Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanılabilen CMD komutları, o bilgisayara ait tüm bilgilere erişmenize olanak tanımaktadır. Bilgisayarda kullanılan tüm programlara erişim sağlamak, var olan hataları tespit etmek ve bunları gidermek için kullanılan CMD komutları çok daha hızlı işlem yapmanızı sağlar.
Windows işletim sistemlerinde Komut İstemi, Windows Grafik Kullanıcı Arabirimi (UI) ile metin tabanlı kullanıcı arabirimi ekranında giriş alanına öykünen bir programdır. Girilen komutları gerçekleştirmek ve gelişmiş yönetim işlevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Genellikle komut satırı veya komut satırı arabirimi adı verilen pencere, bilgisayarınızdaki dosyaları görmek, düzenlemek ve yönetmek için kullanılan metin tabanlı bir uygulamadır. Bu tıpkı windows gezgini yada mac'teki finder gibi fakat grafiksel arayüzü olmadan.
CMD en basit şekliyle Windows işletim sisteminin tüm özelliklerine kısa ve kolay yoldan ulaşmayı sağlayan bir panel olarak tanımlanabilir. Commands yani CMD komutları bilgisayar üzerinden yapılacak birçok işlemin daha pratik bir şekilde yapılabilmesinin yanı sıra bilgisayar ile ilgili pek çok veriye ulaşmayı da sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
CMD, İngilizcede komut anlamına gelen command kelimesinin kısaltmasıdır. Komut istemi ya da bizim burada kullanacağımız hali ile CMD, Windows işletim sistemlerinin komut satırı yorumlayıcısı aracılığıyla gerçekleştirilir. Yalnızca Windows işletim sisteminde kullanılan lokal bir uygulamadır.
CMD – Shutdown Komutu
Buradaki "x" yerine, bilgisayarın ne kadar süre sonra kapanmasını istiyorsanız o süreyi yazmanız gerekir. Fakat belirlediğiniz süreyi saniye cinsinden yazmanız gerekir. Eğer saat cinsinden yazarsanız bilgisayarınızın hemen kapanabilir.
Ciddi bi şekilde hack işlerine merakım var ve cmd yi çok iyi bilmem gerektiğini söylüyorlar ama ben sebebini anlayamıyorum anlatır mısınız? Cmd'nin açılımı command'dır Türkçesi Komut istemcisidir. Hacklemek dediğimiz şey yardımcı programlar ile olur ve yardımcı programlar kullanmadan birşeyi hacklemek zordur.
CMD Nasıl Kullanılır? CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
Windows arama yerine CMD yazıyoruz. Enter tuşuna basıyoruz ve karşımıza standart ekranımız çıkıyor. Komut satırına color a yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Gördüğünüz gibi yazılarımız yeşil oldu.
sfc /scannow komutu korunan tüm sistem dosyalarını tarar ve bozuk dosyaları %WinDir%\System32\dllcache dizinindeki bir sıkıştırılmış klasörde bulunan önbelleğe alınmış kopyasıyla değiştirir.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "CMD" yazın, Komut İstemi simgesine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın. Yönetici: Komut İstemi penceresine net user administrator /active:yes yazın ve Enter tuşuna basın.
Çalıştır Penceresi
Tahminimce komut istemini açmanın en hızlı yolu. Win + R kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açın ve satıra cmd yazıp Enter tuşuna basın.
Komut İstemi içinde cd yaz, bir boşluk ekle, programın yolunu girmek için Ctrl + V 'ye ve sonra ↵ Enter 'a bas. Komut İsteminin içinde start yaz. Start yazdıktan sonra bir boşluk bıraktığından emin ol. Programının adını gir.
Windows 11, Windows 10 ve Windows 8 veya 8.1
Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) isteminde Evet öğesine tıklayın. Komut istemi penceresinde Enter tuşuna basın SFC /scannow . Sistem dosyası denetleyicisi yardımcı programı, Windows sistem dosyalarının bütünlüğünü kontrol eder ve gerekirse onarın.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
Komut satırı ekranına ulaşmak için 2 yol bulunmakta. İlk olarak windows arama çubuğunu kullanarak cmd komut sistemine ulaşabilirsiniz. İkinci yol ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basıp (Windows+R) karşınıza çıkan ekran CMD yazıp ulaşılabiliyor.
Cipher komutu işte bu durum için. Bu komut, seçtiğiniz yerdeki boş alana rastgele veriler yazıp siliyor ve daha önce sildiğiniz şeylerin geri getirilme imkanı kalmıyor. Mesela C sürücüsünde bu komutu kullanmak istediğinizde, "cipher /w:c" yazıyorsınız ve bu sürücüdeki boş alanı tamamen temizliyor.
accwiz.exe = Erişilebilen seçenekler sihirbazını açmaya yarar. desk.cpl = Görüntü özelliklerini açmaya yarar. eventvwr.exe = Olay görüntüleyicisini açmaya yarar.
"Hacker" Kavramı çok geniş bir kavram, hangi işletim sistemini tercih edeceğin o an yapmak istediğin işe göre ve "Hacker" abimizin uzmanlık alanına göre değişmekle birlikte çoğu zaman Kali Linux, Parrot Security gibi Siber Güvenlik üzerine özelleştirilmiş Linux dağıtımlarını kullanıyoruz.
CMD ile etkinleştirmek güvenli değil.
2. CMD / Komut İstemcisi ekranında zaman ayarlı kapatma için tek yapmamız gereken “shutdown -s -f -t x” komutunu girmek. 3. “shutdown -s -f -t x” kısmındaki X yerine ise bilgisayarımızın ne kadar zaman sonra kapanmasını istediğimizi yazıp Enter diyoruz.
Bu komut masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarda cihazın otomatik olarak kapanmasına imkan veren bir komuttur. Bu komut zaman ayarlıdır ve istenilen süre kapsamında bilgisayarın kapatılmasına fırsat verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri