“Senet üzerinde "Ciro edilemez kaydını" nasıl ciranta koyabilirse, aynı şekilde keşideci de koyabilir. Bono, poliçe ve çek kanun gereği emre düzenlenen senetlerdir. Bu senetler üzerine ciranta tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı bir kambiyo senedi haline getirmez.
Hangi Çekler Ciro Edilemez? Nama yazılı çeklerin ciro yoluyla devredilmesi mümkün değildir. Nama yazılı çek gerçek ya da tüzel kişiye yazılan ve açık menfi emre kaydı içeren çeklere verilen isimdir.
Bonoda Ciro Edilemez Kaydı, genel anlatımı ile; bir bono üzerindeki hak sahibinin senedi devretmesini veya devredilebilir hale getirmesini engelleyen bir kayıt türüdür. Bu kayıt, senet üzerindeki hak sahibinin senet üzerindeki alacağının ödeme güvencesini sağlamak için kullanılır.
Kural olarak [e]TTK.nun 730. maddesi yollaması ile çekler hakkında da uygulanması gerekli aynı kanunun 597/2[.] maddesi uyarınca ciranta (çekte keşideci) çekin ciro edilmesini yasaklayabilir. Bu hâlde kaydı koyan, senet sonradan kendilerine ciro edilen kişilere karşı mesul olmaz.
Buna karşın düzenleyenin bonoya düştüğü “ciro edilemez” kaydı senedin kambiyo senedi vasfında bir değişikliğe yol açmasa bile senedin nama yazılı bonoya dönüşmesine yol açar (TTK m. 593 f. 2). Bu durumda bono ala- cağın temliki hükümlerine tabi olur ve bu ölçüye göre devredilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu kaydı kapsayan cirolar ancak alacağın temliki yolu ile devrolunabilir. Bir başka anlatımla senette ciro edilemez kaydının bulunması, senedin kambiyo vasfını ortadan kaldırmayacağı gibi devrine de engel değildir.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
2.3.4.Ciro şartları:
Kayıt veya şart düşülmüşse ciro geçerli sayılır ancak şartlar yok sayılır. Ciro çizilmemiş olmalıdır. Çizilmiş ciro yapılmamış sayılır. Ciro şerhinin çizilip imzanın bırakılması halinde ciro hükümsüz olmaz tam ciro beyaz ciroya dönüşür.
Yalnızca imza beyaz ciro sayılabilirse de , yalnızca isim yazmasının bir hukuki değeri yani ciro özelliği yoktur. İkinci sorunuza gelince ciro silsilesinde ismi geçmeyen işlem yapamayacağı gibi , onun aleyhine de işlem yapılamaz.
Son cironun beyaz ciro olması bu durumu değiştirmeyecektir Bir beyaz ciroyu diğer bir ciro izlerse son ciroyu imzalayan kişi, poliçeyi beyaz ciro ile iktisap etmiş sayılır. Çizilmiş cirolar ise yazılmamış sayılır.
Ciro, senet, police, çek, konişmento (konşimento), makbuz senedi, ipotekli borç senedi gibi emre yazılı kıymetli evrakın, mülkiyet değiştirmesinde kullanılan usuldür. Ciroyu senet emrine düzenlenen kişi lehdar yapar. Ciro eden kişiye ciranta denir.
Cironun kayıtsız ve şartsız olması gereklidir. Ciro, şartlara tabi tutulmuşsa bunlar yazılmamış sayılır. Kısmi ciro ve muhatabın cirosu batıldır. Hamiline yazılı ciro beyaz ciro hükmündedir.
Cirolama yapılmayan çek geçerli değildir. Çekin ön yüzüne gereken bilgiler yazıldıktan sonra arka yüzüne firmanın kaşesi basılır ve yetkili kişinin imzası atılır. Daha sonra çek ödeme yapılacak kişiye teslim edilir. Bütün bu işlemlerin tamamına çekin cirolanması denir.
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
Ciro işlemiyle birlikte çeki ilk düzenleyen taraf borçlu konumunu devam ettirerek çek bedelini öder ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil eder.
“Bir poliçeyi elinde bulunduran kişi, son ciro beyaz ciro olsa da kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde, yetkili hamil sayılır. Çizilmiş cirolar bu hususta yazılmamış hükmündedir...”
Çekin ciro edilebilmesi için firma kaşesi, çekin arkasına vurulmalıdır. Ancak yalnızca kaşe kullanılması ciro etme işlemi için yeterli değildir. Bununla birlikte şirket yetkilisinin de çekin arkasına imzasını atması gereklidir.
Muhatap: Çeki ödeyecek banka şubesi. Hamil | Lehtar: Çekin muhatabı ve çekte yazan meblağı alacak kişi. Cironta: Emre yazılı ticari senedi ciro eden kimse.
Ciro yapılırken, poliçenin kimin lehine ciro edildiği yazılmak zorunda değildir. Örneğin ciro yapan sadece imza atarak dahi geçerli bir ciro yapabilmektedir. Eğer ciroda senedin kimin lehine ciro edildiği belirtilmemişse, beyaz ciro söz konusu olmaktadır. Beyaz ciro geçerlidir.
B-Beyaz Ciro: beyaz ciroda ise devralan kişi ismen belirtilmez. TTK beyaz ciroyu 683. maddesinde ''Lehine ciro yapılan kişinin ciroda gösterilmesine gerek olmadığı gibi, ciro, cirantanın sadece imzasından ibaret olabilir. Bu şekildeki cirolara “beyaz ciro” denir.
Bonoda ilk cironun lehtara ait olması zorunludur. Ciroların birbirine bağlı olması, ilk cironun lehtar tarafından yapılmasıyla mümkündür. İlk ciro lehtara ait değilse, ciro zinciri düzensiz demektir. Ancak lehtarın cirosundan sonra senedi devralan hamiller, yetkili hamil olurlar.
Ciro şarta bağlanamaz; kısmi ciro batıldır.
Bu nedenle çekte birden çok lehtar varsa; senedi ikisinin birden ciro etmiş olması zorunludur.
Hamilin düzenleyene karşı ileri sürebileceği talepler yönünden zamanaşımı süresi TTK'da 3 yıl olarak düzenlenmiştir. Yani hamilin düzenleyene karşı ileri sürebileceği bono zamanaşımı süresi 3 yıldır.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri