Dr. Naci Görür, "Deprem beklentim değişti" diyerek, Kayseri'ye dikkat çekti. Görür, "Mesela Kayseri'de deprem oldu. Ama kimileri de çıkıyor 'Kayseri'de 7 büyüklükte deprem olmaz' diyor.
NACİ GÖRÜR: KAYSERİ'DE ŞİDDETLİ DEPREM, İSTANBUL ARTIK ÇOK YAKIN, ADANA, MALATYA, TUNCELİ, HAKKARİ!
Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir.
Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, "Aynı uyarıyı biz Güneydoğu depremleri için de yaptık. Depremi duyar duymaz ağladım çünkü deprem geliyor diye aylarca çığlık attık. Şimdi tarih tekerrür etmesin." ifadelerini kullandı.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
İlgili 40 soru bulundu
Yakın zamanda Kayseri ili ve çevresinde can ve mal kaybına yol açan yıkıcı bir deprem görülmemiştir. Pınarbaşı ilçesi, Kayseri ilinin güneyinden geçen Ecemiş Fayı, kuzeydoğusundan geçen Bünyan Fayı ve bu fayların bağlandığı Kızılırmak Fayı'na yaklaşık olarak 100-120 km uzaklıktadır.
KAYSERİLİLERİ RAHATLATAN AÇIKLAMA GELDİ KAYSERİ'DE EN FAZLA 5.5 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM. OLUR.
Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır." depremde en önemli hasarları alan alüvyon zemine kurulmuş binalardır" gerçeğini unutmadan Her zaman, deprem üretme yeteneğine sahip bu fayların etkilediği Kayserimizde, zemini iyi etüt ederek, bina zemin ilişkisinin sağlıklı kurulması ...
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, Konya ve Erzurum'da dün gerçekleşen depremlerin ardından sosyal medya hesabı üzerinden uyarıda bulundu. Görür, Erzurum'daki depremle ilgili, "6 Şubat depremleri sonucu sıkışan Doğu Anadolu'da bu depremler beklenebilir.
AFAD'ın yayınladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Kayseri, üçüncü riskli bölgede yer almaktadır.
MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Özdemir konuyla ilgili, “Biz bu fayın tam üzerindeyiz, yüksek deprem üretme kapasitesine sahip bir fay. Ecemiş Fayı 6,5- 7 şiddetinde deprem üretecek bir fay.
mostrası belli yerlerde net olan yapısal bir kırık. üzerinde 6.0-7.0 büyüklüğünde bir depreme 300-500 yıldır rastlanmamış olan ve en son 1940 tarihinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem olan ve mersin için yıkıcı bir tehlike barındıran faydır.
Kayseri Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada, "İlimiz Sarız ilçesinde saat 13.17'de AFAD kayıtlarına göre 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamış olup, saha tarama çalışmalarımız devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.
Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bilimsel olarak baktığımız zaman günümüzün teknolojisiyle deprem oluşturabilecek bir yapı söz konusu değildir” dedi.
Görür, Malatya'daki depremin ise Doğu Anadolu fayı üzerinden gelmediğini belirterek, “yeni bir fay” uyarısında bulundu.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Türkiye deprem risk haritasına göre Kayseri 3. derece riskli iller arasında yer alıyor. Haritaya göre toplamda 5 farklı seviye risk bölgesi bulunuyor. Kayseri ve ilçeleri ise 3.dereceden riskli bölgeler arasında gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri