Ayrıca işletmenin performansını analiz etmek, satış stratejilerini değerlendirmek ve gelecekteki büyüme potansiyelini tahmin etmek için kullanılır. Ciro KDV dahil mi hesaplanır diye baktığımızda, genellikle KDV dahil edilerek hesaplandığını görmekteyiz. Şirketin elde ettiği gelirin KDV'si, toplam ciroya dahil edilir.
Ancak, kendisinin satıcıya düzenlediği fatura ise ciro primine ilişkindir ve vergisel açıdan bu KDV'nin konusuna giren bir hizmettir. Bu nedenle alıcı ciro primi faturasında ayrıca KDV hesaplamak ve beyan etmek zorundadır.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Her bir ciro hesabında işletmenin diğer gider ve vergi ödemeleri mevcut kazancın içine dahil edilir. Yani elde edilen kazanç için herhangi bir eksi hesaplama yapılmaz.
Bundan dolayı ciro ve kar arasındaki fark merak edilir. Ciro hesaplama sırasında işletmenin belli zaman aralığında kazandığı para miktarı hesaplanır. Fakat bu miktar brüt değildir. Kira, çalışan maaşları ve vergi gibi şirketin bazı maliyetleri ciroya dahildir.
İlgili 35 soru bulundu
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 25'inci maddesi hükmüne göre; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticarî teamüllere uygun miktardaki iskontolar katma değer vergisi matrahına dahil değildir.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Örneğin %8 KDV'ye tabi bir malı satan firmaya, yılsonunda ciro primi faturası düzenlendiğinde asıl işlemde uygulanan KDV oranı %8 olduğu için ciro primi faturası da %8 KDV'li olacak şekilde düzenlenecektir.
Stopaj tutarı ve KDV tutarı brüt tutar üzerinden hesaplanır.
(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
Çek ciro etmek işlemi nedir? Hem alacağı hem de vereceği olan bir kişinin alacağına karşılık çek alması ve vereceğine karşılık olarak aldığı bu çeki devretmesine çek ciro etmek denir. Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir.
KDV nin belgede ayrıca gösterilmemesi nedeniyle KDV indirimi yapılamayan hallerde faturadaki KDV dahil tutar, duruma göre gider veya maliyet olarak dikkate alınır.
KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir. Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım. Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %18 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 18/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 118 TL olduğu sonucuna varırız.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
— Ciro primlerini elde edenler “602-Diğer Gelirler” hesabını, stok maliyetinden düşenler ilgili stok hesabını kullanmalıdır. Ciro primini veren ise “611-İskontoları” hesabında takip etmelidir.
3-Mal Teslimi İle Ciro Primi Ödenmesi: Mal temini şeklinde ciro primi elde eden alıcılar ise bu malları duruma göre 150/151/152/153 gibi uygun stok hesaplarına kaydederek 602-Diğer Gelirler isimli hesapta gelir olarak dikkate almaları gerekmektedir.
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
Haftanın ilk günüyle son günü arasında geçen süreçte kasaya giriş yapan toplam para miktarını hesaplamak için bu yöntem kullanılır. Aylık Ciro: Ülkemizde en fazla tercih edilen bu ciro türünde, çalışan maaşları aylık olarak ödenir ve ayın ilk gününden son gününe kadar kasaya giren paranın toplamı olarak hesaplanır.
İtalyanca giro kelimesinden gelen ciro, ticarî faaliyet gösteren şirketlerin elde ettiği toplam kazancı ifade eder. İş hacmini ölçmeye yarayan ciro belirlenirken giderler göz önünde bulundurulmaz. Yani ciro sadece gelirlerin toplamını temsil eder.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Ciro, ciro yapılan kişinin adının açıkça belirtilip belirtilmemesine göre tam ciro-beyaz ciro şeklinde sınıflandırılmaktadır. Ciranta, poliçeyi kimin lehine ciro ettiğini belirterek ciro yaparsa, tam ciro söz konusu olur.
Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır. Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın. Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri