmplant takılmasında uyguladığımız 2 yöntem vardır. İmplant tedavisinde uyguladığımız birinci yöntem; hemen yüklemedir. Bu yöntemde diş çekildikten hemen sonra beklemeden implant tedavisine geçiş yapıp yeni diş yerleştiririz. İkinci yöntem ise; diş çekildikten sonra bir süre beklemektir.
İlgili 44 soru bulundu
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Dijital yöntemlerde kazıyıcı cihazlar kullanılarak aynı gün içerisinde daimi dişler üretilip yapıştırılabilir. Ancak manuel olarak bir diş teknisyeninin el işciliği eşliğinde gerçekleşen üretim süreci, materyale bağlı olarak ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde biter.
Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin:
elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz.
Hassas tutucu ücreti hariç olarak hesaplanır. Ve de ortalama 2.530 TL'ye yer verilir. Tedavi ücretleri kliniklere ve de hekimlere göre farklılık gösterir. Net bir fiyat öğrenmek adına önce klinik seçmeniz ve muayene olmanız gerekir.
Diş hekimliğinde diğer anestezi uygulanan işlemlerde olduğu gibi uyuşukluk geçene kadar (genellikle 2-4 saat arası) bir şeyler yemeyin. Dişlere preperasyon uygulandığından (dişler kesildiğinden) sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durunuz.
Kronu geçici olarak diş çizginizdeki yerine yapıştırmak için diş yapıştırıcısı; eğer yoksa şekersiz sakız ya da diş macunu kullanın.
Dolayısıyla tek diş için implant tedavisi 30 - 60 dakika içerisinde tamamlanır.
İyileşme süreci: İmplant vidası takıldıktan sonra, kemik dokusu ile birleşmesi için bir iyileşme süreci gerekir. Bu süreç genellikle 3 ila 6 ay sürer ve bu süre içinde diş hekiminin önerilerine uyulması önemlidir.
Diş çekimi sonrası hemen implant yerleştirilir mi sorusuna, implant tedavisi için herhangi bir bekleme süresi olmadığı yönünde cevap verilebilir. Diş çekildikten sonra doktor hastanın durumunu uygun görürse implant tedavisine başlayabilir.
Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir. Eğer yapıştırma sırasında anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır.
Geçici protez, immediat protez olarak da adlandırılır ve diş hekimi tarafından doğal dişlerin çekilmesinin hemen ardından ağza takılır.
İmplant uygulanırken hastanın tamamen uyutulmasına gerek yoktur. Lokal anesteziklerle bölgenin uyuşturulması yeterlidir. Ancak; öğürme refleksi olan veya çok korkan hastalarda genel anestezi uygulanabilir.
Kompozit ve Geçici Diş Dolgusu Yutulursa Ne Olur? Amalgam dolguya göre daha az kimyasal içeren kompozit dolgu, geçici dolgu, yutulması durumunda daha az etki yaratabilir. Ancak bu zararlı olmadığı anlamına gelmez.
(Çürük dişin öncelikle tedavisi yapılması gibi.) Sonrasında ise gülüş tasarımı veya estetik gülüş tasarımı tedavileri uygulanabilmektedir. Genellikle süreleri 4-14 gün arasında tamamlanabilmektedir.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
İmplant vidalarının yerleştirilmesinden sonra bölgeye dikiş atılır. Uygulama yapılan bölgeye göre bu kesiklerin boyutları değişebilir. İmplant dikişlerinin iyileşmesi, işlem bölgesine bağlı olarak 7 -10 gün sürebilir.
Genel olarak tedavinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra, implant bölgesinde olan ağrının oldukça az bir seviyeye inmesi beklenir. Tedavinin üzerinden 7 gün geçtikten sonra ise ağrının tamamen ortadan kalkması yüksek olasılıktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri