Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
İlgili 27 soru bulundu
Civcivler sıcak ve soğuk olmayan ortamı severler. Bu yüzden civcivin iyi yetişmesi için gerekli olan ortamı sağlamanız gerekmektedir. Eğer evde civciv besleyecekseniz bir kutuya civciv yuvası oluşturabilirsiniz. Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Yumurtadan yeni çıkan civciv için ilk 1 aylık periyotta civcivin güneşten yararlanması ve havalandırılması kritik iki faktördür. Kemik gelişimi ve tüy yapma noktasında civcive yardımcı olan güneş, saplık bir büyüme sürecinin önünü açacaktır.
Kışın civciv bakımının en önemli noktası doğru ısıyı civcivimize sağlamak diyebiliriz. Bunu sağlamak için civcivlerimizi beslediğimiz kafese veya kümese infraded ısıtıcılar ile ısı desteği yapabiliriz. Bunun yanında kaloriferlerimizin hemen altına kafesimizi yerleştirip ihtiyaç duydukları ısıyı sağlayabiliriz.
Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı . Nem ise %55 oranında sabitlenmeli. son üç gün sıcaklık 37,5 dereceye düşürülerek nem oranı %65 seviyesine çıkarılmalı. 21. günde kuluçkaya koyduğumuz yumurtalardan civciv çıkmaya başlayacaktır.
Üretim çiftliklerinde, biyolojik gelişim kusurları nedeniyle 'pert' diye tabir edilen bölüme ayrılan, ömürleri ise en iyi koşullarda bile 10 gün yaşayabilen renkli civcivler, hemen hemen her kentte cadde ve sokaklarda tanesi 1,5 TL'den 'eğlencelik' olarak satılıyor.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Öyle olmaz, bir şeffa ampülü kapaklı bir kutu yapıp tepesine yerleştirmeniz ve ampülü termostata bağlayıp termostatı 37 dereceye ayarlamanız gerekir. Bir de yumurta altına gazete kağıdı, saman vs serin. Bir kuluçka makinesi anlayacağınız. Tam olarak 39,5 derece gerekiyor vede yüzde 85 civarı nem gerekiyor.
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar. Bu durum sonucunda büyüme ve sağlıklı gelişmeleri sağlanır. Evde civciv yetiştirirken civcivin bulunduğu ortamda muhakkak ılık su bulundurulmalıdır.
Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür.
Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
Civcivler yeterli bir seviyede büyüdüklerinde marul ve salatalıkla beslenebilir. Civcivlerin yem yememesi durumunda salatalıkların veya marulların küçük şekilde doğranarak verilmesi yeterli olacaktır. Haşlanmış yumurtayı yiyebilecekleri küçüklükte keserek civcivlere verebilirsiniz.
Su ve Suluklar : Civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonra önce bol ve temiz su içmesi sağlanmalı, 2-3 saat sonra yem yedirilmelidir. İçme suyu sıcaklığı ilk hafta 24oC olmalıdır. Sulukların yüksekliği haftalık olarak ayarlanmalıdır. Suluklar haftada iki gün de- zenfekte edilmelidir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler. Evde civcivleriniz için doğal ve besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.
6 haftanın sonunda yumurta civciv yeminden, piliç büyütme yemine geçilir. Piliç büyütme yemi 7. haftanın başından 13. haftanın sonuna kadar piliç büyütme yemi 14. haftadan 18. haftaya kadar piliç geliştirme yemi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri