Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir.
Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek.
CEVAP: Terk edilmiş ev hayvanı, bulan kişi tarafından sahiplenilmek istenmezse hayvan, bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından havyan bakımevine götürülecek. Evcil hayvanlarını terk eden kişilere ise yeni yılla birlikte 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.
Gelincik, köpek veya kediye mikroçip takıldığında sokağa bırakılma, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında evcil hayvan kolaylıkla bulunabilir. Eğer terk edilen, kaçırılan veya kaybolan hayvanın sahipli olduğu tespit edilirse bu durum, sahibine bildirilir ve evcil hayvan, 72 saat içinde asıl sahibine teslim edilir.
Ev hayvanlarının kaybolması halinde durumun 7 gün içinde il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor. PETVET'te hayvanlar kayıp olarak işaretlenerek sistemi kullanan bütün kullanıcılar tarafından görülmesi sağlanacak ve hayvan bulunduğunda sahibine ulaşılabilecek.
İlgili 44 soru bulundu
Dolayısıyla çip uygulanmış bir hayvanın anında bulunacağını söyleyemeyiz. Mikroçip sayesinde hayvanınıza ulaşmanız için, bir veterinerin, hayvan barınağının ya da bu konuda bilinçli bir vatandaşın, kaybolan hayvanı ilgili yerlere götürerek mikroçip taraması yaptırması gerekir.
Bununla birlikte mikroçip takılı diye kaybolan hayvan hemen bulunmayacaktır. Çünkü bu uygulama mikroçip uygulamasıdır, gps değildir. Ancak evcil hayvanınızın bir veteriner veya belediyenin eline geçmesi durumlarında sizlerin bilgilendirilmesini sağlaması açısından önemli bir ayrıntıdır.
Takılan mikroçiplerin dahili güç kaynağı ya da pili yoktur. Özel bir okuyucu ile okundukları zaman, saklanılan kimlik bilgileri görülebilir, bu sayede kedi veya köpeğin sahibinin kim olduğunu kolay bir şekilde tespit edilir.
Çip, implante edildiğinde düşmemelidir. Ancak, çipin yerleştirildiği alanı EN AZ 24 saat boyunca ovmamanız kesinlikle çok önemlidir, aksi takdirde yerinden çıkma riski vardır. Çip yerinden oynar mı? Mikroçip, hareket etmesini önlemeye yardımcı olmak için özel bir biyo-uyumlu kasa içine yerleştirilmiştir.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Ceza uygulanmadan çip takılacak
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Kimlik bilgileri ile e-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna "hayvan sahiplenme" yazılarak, şimdilik üç belediyenin yer aldığı sonuç ekranına ulaşılabiyor. Bu sayfada ise seçilen belediyenin linkine tıklamak başvurunun ilk aşaması için yeterli.
Kaybolan Köpekler İçin Teknolojik Yardım: GPS ve Mikroçipler
Köpeğinize çip takıldıysa çip numarasını ve köpeğinizin fotoğrafını yerel hizmet veren barınaklara ve hatta mümkünse veteriner kliniklerine e-posta yoluyla ulaştırabilirsiniz.
- Kayıtlı ev hayvanının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde hayvan sahibi durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler onu sahiplenmek isterse, başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Evinizde zaten evcil hayvanlarınız varsa sahibini buluncaya kadar yeni misafirinizi karantinada tutun veya sağlık kontrolü ve aşıları için kediyi bir veteriner hekime götürün. Sağlıklı olduğuna dair rapor aldığında yeni kedinizi evcil hayvanlarınızla tanıştırabilirsiniz.
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.
Bu arada belirtmekte fayda var, mikroçipler takip cihazı değildir. Yani kaybolan ya da çalınan kedi veya köpeğinizin yerini belirlemede kullanılamazlar. Mikroçip tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yine çipe kayıtlı sağlık bilgileri idi.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Köpek çip son tarih ise 31.12.2022 olarak belirlenmiştir. Sahipli olan köpeklerin kaybolmaları veya çalınmaları durumunda mikroçip sorgulama yapıldığında evcil hayvanlar bulunabilmektedir. Pet mikroçip sorgulama işlemi mikroçip okuyucular tarafından okutularak yapılmaktadır.
Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.
5199 Sayılı Kanun'a göre evcil hayvan sahiplerine mikroçip takılması için son gün 2022 yılının sonudur. Ayrıca 2022 yılından sonra 6 aydan büyük evcil hayvanlara (kedi, köpek ve gelincik) kimliklendirme uygulamasının yapılmadığını belirtelim.
Kediniz evden kaçarsa kaçtı gitti gelmeyecek onu bir daha göremeyeceksiniz diye üzülmeyin. Başına kötü Bir şey gelmedikçe mutlaka geri dönecektir. Kaçan kedilerin eve geri dönmesinin sebebi çoğunlukla beslenme diye düşünülür.
Evcil hayvan besleyenlerin merak ettiği bir diğer konu da kedi ve köpeklere çip taktırma fiyatı. Buna göre; özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Günümüzde kedi ve köpeklere takılan mikroçipler veteriner kliniklerinde ya da barınaklarda takılmaktadır. Bu takılan mikroçipler, mikroçip okuma cihazı ile kolayca okunarak evcil hayvanınızın sahip olduğu kimlik numarası görünür hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri