Bu kimlik kartları, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek." KİMLİK KARTLARI NASIL ALINACAK? Çipli kimlik kartları için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılacak. Bunun için tüm ilçe nüfus müdürlükleri başvuru ihtiyaçlarına göre hazırlandı.
Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Nüfus cüzdanı yerine geçen bazı belgeler ile resmi işlem yapmak mümkündür. Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler pasaport, sürücü belgesi, kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanıdır. Bu belgelerde son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gerekmektedir.
Yurt dışına seyahat planı yapanların en çok sorduğu sorulardan biri “Pasaportsuz yurt dışına çıkılır mı?” oluyor. 2023 yılı için sadece kimlikle yani nüfus cüzdanı ile gidilen 5 ülke KKTC, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova. Ancak kimlik kartlarınızın yeni tip çipli kimlik kartı olması önemli.
Çipli yani akıllı kimlik kartlarını her alanda kullanabiliriz. Çipli kimlik kartı üzerinde kişiye özgü veriler bulunur. Bu veriler kişiye özgü isim, doğum tarihi, kimlik no gibi bilgilerin yanında biyometrik verileri de barındırır.
İlgili 26 soru bulundu
Öncelikle yapılması gereken kimlik belgenizin MRZ bilgilerinizin bulunduğu bölümü çevirin (arka yüz) ve Android telefon kamerasını kullanarak ekranda görüntüleyin. Kimlik MRZ bilgi ekranında tarama işlemi bittikten sonra tarama yapılan alanda bulunan MRZ bilgileri uygulamada görüntülenecektir.
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Pasaport ve vize olmadan yurt dışına çıkılabilir ancak bu her ülke için geçerli değildir. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda bazı ülkelere yalnızca kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir. Azerbaycan, KKTC, Ukrayna, Sırbistan, Gürcistan ve Moldova'ya sadece kimlik kartıyla gidilebilmektedir.
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartları tek bir nokta olarak nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır.
Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim ? e-Pasaport kapaklarının ön yüzünde yan taraftaki şekilde görülen uluslararası sembol bulunmaktadır. Bu sembol, pasaportunuzda kimlik ve pasaport bilgilerinizin saklandığı bir entegre devre ya da yonganın bulunduğunu ifade etmektedir.
Kimlik fotoğraflarıda artık biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanılabilirsiniz.
Kimlikle gidilen ülkeler arasında Türkiye'ye yakın coğrafyadaki devletler bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan bu ülkelerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Bosna-Hersek ve Sırbistan'a da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ile giriş yapılıyor.
Soyadından kaynaklanan değişimden dolayı hem kimlik kartının hem de pasaportun değişmesi gerekir. Buna ek olarak kimlik kartınızdaki isminiz ile pasaportunuzdaki isminizin uyuşmaması halinde pasaportunuz geçersiz sayılacaktır. Sadece bir harf bile değişse bu gibi durumlar oldukça kritik ve önemlidir.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Süresi geçmiş pasaport kimlik yerine geçer mi diye merak ediyorsanız da şöyle söyleyebiliriz ki pasaport geçerlilik süresi göz önünde bulundurulduğunda süresi geçmiş pasaport resmi belge değerini kaybedeceği için geçerli bir kimlik belgesi değeri taşımaz.
Vizesiz seyahatte konsolosluğa gitmenize ve evrak hazırlamanıza gerek kalmaz. Ayrıca ek bir harç ücreti ödemek zorunda da değilsiniz. Vizenin yanı sıra pasaportsuz seyahat de mümkündür. Türk vatandaşı olarak vizesiz pasaportsuz gidilen ülkelere sadece kimliğinizle giriş yapabilirsiniz.
Yurt dışına çıkışın ilk adımı hatta ilk şartı pasaport denebilir. T.C. Dışişleri Bakanlığının “Pasaportsuz Giriş Anlaşması” yaptığı ülkeler dışında tüm ülkelere girerken öncelikle pasaporta sahip olmanız gerekiyor.
Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir? Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Pasaport kontrolünde polis neye bakar? Pasaport kontrolünde polis ilk olarak pasaportunuzun ya da vizenizin sahte olup olmadığına bakar. Daha sonra sistemlerden kimlik bilgilerinizin sorgulamasını yapar. Gerek gördüğünde size direkt sorular sorar ya da otel, uçak bileti gibi rezervasyon evraklarınızı isteyebilir.
Kayıp pasaportunda geçerliliği devam eden bir vizen varsa yeniden vize başvurusu yapabilmek için bu vizeyi iptal ettirmen gerekir. Vizenin iptal edilebilmesi için kayıp pasaport tutanağı, fotokopisi ve bireysel dilekçe ile ilgili ülkenin temsilciliğine başvuru yapmalısın.
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz.
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemeyle birlikte eski kimlik kartlarından çipli kimliklere geçildi. Nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için de ilk etapta 2023 yılına kadar süre tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Peki, kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl yapılır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri