DOKTORLAR ÇIKIKTAN GERÇEKTEN ANLAMAZ MI? Halk arasında doktorlar kırıktan anlar, ancak çıkıktan anlamaz gibi yanlış bir kanı vardır ve halkımızın eğitim düzeyi artmasına rağmen bu yanlış kanı halen devam etmektedir.
Hasta, çıkık şüphesiyle sağlık kuruluşuna geldikten sonra ortopedi uzmanı tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir.
Doktor eklemi inceleyip hareket ettirerek ve yaralanmaya neyin sebep olduğunu sorarak bir çıkığı teşhis edebilir. Bazı durumlarda doktor kemikleri görüntülemek için X-ışınlarını kullanır. Röntgen, doktorun çıkığın tam yerini ve durumun ne kadar ciddi olduğunu görmesine yardımcı olur.
Çıkığın en önemli belirtisi aşırı bir ağrı, şişkinlik ve hareket edememedir. Çoğunlukla çıkık ile kırık birbirinden ayrılması zor bir durum yaratır. Bazen hekimler bile bu konuda sıkıntı yaşayabilirler. O nedenle belirtiyle tespit edilmenin yanı sıra bir röntgen çekilmesi gereklidir.
Çıkık İçin Tedavi Yöntemleri
Yerine Oturtma: Her doktor çıkık tedavisinde farklı tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir. Genellikle doktorların çoğu hastaya birtakım hareketler yaptırarak çıkığın yerine oturtulması sağlanır. Bazı hastaların durumuna göre lokal veya genel anestezi uygulanması gerekebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Kırık ve Çıkık İçin Hangi Doktora Gidilir? Kırık ve çıkık durumunda hasta ortopedi uzmanına yönlendirilir. Travmatoloji, travma sonrası oluşan kırık ve çıkıklarda acil tedavi içerir.
Travmatoloji daha çok, travma sonucu oluşan durumlarda acil tedavi içeren daldır. Kısaca travmatoloji, yaralar, kırıklar, yanıklar, ezikler, çıkıklar gibi travmatik lezyonlarla ilgilenen tıp dalıdır.
Çıkık Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çeşitli nedenlere bağlı çıkık erken tespit edilmediği takdirde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmezse eklem hareket açıklığı sınırlı olacaktır. Ayrıca, zayıf kaynama nedeniyle daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
Kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı, Kolunuzda ya da elinizde kötüleşen şişlik, ağrı ya da her ikisi, Kolda morarma ve kızarıklık, Hareket ettirememe en belirgin çıkık semptomlarıdır.
Çıkık bir eklem acil bir durumdur ve tıbbi yardım isteyin. Tedavi, hangi eklemin yerinden çıktığına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çıkık, düzgün bir şekilde yeniden konumlandırıldığında, genellikle birkaç hafta içinde tekrar işlev görecek ve tekrar hareket edecek hale gelir.
Çıkık, eklemi oluşturan kemiklerin birbirinden ayrılması hadisesidir. Şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Eklem çevresinde şekil bozukluğu vardır. Kırığın aksine eklem yerine yerleştirilinceye kadar şiddetli ağrı yapar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Parmakta meydana gelen çıkık, kızarıklara ve şişliklere sebep olabilmektedir. Çıkık olması durumunda kişinin parmağında uzun süreli ağrılar devam eder. Parmakta çıkık olması durumunda parmağı hareket ettirmek daha zor bir hal alır.
Ortopedi ve Travmatoloji; Kas iskelet sistemi hastalıkları, travma yaralanmaları, el, omuz, dirsek, diz rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerini gerçekleştirir.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Yani parmak çıkıkları kişinin yaşı, cinsiyeti, başka hastalıkları, kas ve bağ dokulara ve kemik yapısına göre iyileşme süresi değişmektedir. Genellikle parmak çıkıkları 1-2 hafta gibi bir sürede eski yapısına dönmektedir.
Hekim tarafından gerçekleştirilen fizik muayene esnasında ezilme ve burkulmalara dair belirti ve bulguların tespit edilmesine ek olarak, direkt grafi (x-ray) ya da manyetik rezonans görüntüleme(MRI) yöntemlerinin kullanılması ile eklem bölgelerindeki yumuşak doku yaralanmalarına tanı konulabilir.
Çıkık tedavisi doğru yöntemle doğru teşhis konulduktan sonra yapılır. Sinir-damar kontrolleri yapıldıktan sonra manuel yöntemler aracılığı ile eklemi anatomik yapıya uygun konumuna getirerek tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında çeşitli ağrı kesiciler ile hastanın hissedeceği acıyı indirgeyebiliriz.
Çıkık belirliteleri yoğun ağrı, şişlik ve işlev kaybı olarak görüşmektedir. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Yeni bir omurga kırığı genellikle sırt ağrısı ve kaslarda spazm oluşturur. Hastanın hareketlerini önemli derecede etkileyen ağrı aylarca devam edebilir. Yeni ortaya çıkan kırıklarda kesin yatak istirahati, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, ödem giderici ilaçlar ile birlikte kullanılabilir.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru neye bakar? Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Fizik tedavi egzersizlerini uygulama adına gerekli uzmanlığa sahip olan kişiler fizyoterapist olarak adlandırılır. Fizik tedavi hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda hastayı yönlendirdiği kişi de fizyoterapist olarak bilinir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri