Çizgisel hız formülünde dairesel hareket yapan cismin aldığı yol çemberin çevresi olarak kabul edilir. Bu durumda alınan yol 2πr olacaktır. Bir tam tur atarken geçen süreyi periyod olarak ele alırız. Bu durumda bir cismin çizgisel hızı 2πr / T formülüyle hesaplanır.
Çizgisel hız öncelikle dünya ve coğrafi kavramlarla ilişkilendirilebilir. Yerküremiz kendi etrafında düzgün dairesel hareketle döner. Kendi etrafında sabit hızla dönen yerküre üzerindeki herhangi bir noktanın birim zaman içinde sahip olduğu yer değiştirme hızı "çizgisel hız" olarak adlandırılır.
Bu yüzden Dünya'nın Ekvator bölümünde çizgisel hız en yüksek noktadır. Aynı şekilde dünyanın kutupları çizgisel hızın en az olduğu kısımdır. Bununla beraber yerküre çapı ve gezegenlerin dönüş hızı da yine çizgisel hızı değiştirir.
Çizgisel hız, düzgün dairesel hareket yapan bir cismin, daire yayı üzerinde birim zamanda aldığı yola denir.
Dönme ekseninden uzaklaştıkça dönen cismin çizgisel hızı artar. En dış noktada ise en yüksek değere ulaşır.
İlgili 18 soru bulundu
Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.
Merkezkaç kuvvetinin hesaplanması için bulunmuş bir formül kullanılır. Fmk =m.V2/r formülü bu kapsamda kullanılan merkezkaç kuvvetidir. Merkezkaç kuvveti merkezden uzaklaşma neticesinde ortaya çıkan bir kuvvettir.
Vektörel, skalere artı olarak (şiddetin yanında) yön ve doğrultu ile de ifade edilir. Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir.
Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.
Bir cismin ortalama ivmesi, aort, Δt=ts-ti zaman aralığındaki cismin hızındaki değişime, Δv=vs- vi, oranı olarak tanımlanır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
hareket olarak tanımlanır. frekans (f) denir (birimi s-1 yada Hertz'dir). zamanda aldığı yola çizgisel hız (v) denir (birimi m/s'dir). Dairesel yörüngeye teğet olup, yarıçap r vektörüne diktir.
İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir. Bu değişime eksenlerin yerlerinin değiştirilmesi de eklenebilir, tıpkı x ekseni ve y eksenlerinin değiştirilmesi gibi. Eğer eksenler yer değiştirilmez ve sadece yönler değişirse açısal hızın sadece işareti değişir.
Açısal momentum, herhangi bir cismin dönüş hareketine devam etme isteğinin bir göstergesidir ve bu nicelik cismin kütlesine, şekline ve hızına bağlıdır.
Merkezcil ivmenin yönü çemberin merkezine doğrudur, ancak bunun büyüklüğü nedir? Dikkat ederseniz, hız vektörlerinin oluşturduğu üçgen ve yarıçaplar ile 'nin oluşturduğu üçgen benzerdir.
Açısal momentum formülü ise L=Iw şeklindedir. Bu sebeple açısal momentum dönüş lineer momentumu şeklinde de isimlendirilebilmektedir. Kendi dönüş ekseni dikkate alındığında küçük cisimlerde açısal momentum, lineer dönüş momentumu ismi ile de ifade edilebilmektedir.
Dünya'ya da herhangi bir tork uygulanmadığı için kütlesi azalsa bile açısal hızı aynı kalırdı. Açısal Hız Formülü ise = 2 * Pi / T dir. Açısal hız aynı ise periyotta aynıdır.
Açısal hız vektörel bir niceliktir öyle ki yönü aşağıdaki gibi belirlenir. Açısal hızın yönü: Dönme açısı, saat ibresinin tersi yönde artarsa (sağ el) ω pozitif Dönme açısı, saat ibresi ile aynı yönde artarsa (sol el) ω negatifdir.
Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir. Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir.
Sürat her zaman scaler bir büyüklük olarak bilinir.
Sürat skaler olurken hız ise vektöreldir.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. (Konumunun değişim oranı) Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir. Anlık hız ise zaman 0'a yaklaşırken hesaplanan ortalama hıza denir.
Birden fazla kuvvetin yaptığı etkiyi tek başına yapabilen kuvvete bileşke kuvvet denir. Bileşke kuvvet R harfi ile gösterilir.
Teğetsel ivme, teğetsel hızın türevidir. a Bir daire içinde hareket eden bir cisim, sabit bir hızda hareket ederse de ivme kazanır. Bu nedenle, dönen katı bir cisim üzerindeki her nokta, merkezcil ivmenin etkisinde kalır. İvmenin teğetsel bileşeni değişen hızdan kaynaklanmaktadır.
Dairesel harekette merkezkaç kuvvet adı verilen bir kuvvet daha kullanılmaktadır. Bu kuvvet, dönen bir referans sistemindeki bir gözlemcinin Newton Yasaları'nı uygulayabilmesi için uydurduğu hayali bir kuvvettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri