İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Dr. Bilgehan Sezgin Asena bilgilendiriyor: “Lazer ameliyatı 2. kez yapılabilmektedir ancak, günümüz teknolojisi ile lazer ameliyat sonrası gözde numara kalma oranı oldukça düşüktür.
Bu oran dünyada %2 ile %5 arasındadır. Bu küçük olasılığa rağmen ameliyat sonrası tekrar numara ortaya çıkarsa öncelikle tekrar ayrıntılı göz muayenesi yapılır ve ortaya çıkan veriler uygunsa 2. kez lazer ameliyatı yapılabilmektedir.
Basitçe söylemek gerekirse, evet, iki kez lazer göz ameliyatı olabilirsiniz. Ancak, lazer göz ameliyatında gözünüzde yapılan değişiklikler kalıcı olduğu için hastalarımızın büyük çoğunluğu ikinci bir prosedüre ihtiyaç duymamaktadır.
Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Kornea tabakasının yeterli olması gerekir. Bunun yanında doğumsal ya da genetik olarak kornea hastalığı olanlara LASIK önerilmez. Gebelerde ve emziren kadınlara excimer lazer uygulanmaz. Bunun yanında gözlük numaralarında son bir senede değişiklik olmaması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Ameliyattan sonra gözler tekrar bozulur mu? Lazer olan bir kişinin gözünün tekrar bozulmasında yaşı, numarası, kornea kalınlığı ve şekli etkili olurken, bununla birlikte hangi göz bozukluğuna sahip olduğu (miyop, hipermetrop ya da astigmat) gibi faktörler etkili olur.
Göz Çizdirme Riskleri Nelerdir? En sık görülen hafif problemler; kamaşma, ışıklar etrafında haleler görme veya hafif tozlu görmedir. Daha nadir ve ciddi problemler; göz enfeksiyonu, kuru göz ve ameliyat sırasında flep oluşturulmasına bağlı sorunlar.
Göz Çizdirme Kaç Numaraya kadar Yapılır? Göz çizdirme genel olrak bahsedilecek olursa miyoplarda 9-10 dereceye kadar, hipermetroplarda ise 5-6 dereceye kadar uygulanabilir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Göz çizdirme ameliyatlarında numara konusu, uygulamaya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Lasik uygulamasında kişinin göz yapısının da uygun olması durumunda miyoplarda 8-10 numaraya kadar başarı sağlamak olasıdır. Karışık astigmatlarda ise genellikle 5 numaraya kadar başarı elde etmek olasıdır.
Kişide oluşan hormonal düzensizlik, cilt tipi, kılın yapısı ve rengi sonuçları etkileyerek tekrar kıl çıkmasına neden olabilmektedir. Uygulamanın sonuçları genellikle % 80-90 oranında kalıcıdır. Yani kalan %10-20 olasılıkla tedavi bittikten bir süre sonra tekrar kıllar çıkabilir.
Lazer epilasyon 2 ayda bir yapılır. Sadece yüz bölgesinde 1-1,5 ayda bir uyguluyoruz. Mümkün olduğu kadar 1,5 ay aralıklarla uygulanır. 15 günde bir yapılan lazerin bir faydası olmaz. Hem zaman kaybı olur hem de gereksiz uygulama riski olur.
Yüz bölgesi için seans aralıkları 4 hafta olmalıdır. Vücut bölgelerinde ise 6 ile 8 hafta arasında seans aralıkları belirlenebiliyor. Genel olarak lazer epilasyon seans aralıkları iki ay olarak belirleniyor.
Bu tür tedavilerde lazer, korneanın şeklini kalıcı olarak değiştirir. Kornea stabil bir doku olduğu için lazerle üzerinde yapılan değişiklikler kalıcıdır.
Lazerle miyop tedavisi diğer bir ismi ile göz çizdirme ameliyatı uzağı görememe şikayetini kesin ve kalıcı olarak iyileştirir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde lazerle miyop tedavisi çok yüksek başarı oranlarına sahiptir. Miyop excimer lazer adı verilen lazer cihazı ile tedavi edilir.
Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir. Lazerden sonra miyoplar %95, hipermetroplar %70 oranında gözlüksüz kalırlar.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Sonuç Göz çizdirme ameliyatı olmak için temel kural; son 1 yıl içinde göz numaralarında 0.50 derecenin üzerinde değişiklik olmamasıdır.
7 numaraya kadar olan hipermetroplarda 100 hastadan 95'inin gözlük kullanmasına gerek kalmıyor. 10 numara üzeri miyoplarda göz içi lensi uygulaması son yıllarda çok gelişti, daha emniyetli hale geldi. Göz içi lensini 25 numaraya kadar miyoplara ve 7 numara astigmatlara uygulayabiliyoruz.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Hipermetropların yakın görmesi aynı akşam düzelmekle birlikte uzak görme önce miyoplaşma nedeniyle bozuk olabilir ilk 1-2 ay dalgalanmalar gösterdikten sonra normale döner.. -Birinci gün televizyon, bilgisayar ,telefon ve okuma yasaklanır. -1 ay dış ortamda ve özellikle güneşte güneş gözlüğü önerilir.
Korneanız yeterli kalınlıkta değilse… Bu tedavi için gözlerin her zaman çok yüksek numarada olması gerekmemektedir. 2 numara miyobu, 1 numara astigmatı olan kişilere de, lazer için kornea kalınlıkları yeterli değilse fakik göz içi lens cerrahisi uygulanabilir.
Ameliyatınızdan sonra gözünüz iyileşmesi ve görüşünüzün stabilize olması yaklaşık iki ila üç ay sürer. Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevunuz olacak. Doktorunuz gözünüzün nasıl iyileştiğini inceleyecek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol edecektir.
Intralase LASIK (iLASIK) lazer Femto-lasik olarak da adlandırılır. Günümüzde kırma kusurlarının lazerle tedavisinde en gelişmiş yöntemidir ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha güvenlidir.
Hayır, böyle bir risk yok. Körlük ancak gözün arkasındaki retina tabakasının, görme sinirinin ya da beynin görme merkezinin zarar görmesiyle oluşur. Oysa excimer laser tedavisi ve LASIK gözün arkasına değil önünde bulunan kornea tabakasına uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri