Kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası CMR (Convention Merchandise Routier) Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir. Taşıma senedi üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır (Bkz.
CMR, uzun yıllardır uluslararası taşımacılıkta herkesin bildiği bir isimdir. Her lojistik veya nakliye yöneticisinin bildiği bu terim, taşıma belgesi ya da sevk irsaliyesidir. Karayolu ile yapılan taşımacılıkta malların iyi durumda alındığının ve taşımanın belirtilen koşullarda gerçekleştiğinin yasal kanıtıdır.
CMR (Convention Marchandise Routier) Uluslararası karayolu taşımacılığında koşulları standardize ederek taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme 1978 yılında Cenevre'de yazılmış ve 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanması için Dünya devletlerine gönderilmiştir.
Karayolu Taşıma Belgesi (Road Waybill/CMR Consignment Note): Kamyon konşimentosu (Truck Bill of Lading) da denilen bu belge, kamyon veya tır ile yapılan uluslar arası taşımacılıkta, CMR [Convention Merchandises Routier (Ticari Mallar Güzergah Anlaşması)] gereğince düzenlenen bir taşıma belgesidir.
Convention Marchandise Router ifadesi ya da yaygın olarak bilinen adı ile CMR belgesi, uluslararası anlamda kara yolu taşıma yapacak kişilerin sahip olması gereken belgelerden biridir. CMR belgesi taşımayı yapan lojistik firması tarafından, belge ya da ürünleri gönderen kişi adına düzenlenmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
CMR belgesinin kim tarafından düzenleneceğine dair kesin bir hüküm bulunmaz. Ancak yaygın olarak CMR belgesini düzenleyen taraf taşıma firması olmaktadır. Belge düzenlendikten sonra üç kopyası çıkarılır.
Bir CMR belgesinin kim tarafından düzenlenmesi gerektiğine ilişkin belirli bir standart olmamakla birlikte genellikle nakliye firması tarafından üç kopya şekilde hazırlanır. Bu kopyalardan biri malı gönderen tedarikçi ya da ihracatçıya diğeri malı teslim alan ithalatçıya verilir.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Konşimentoda şu yazılı bilgiler bulunur: “Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı, kaptanın adı ve soyadı, geminin adı ve tabiyeti, yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı, yükleme limanı, boşaltma limanı veya buna dair talimat...
® Cmr sigortası ise bir sorumluluk sigortasıdır. şirketlerin sorumluluk sigortasıdır. Bu şirketlerin mal sahiplerine, ilgililerine veya diğer taşımacılara karşı olan EŞYAYA İLİŞKİN, EŞYADAN KAYNAKLANAN sorumlulukları sigortalanmıştır.
CMR MADDE NEDİR? “Carcinogenic, Mutagenic or Toxic to Reproduction” kelimelerinin kısaltması olan CMR, kanserojen, mutajen ve üreme için toksik maddeler anlamına gelmektedir.
Araç plaka bilgileri gibi bilgiler yer alır. CMR taşıma belgesi 3 asıl nüsha halinde düzenlenmelidir. Bunlardan ilki ihracatçı için, ikincisi mallar ile birlikte gönderilmek ve üçüncüsü de nakliyecide kalmak üzere düzenlenir. CMR Taşıma belgesi, yükletici ve taşıyıcı tarafından imzalanır.
CMR, uluslar arası taşıma sözleşmelerine zorunlu olarak uygulanacaktır 13 . CMR'nin uygulanabilmesi için öncelikle, eşyanın taşıyıcı tarafından teslim alındığı yer veya teslim alındığı yerden en az birinin Konvansiyona taraf olan ülkelerden olması gerekir.
Aşağıdaki durumlarda Anlaşma uygulanmaz: (a) Milletlerarası posta anlaşmaları gereğince yapılan taşımalarda. (b) Cenaze nakillerinde.(c) Ev eşyası nakillerinde.
Lojistikte, özellikle de kamyon taşımacılığında CMR, hem ihracat yapan firmanın, hem alıcının, hem de nakliye firmasının sorumluluklarını ve haklarını bilmesi için düzenlenir. Örneğin ihracatçının sorumluluklarını yerine getirmediği durumlarda alıcının ve nakliye firmasının neler yapması gerektiğini belirtir.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Örneğin; konşimento, ihracat beyannamesi, sigorta poliçesi, menşe şahadetnamesi ve dolaşım belgesi gibi belgeler ticari fatura esas alınarak ve ticari faturadaki bilgilere tam bir uyumluluk içerisinde hazırlanacaktır.
Nama Düzenlenen Konşimento
Kişi veya firma unvanının consignee kısmına işlenmiş olduğu “emre” veya “emrine” kaydı olmayan konşimento çeşitleri nama düzenlene konşimentolar olarak sınıflandırılabilirler.
Ordinonun hazırlanması nakliye acentelerinin görevidir. Hazırlanan ordino kaptana, malı getiren kişiye veya sorumluya verilir. Teslim emri de denen ordino sayesinde mal sahibi, işlemlerinin tamamlanması için adım atar.
Ordino, Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimattır. Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir. Buna "teslim emri" de denir.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
CMR Sigortası; uluslararası karayolu taşımacılığı yapan nakliyat firmalarının, taşımayı taahhüt ettikleri mallara gelebilecek zararlar nedeniyle oluşacak hukuki sorumluluklarını CMR Konvansiyonu hükümleri gereğince poliçede belirlenen şartlar ve limitler dâhilinde teminat altına alan bir Sorumluluk sigortasıdır.
Uluslararası bir sözleşme olan CMR (Convention Marchandises Routiers) sözleşmesinin koymuş olduğu kuralları kabul eden devletler tarafınca kullanılan bir karayolu taşıma belge türü olup taşımanın CMR kurallarına göre yapıldığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri