İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Borçlunun maaşına birden fazla haciz konulabilir. Ancak her bir aylık dönem için borçlunun maaşından en fazla ¼ miktarında kesinti yapılabilecektir. Dolayısıyla birden fazla maaş haczinin tek seferde uygulanabilmesi mümkün olmadığından maaş hacizleri kendi arasında sıraya konulur.
Alacaklıların birden fazla olması ve maaş haczi için birden fazla dosyadan talepte bulunulması durumunda maaş haczi ilk önce talep eden borçludan başlayarak kesilir. Diğer alacaklılar sıraya alınarak maaş haczinden kesinti yapılır.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
İcra ve İflâs Kanunu'nun 83. maddesinde kısmen haczine izin verilen maaş kavramının içine “emekli aylıkları” da dahildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.
İlgili 45 soru bulundu
“İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.”
Borçlunun maaş veya ücretinin 1/4'ü her durumda haczedebilir. Ücretin tamamı borçlu ve ailesinin geçinmeleri için yeterli olmasa bile, icra memuru, bunun 1/4'ünü mutlaka haczetmek zorundadır. Maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
Bu haczin kaldırılmasının ilk yolu, hacze konu olan borcun ödenmesidir. Bunun dışında, alacaklı ile veya avukatı ile anlaşma yapıp, başka bir şekilde borcu ödemek konusunda anlaşma sağlanırsa, alacaklının veya avukatının talebi ile maaş haczi kalkabilir.
Banka maaş hesabına bloke koyabilir. Bankalar bu işlemi hukuk mahkemeleri ve icra takibi yoluyla gerçekleştirebilecektir. Fakat maaş hesabına bloke bankaların son çare olarak gördükleri bir yaptırımdır. Banka öncelikle borcunu ödemesi yönünde uyardığı müşteriye karşı idari ve yasal takip işlemleri gerçekleştirecektir.
Birden fazla haciz varsa sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
Bu karar ile işçinin ücretine haciz gelmiş olması Yargıtay tarafından haklı fesih nedeni olarak kabul edilmemiştir. Zaten bu durum Kanun'da da sayılmamıştır. İşçinin borcunun bulunması aynı zamanda bir anayasal hakkı da içerdiğinden borcunun bulunması gerekçe gösterilerek iş akdi haklı nedenle feshedilemez.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Maaş Haczi Ne Zaman Biter? Borçlunun maaşından yapılan kesintiler ile borcun bitmesi mümkündür. Tabi ki bu borcun ne kadar olduğu ve birden fazla kişiye alacaklı ise süreside uzun sürebilmektedir. Çünkü birden fazla alacaklı varsa alacaklılar sırayla maaş haczinden borçları tahsil edilecektir.
Haciz devam ederken aynı mal üzerine tekrar haciz istenmesi, daha önceki hacizden vazgeçme anlamına gelir. Haciz devam ederken aynı mal üzerine tekrar haciz istenmesi, daha önceki hacizden vazgeçme anlamına gelir.
Haciz yazısını alan işveren, bir hafta içinde, haczin icra edildiğini ve borçlunun maaş ve ücretinin miktarını icra dairesine bildirmeye ve borç bitinceye kadar icra dairesinin haciz bildirimine göre haczolunan miktarı, borçlunun maaş ve ücretinden keserek, hemen icra dairesine yatırmaya mecburdur.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Evet mal varlığı olmayana da haciz gelebilir ancak mal varlığı olmayan kişinin haciz gelebilecek varlığı olmadığından gelirlerine yönelik haciz uygulaması yapılır. Ev, araba gibi hiçbir mal varlığı olmayan bir borçlunun haciz kararı sonrasında aylık maaşına haciz gelebilir.
Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir. Bu işleminin yapılmasının ardından da bloke işlemi otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun yanında hesabınıza konulan blokeler borcunuzu tutarında olup borç tutarınızı aşacak biçimde gelmeyecektir.
Haciz gönderilme süreci kişinin borcunun, belirli bir süreye kadar ödemediği takdirde gerçekleşir. Alacaklı olan kişi borçlu olan kişiden borcunu alamadığı takdirde kişinin haciz işlemlerini başlatır. Burada ilk olarak maaşa haciz ardından halen borç ödenmiyorsa en sonunda evine haciz gönderilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İİK'da, maaş haczi müzekkeresine süresi içinde cevap vermeyen işverene ''tekit'' yazılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri