Kuzey Denizi ve Akdeniz'deki Pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye başlandı. 4 metre boyundaki dev denizanası İstanbul Maltepe Sahili açıklarında görüntülendi. Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı.
Normalde denizanası dediğimiz canlı türleri bizim Marmara, Karadeniz ve Akdeniz sahillerine özgü bir canlı türü değil.
Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor. Popülasyonlarının artmasıyla birlikte deniz canlılarını tehdit edebilen denizanaları İstanbul'da dalgıç İsa Şahintürk tarafından görüntüledi.
Deniz analarının yaz ayları ve sonbahar boyunca da Türkiye'deki sularda görülebildiğine dikkati çeken Killi, şunları kaydetti: "Denizanaları ilkbahar aylarında poliplerden medüzlerin oluşmasıyla görülmeye başlarlar. Su sıcaklıkları ve besinin uygun olduğu bölgelerde sayılarını daha fazla arttırmaktadırlar.
Yeterince balık olursa Marmara'da bazıları bu deniz anaları ile beslenebilirdi. Netice olarak sıcaklık artışı, kirlilik ve aşırı avcılık pusula denizanası artışındaki şu anda bildiğimiz başlıca nedenlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için oldukça yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Böylece kısa sürede ve özellikle haziran-eylüle kadar olan yaz aylarında daha fazla görülür ve yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlike oluşturur.
Pelagia noctiluca / Mor Sokar Denizanası
Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir. Tentakül etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile temas edildiğinde vücutta acılara neden olabilir.
Sıcaklar bastırınca denize girenler çoğaldı. Denizden faydalanırken zararlı olabilecek deniz hayvanlarına karşı dikkatli olmanızda fayda var. Yetkililer bu yıl özellikle zehirli denizanalarının sayısının arttığını belirtiyor. Denizanalarının görüldüğü yerlerde yüzmemek en iyi önlem.
Turritopsis dohrnii, ayrıca bilinen adıyla ölümsüz denizanası, biyolojik olarak ölümsüz bir denizanası türüdür. Küçük bir denizanası türü olan dohrnii, Akdeniz ve Japonya sularında yaşar.
Çıkar çıkmaz ölürler. Karaya vurdukları anda hızlı bir ölüm gerçekleşir, kurtulma olasılıkları yoktur. Önce kuruma gerçekleşir, bu süreçte ağır bir su kaybı yaşanır ve en sonunda acı verici bir biçimde ölürler.
Denizanaları neden Karaya Vurur? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor.
Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler. Çoğu denizanası sokması, evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşir.
Vahşi doğada iki yıla kadar yaşayabilirler. Atlantik Okyanusu'nda yaşayan pusula denizanası ülkemizde Akdeniz'de görülür. Başlarında “V” şeklinde kahverengi şeritler bulunur. Çapları en fazla 20 cm'ye kadar ulaşabilir.
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula Denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı. Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Kaydedilen en büyük örneği, 1870'te Massachusetts Körfezi'nde kıyıya vurmuş şekilde bulunmuştur. Çan kısmı (vücudu) 2,29 m ve dokunaçları 37 m uzunluğundadır.
Öncelikle, denizanaları birer besin kaynağıdır. Derisırtlı deniz kaplumbağaları, penguenler ve bazı balık türleri denizanasıyla beslenir. Kimi denizanaları diğer denizanaları tarafından yenir. Hatta özellikle Güneydoğu Asya'dan olmak üzere insanlar için de lezzet kaynağıdırlar.
Deniz anası, genellikle salata, çorba, ızgara veya kızartma şeklinde tüketilir. Deniz anası tüketmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Deniz anası, bazı türlerinin yakıcı kapsüllere sahip olması nedeniyle dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Yakıcı kapsüller, ciltte ağrı ve tahrişe neden olabilir.
Binlerce yıldır Asyalıların denizanasını yüksek tansiyon, atardamar iltihabı, bronşit ve diğer hastalıklara iyi geldiği için tükettikleri de bilinmektedir."
Temas sırasında deniz anası dokunaçları üzerinde milyonlarca bulunan mikroskobik dikenli iğnelerinin size batmasıyla zehrini zerk eder. Deniz anasının dokunduğu yerde şiddetli ağrı ve kızarıklık meydana gelir. Bazı deniz anaları ise daha ağır reaksiyonlara yani şok tablosuna neden olabilir. Ama bu durum daha nadirdir.
Deniz keyfi yaparken, kimsenin karşılaşmak istemediği canlı türlerinin en başta geleni elbette denizanaları. Son yıllarda tüm dünyada, özellikle Güneydoğu Asya denizlerinde, Kuzey Denizi'nde ve Meksika Körfezi'nde denizanası sayısında büyük bir artış var. Yaz mevsimin başındayız.
Hayvana dokunduğunuzda vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateş görülebilir. Bu gibi durumlarda acıyan veya şişen organı zaman kaybetmeden sirke veya limonla yıkayınız, yarayı kaşımayınız veya silmek için bastırmayınız. Acı ve şişlik devam ederse en yakın sağlık merkezine gidiniz.
Zehirlenmeler genel olarak lokal deri tahrişiyle kendini gösterir. İlk anda ortaya çıkan kaşıntı hissi birkaç saat içinde sona erer. Denizanasının uzantılarına temas eden bölge kızarır; su toplaması veya hafif bir kanama da görülebilir.
Yeni araştırmaya göre Velella isimli denizanaları, iklim değişikliğinden fayda sağlıyor. Ancak bu fayda kıyılardaki ceset sayısını artırıyor. Bilim insanları, “rüzgar ne tarafa eserse oraya doğru giden” milyonlarca deniz canlısının neden kıyıya vurduğunu anladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri