kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb. UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Kurusoğan şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kuru soğan şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle Sovan şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Soğan şeklinde olmalıdır.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
YEŞİLSOĞAN KELİMESİNİN ANLAMI
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb.
Siyah zeytin zeytin meyvesinin tam olgunlaşmış halidir. Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Kuru soğan ayrı, yeşilsoğan birleşik yazılıyor. Yazılıda sorulsa öğrencileri ters köşe yapar bunlar. Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılıyor (Karadut, yeşilbiber, karabiber, alabalık, beyazsinek) ama diğer sıfatlarla kurulanlar ayrı (kuru soğan, sivri biber...)
Kuru soğan, taze soğan kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen Kuru üründür.Taze soğan kurutulmadan önce yaklaşık %91 civarında su oranına sahiptir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir.
İşte Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında sorulan kuru soğan sorusu. Hangisi doğru yazılmış ve sözlükte tanımı olan bir kelimedir? Gazetememur.com: TDK'ya göre kuru soğan ayrı yazılmaktadır.
YEŞİLFASULYE KELİMESİNİN ANLAMI
Taze fasulye anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
Bu kelime genellikle Maydonoz şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Maydanoz şeklinde olmalıdır.
Yukarıda görüldüğü üzere tamlama tereyağı değil, tereyağdır.
Hoşçakal TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre yanlış yazımdır. Doğrusu "hoşça kal" şeklinde ayrı yazımdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Eşek arısı ya da Vespa, Vespidae familyasına ait yaban arısı cinsi. Türkiye'deki yaygın türü "sarıca" olarak bilinen Avrupa eşek arısıdır (vespa crabro).
Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir.
KOCAKARILIK KELİMESİNİN ANLAMI
Mecazi anlamda ise aksi, suratsız, geçimsiz, yaşlı bir kadın gibi olma anlamına gelir. Bu kelime genellikle koca karılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kocakarılık şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle güleryüz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güler yüz şeklinde olmalıdır.
DENİZATI KELİMESİNİN ANLAMI
Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan bir deniz hayvanıdır. Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri