Komplike üriner sistem enfeksiyonları veya piyelonefrit için önerilen doz, 8 saatte bir intravenöz 6-10 mg/kg (maksimum doz 400 mg) veya 12 saatte bir oral yolla 10-20 mg/kg (maksimum doz 750 mg)'dır.
Birlikte kullanımı gerektiğinde CİPRO diğer ilaçlardan 1-2 saat önce veya en az 4 saat sonra verilmelidir.
Erişkinlerde günde 1-4 g arası dozlarda kullanılabilir. Genellikle 6 saatte bir 250 mg veya 8 saatte bir 500 mg dozları yeterlidir. Mesane ve cilt enfeksiyonları gibi bazı enfeksiyonlarda 12 saatte bir 500 mg önerilir.
Tedavi genellikle 5 ile 21 gün sürer, ama bazen şiddetli enfeksiyonlarda daha uzun sürebilir. Bu ilacı her zaman için tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz kaç tablet almanız gerektiğini, nasıl kullanmanız gerektiğini doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Bu antibiyotik halihazırda hastalığın bulaşmış olduğu kimseleri tedavi edemez; bu nedenle yine de menengokok hastalığının belirti ve işaretlerine dikkat etmeniz gerekir. Ciprofloxacin dozu 500 mg'lık tek bir doz olup, hap halindedir. Hapın bütün olarak bir bardak su ile birlikte alınması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Yemek zamanlarından bağımsız olarak alınabilir. Aç karnına alındığında etkin madde daha hızlı absorbe edilir. Bu durumda, tabletler süt ürünleri ya da mineral takviyesi içeceklerle (örn. süt, yoğurt, kalsiyum takviyeli portakal suyu) birlikte alınmamalıdır (Bkz.
CIPROⓇnun etkin maddesi olan siprofloksasin, florokinolon grubu bir antibiyotiktir. Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri öldürmek için kullanılır. CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir.
Komplike üriner sistem enfeksiyonları ve piyelonefrit
Komplike üriner sistem enfeksiyonları veya piyelonefrit için önerilen doz, 8 saatte bir intravenöz 6-10 mg/kg (maksimum doz 400 mg) veya 12 saatte bir oral yolla 10-20 mg/kg (maksimum doz 750 mg)'dır.
Karaciğer yetmez- liğinde vücutta birikebilir. Siprofloksasin oral yoldan, infeksiyonun ağırlık derece- sinc göre, günde 500-1500 mg uygulanır. Günlük doz ikiye bölünerek 12 saat arayla verilir.
“Antibiyotik yan etki yaparsa ne yapmalı?” sorusunun yanıtı en kısa sürede doktora yan etkileri bildirmektir. Aynı zamanda ilacın talimatlarına uygun olarak kullanılması ve tam süresince alınması enfeksiyonların etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.
Ayrıca ilacın alım sıklığını beslenme sıklığıyla belirlemek bazı sıkıntılara neden olabilir. Günde üç defa, sekizer saat arayla alınması gereken bir ilacı sabah, öğlen ve akşam aldığınızda hastalığınızın tam olarak tedavi olamama riski bulunmaktadır.
Antibiyotikler en etkili sonucu düzenli aralıklarla alındığında gösterir. Tedavi süreci boyunca her gün aynı saatte ve önerilen dozlarda alınması gerekir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Siprofloksasin, bir dizi bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan bir florokinolon antibiyotiktir. Buna kemik ve eklem enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, belirli bulaşıcı ishal türleri, solunum yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları, tifo ve idrar yolu enfeksiyonları dahildir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
DNA giraz inhibisyonu yaparak etki eden yeni kuşak kinolonlar potansiyel olarak deliryum, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk gibi yan etkiler oluşturabilmektedir. Konvülziyon, katatoni, psikotik reaksiyon gibi yan etkiler de literatürde belirtilmiştir (3-5).
"Antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip tedavisinde hiçbir yararı yok"
Gebelikte antibiyotik kullanımı çok özel bir durumdur ve ihtiyaç olmadıkça kullanılmamalıdır. Bazı antibiyotikler kesinlikle kullanılmamalıdır: Tetrasiklin, Doxycycline (tetradoks tb, monodoks tb), Ciprofloxacine (cipro ), Ofloxacine (oflocide), Cotrimoxazole (Bactrim ..İlk 3 ay için alınmamalı).
Trimetoprim-sülfa (Bactrim), siprofloksasin (Cipro) ve levofloksasin (Levaquin) gibi antibiyotikler kronik bakteriyel prostatit tedavisinde kullanılılan en sık ajanlardır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Hastanın eşi için ağızdan alınacak 500 mg oral tablet uygulaması tek dozluk tedavi ve 5 günlük tedavi şeklindedir. Tek dozluk tedavi için 3 oral tablet akşamları, 5 günlük tedavi için ise 1 oral tablet sabah, 1 oral tablet akşam alınır.
Siprofloksasin, 2.kuşak ajanlar içinde yer almakta olup, Gram-negatif pek çok bakte- riye ve Pseudomonas aeruginosa 'ya en etkin ajandır. Ancak Gram-pozitif bakterilere, özellikle penisiline dirençli Strep- tococcus pneumoniae'ye ve anaerob bakterilere, kısıtlı etkin- lik söz konusudur.
CİPRASİD, yalnızca duyarlı bakterilerin yol açtığı kanıtlanmış ya da bu konuda ciddi şüphe bulunan enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır.
1.Sulfametoksazol/trimetoprim (TMP/SMX): Bir kombinasyon ilaç olan TMP/SMX, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir seçenektir. 2.Nitrofurantoin: Nitrofurantoin, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir başka antibiyotiktir.
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
İdrar yollarında enfeksiyona neden olan bu bakteri türü genellikle Escherichia coli isimli bakteridir. Bu durumda idrarda enfeksiyon belirtileri görülebilir. İdrar yolları enfeksiyonunun etkilerinden biri olan sistit, mesanenin yani idrar biriken torbanın bakteriyel üremeye maruz kalarak enfekte olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri