Cılız Liderlik (Çalışana ve üretime düşük ilgi) çoğunlukla kamu yönetiminde “idare-i maslahat” olarak tanımlanan durumdur. Kulüp Liderliği (Çalışana yüksek, üretime düşük ilgi) beşeri ilişkiler, işyerindeki mutluluk, huzur ön plandadır.
Bu çalışmalar liderlik konusuna yeni yaklaşımlar sunmaktadır. Bunlar temel olarak; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderliktir.
Antonakis, Avolio ve Sivasubramaniam (2003: 265) laissez-faire (tam serbesti tanıyan) liderliği, “liderin karar vermekten kaçındığı, sorumluluktan vazgeçtiği ve yetkisini kullanmadığı liderlikle ilgili bir tür işlemin yokluğu” şeklinde tanımlamıştır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Etik liderlik “eylemlerinde ve kişilerarası ilişkilerinde normatif uygunluk dâhilinde yönetim sergileyen; izleyicilere iki yönlü iletişim, pekiştirme ve karar almada etik düşünce yapısını teşvik eden bir liderlik yaklaşımı” olarak ifade edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Etik(moral) liderlik; belirli etik değerlere ve ilkelere ön planda sahip olmaya dayalı olan liderlik yaklaşımıdır. Etik liderliğin gösterilebilmesi için ortamın uygun olması ve lideri izleyenlerin de aynı değerleri ve ilkeleri benimsemesi gerekir.
Etik liderin özellikleri:
İnsanlara sorumluluk vermek. Başkalarına örnek olmak. Değerler çerçevesinde karar vermek. Politika ve uygulamaların uyum içinde olmasına özen göstermek.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Keşifsel bir model olan ve tüm ilişkilerin serbest bırakıldığı araştırmanın başlangıç modeli şekil 1'de sunulmaktadır. liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
House karizmatik liderleri “kendi kişiliklerinin gücüyle izleyicileri üzerinde derin ve olağanüstü etki yaratma yetisine sahip bireyler” olarak açıklamıştır (House,1977,s.189: akt.
2.3.
Tam serbesti tanıyan liderlik tarzında lider, yönetim yetkisine en az ihtiyaç duyan, izleyicileri kendi hallerine bırakan ve her izleyicinin kendisine verilen kaynaklar dahilinde, plan ve program yapmalarına imkan tanıyan davranış gösterirler.
Yıkıcı Liderlik
bir niyete ya da kasta sahip olup olmamasını göz ardı etmesidir. Bir diğer değişle zarar verici bir niyete sahip olmasa dahi yönetici davranışlarının hem örgüt hem de birey açısından olumsuz sonuçlar doğurması, yıkıcı liderlik davranışı olarak kabul edilmiştir.
Tarım ve endüstri devrimlerini geride bırakarak bilgi çağına ulaşmış ve robotik devrimin arifesindeki dünyayı yönetecek olan çağdaş lider ve yöneticiler, geçerliliğini yitirmiş dünün örneklerinin ötesine geçtiği bir liderlik anlayışının temsilcileri olacaklardır.
Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
Süper liderliğin temel bakış açısı izleyenlerin kendi kendilerinin lideri olmasıdır. Sınıf lideri olarak öğretmen, öğrencilerin her birinin liderlik özelliği sergileyebilmeleri için etkinliklere katılımlarını sağlamalı ve sorumluluk duygusu kazanmalarına yardımcı olmalıdır.
Etkili liderlik, grubun verimliliği ve morali üst seviyede tutmanın anahtarı olduğu gibi büyüme, gelişme ve yenilikler için de temel güçtür. Etkili lider, içinde bulunduğu yerde veya işinde diğerlerinin yönünü bulmasını ve takip etmesini sağlayan liderlik ve karakteristik becerilere sahip olan kişidir.
- 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Buna Cılız veya Zayıf Liderlik te denilmektedir. Örgütte kalabilmek için gerekli işin yerine getirilmesinde en az seviyede çaba harcamaktadır. - 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Lider, yoksullaşmış yönetim tarzında tutunabilmek için elinden gelen en az gayreti gösterir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
2) Doğal Lider:
Herhangi bir üst otorite tarafından seçilmez. Grup tarafından benimsenip kabul edilen liderdir. Doğal liderin resmi yetkisi olmadığı halde, yasal liderden daha fazla etkinliği vardır. Grubu yönlendirebilir ve çoğu zaman yasal liderle çatışmaya girer.
Liderlerin etik davranışları kurumda çalışanların adalet algısını olumlu yönde etkilemektedir. Etik liderlik aynı zamanda çalışanın iyi olu- şunun ve örgütsel vatandaşlık davranışının önemli bir belirleyicisidir.
Ölçekte etik liderlik; iletişimsel etik, iklimsel etik, karar vermede etik ve davranışsal etik olmak üzere dört boyutta incelenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri