Ciro bir işletmenin ticari işletmelerin belirli bir zaman aralığında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde edilen brüt gelir ya da hasılta verilen isimdir.
Ciro, işletmenizin satışlardan ettiği gelir anlamına gelir ve günün sonunda şirketin kasasına giren bakiyedir. Kâr ise; satışların gelirlerinden yani cirodan vergiler de dahil tüm giderleriniz düşüldükten sonra kalan tutardır.
Cirodan güdülen amaca göre; temlik, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç şekilde yapılır. Poliçeden doğan tüm hakları devretmek için yapılan ciroya temlik cirosu denir.Temlik cirosu, yukarıda bahsedilen, cironun temlik, teşhis ve teminat işlevlerinin her üçünü de ihtiva eder.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder. Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu.
İlgili 35 soru bulundu
CİRO TÜRLERİ Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır. Kıymetli evraktan doğan tüm hakların devri maksadıyla yapılan ciroya temlik cirosu denir. Temlik cirosu tam ciro ya da beyaz ciro şeklinde yapılabilir.
(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir. Ciro işlemini, çekin haklarını elinde bulunduran taraf gerçekleştirir. Ciro edilmiş çeki alan taraf ise vade tarihinin gelmesiyle bankadan çeki tahsil edebilir.
Ciro nedir?: Emre yazılı kıymetli evraktan doğan hakların bir başka kişiye devretmesi için hamilin yazıp imzaladığı bir beyandır. Ciroda ciro eden muhataba ödeme yetkisi, ciro edilene de kabz yetkisi vermektedir.
Ciro emre yazılı senetlerde, senedin içerdiği hakkı devretmeyi yönelik yazılı bir irade beyanıdır. Bonoyu ciro edene ciranta denir. İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
Ciro, kökenini İtalyanca'dan alan bir kelimedir. Türkçe karşılığı "döngü"dür.
Çeki ciro eden tarafa ciranta adı verilir. Ciranta elindeki çeki ciro ederek çek değerini tahsil etme ya da faktoring yapma gibi hakları devretmiş olur. Çek ciro işleminin hitabı taraf ciro işleminden sonra çeki istediği gibi kullanabilir. Bu kişi de aynı zamanda çeki başka bir kişi ya da işletmeye ciro edebilir.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
İşletmelerin belirlenen zaman içerisindeki toplam kazancını gösteren değerlendirmeye ciro denir. Ticari işletmeler için ciro ne kadar yüksek olursa, firmanın büyümesi de o kadar hızlı gerçekleşir. Bundan dolayı gelişmek isteyen şirketler için yüksek ciro yapmak önem taşıyan bir konudur.
Net gelir, hasılat veya ciro; belirli bir dönemdeki ticari faaliyet sonucu elde edilen gelirdir. Gelir tablolarının en üstünde gösterilir. Bu gelirden satışların maliyetinin düşülmesiyle brüt kâr hesaplanır.
Geriye ciro (dönüş cirosu) hamilin senedi kendi cirantasına (ya da ciro zincirindeki daha önceki bir cirantaya) ciro etmesidir(22).…
İşlem cirosu, son para yatırma işleminden bu yana yapılan tüm işlemlerin toplamıdır. İşlem cirosunun kullanıldığı iki durum vardır: Yatırım yapmadan önce fon yatırdınız ve fonlarınızı çekmeye karar verdiniz. İşlem cirosu gerektiren bir bonus kullandınız.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Bonoda Ciro Edilemez Kaydı, genel anlatımı ile; bir bono üzerindeki hak sahibinin senedi devretmesini veya devredilebilir hale getirmesini engelleyen bir kayıt türüdür. Bu kayıt, senet üzerindeki hak sahibinin senet üzerindeki alacağının ödeme güvencesini sağlamak için kullanılır.
Ciro türü ve zaman aralığı seçildikten sonra indirim, ödenek ve iadeler dâhil edilmeden brüt satışlar toplanarak hesaplanır. İndirim, ödenek ve iade gibi maliyetler çıkarıldıktan sonra şirketin net cirosu elde edilir.
Net Ciro: Müşterinin satın alırken ödediği, kampanyalı net fiyatlar üzerinden hesaplanan net cirodur. Görüntülenme Sayısı: Müşterilerinizin ürünlerinizi toplam görüntüleme sayısıdır. Net Satış Adedi: İade ve iptaller çıkartıldıktan sonra oluşan toplam satış adedinizdir.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri