Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın
Özellikle dünyanın küresel yapısı nedeniyle çizgisel hız Ekvatordan daha yüksektir. Aynı şekilde kutuplarda ise basık olması ile beraber daha düşük olduğunu ifade etmek gerekir.
Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır.
Çizgisel Sürat (v) Düzgün çembersel hareket yapan bir cismin, çember çevresinde birim zamanda aldığı yola çizgisel sürat denir.
İlgili 27 soru bulundu
Dönüş sırasında alınan mesafe ne kadar fazlaysa çizgisel hız o kadar fazla, alınan mesafe ne kadar azsa çizgisel hız o kadar az olur. Bir diğer deyişle; çizgisel hız kutuplara gidildikçe düşer, Ekvator'a gidildikçe artar.
Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir. Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır. (Kutuplar Yarıçapı:6357 km. Ekvator Yarıçapı: 6378 km.) .
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Ortalama sıcaklıklar ekvatora yaklaştıkça artar. Daha yüksek sıcaklık, daha çok buharlaşma demektir. Su buharlaştıkça Tuz Miktarı / Su Miktarı oranı giderek artar. Çünkü tuz miktarı sabittir, su miktarı azalmaktadır.
Yengeç Dönencesi (Tropic of Cancer), yeryüzünün kuzey yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir. 23° 27' kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir. Yerküre 23° 27' eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur.
-Kutuplar ve çevresi güneş ışınlarını eğik açı ile alır. Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. -Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Ekvatordan uzaklaştıkça buharlaşma azalır. Ekvatora yaklaştıkça artar.
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır. Başlangıç paraleli Ekvatordur. Ekvator Dünyayı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olmak üzere iki eşit parçaya böler. Enlem(paraleller)lerin uzunlukları gittikçe kısalır.
1. Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır.
yani ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yıllık ortalama sıcaklık dereceleri düşer. güneş ışınlarının geliş açısının daralmasıdır. oranla 11 kat artar ve kayıp oranı % 99'a ulaşır. arttıkça sıcaklık düşer.
✓ Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir. ✓ 90 tane Kuzey Yarım Küre'de, 90 tane Güney Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. ✓ Dünya'nın şeklinden dolayı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır.
Dünya üzerinde bütün meridyenler kutup noktalarında bir araya gelirler. Bundan dolayı ardışık meridyenler arasında yer alan mesafe Ekvatordan kutuplara doğru azalır.
Evet, dünyanın yüzeyinden merkezine doğru indikçe yer çekimi azalacaktır. Yüzeyden uzaklaştıkça da yer çekimi azalır. Maksimum yer çekimi yüzeydedir.
Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.
Ağırlık, cismin kütlesine ve cisme etki eden çekim kuvvetine bağlıdır. Yer çekimi kuvveti deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azalır. Bu da cismin ağırlığının azalmasına neden olur. Ayrıca ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi kuv- veti artar.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Açısal hız ile çizgisel hız konuları birbirine çok fazla karıştırılır. Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.
Çizgisel hız formülünde dairesel hareket yapan cismin aldığı yol çemberin çevresi olarak kabul edilir. Bu durumda alınan yol 2πr olacaktır. Bir tam tur atarken geçen süreyi periyod olarak ele alırız. Bu durumda bir cismin çizgisel hızı 2πr / T formülüyle hesaplanır.
Vektörel, skalere artı olarak (şiddetin yanında) yön ve doğrultu ile de ifade edilir. Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri