Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarım gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Devlet memuriyetine girişteki genel ve özel şartları düzenleyen kanun maddesinde ticaret yapmak memuriyete girişte bir engel olarak düzenlenmemiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile kamu çalışanlarının ticari ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır. Bu kanuna göre memurlar, ticaret şirketlerinin organlarında (yönetim kurulu, disiplin kurulu vs.) veya şirket müdürlüğü gibi pozisyonlarda görev alamaz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlığını taşır. Maddeye göre memur; Tacir veya esnaf olamaz.
Öz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
Suçun Kasten İşlenmiş Olması Şarttır
Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir. Yani taksirle işlenen suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
Vermiş olduğu bu görüşe göre memurlar; Memurların, “özel kanunlarda belirtilen görevler”i yapmaları ve bu çerçevede gelir elde etmeleri mümkündür. Bu faaliyet mesai saatleri dışında olabileceği gibi kurum izni ile mesai saati içinde de olabilir.
Böylece memuriyet görevini sürdürmekte olan bir devlet memuru aynı zamanda anonim şirkette ortak olabilecektir. Anonim şirket ortaklarının, şirketin idare ve temsili konusunda doğrudan yetkileri yoktur. Unutulmamalıdır ki, memur anonim şirket ortağı olabilir fakat şirketin yönetim veya denetiminde görev alamaz.
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
2- Kendi şirketlerinde SSK'lı (4/a) olarak çalışamayacak olan anonim şirketlerin kurucu ortakları ve sermaye payına sahip yönetim kurulu üyeleri, kendilerine ait olmayan başka bir işyerinde veya şirkette, 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında (SSK'lı) olarak çalışabilirler.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır.
İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
Devlet memurlarının ticaret müesseselerinde çalışması, şirketin temsilciliğini yapması, yönetici pozisyonunda görev alması kesinlikle yasaktır. Sonuç olarak devlet memurlarının ortağı olduğu şirketlerde fiilen herhangi bir idari veya icrai görev alması ve şahıs şirketi kurması yasal olarak mümkün değildir.
Devlet memurunun tek başına ticari araç sahibi olması sorun teşkil etmez.
Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı Devlet Memurunun sadece kendisini kapsamına almakta olup devlet memurunun eşinin veya çocuklarının yada diğer akrabalarının herhangi bir kazanç getirici faaliyette bulunmalarına engel bulunmamaktadır.
Sizin olayda, her ne kadar bir çalışma olmadığı diplomanın kiralamaya verildiği belirtilse de, sonuçta diploma sizi temsil etmektedir ve siz o şirkette çalışan bir pozisyonda olursunuz. Bu nedenle bir memurun, diplomasını kiraya vermesi mevcut madde bağlamında söz konusu olamaz.
Tek kişi ile Limited şirket kurma imkanı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilmiştir. Limited şirketin kurulması için belirlenen esas sermaye TTK Madde 580 çerçevesinde 10.000 TL' dır. Limited Şirket ortaklarının payları herkesin hakkını gösterecek şekilde belirli ve eşit paylaştırılır.
Maddesi "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesine dair TBMM'ye sunulan kanun teklifinin yasalaşması halinde, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Yüz kızartıcı suçlar bazı özel kanunlarda ve 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76.maddesinde; tanımına yer verilmeksizin sayılma suretiyle düzenlenmiştir. Memuriyete girişte yüz kızartıcı suçlar Devlet Memurları Kanunu'na göre memurluğa alımlarının iptal edilmesine veya işlerinden atılmalarına neden olmaktadır.
Eğer fiil fiili saldırıya dönüşürse bu durumda ceza memuriyetten çıkarmaya kadar gitmektedir. Nitekim 657 sayılı Kanun'un 125/E-f bendinde; amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmanın memuriyetten çıkarma cezasını gerektirdiği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri