Torlak'ın (2013) aktardıklarına göre de Apollon tapınaklarında görevli biliciler, geleceği görebilmek ve kendilerine başvuranların isteklerini gerçekleştirebilmek için Tanrı Apollon'a adanmış olan defne yapraklarını çiğniyor uykuya yatıp (istiare yatıp) onun kehanet gücüne sahip oluyorlardı.
Defne, o günden sonra Apollon'un kutsal ağacı olur. Yaprakları solmaz, dökülmez.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Gaia, Dafni'yi Defne ağacına dönüştürür ve Dafni sonsuza dek Defne ağacı olarak kalır. Apollon ise, Defne ağacından aldığı yapraklarla kendine bir taç yapar ve bu tacı başından hiç çıkartmaz. Tüm Apollon heykellerinin başında gördüğümüz Defne yapraklarından yapılmış tacın sebebi budur.
DAPHNE (Defne) Yunan Mitolojisinde yer alan, güzelliği dillere destan bir peridir. Toprak Ana GAEA ve Nehir Tanrısı PENEUS tarafından yaratılmıştır. Ancak en önemli özelliği Tanrıların Tanrısı ZEUS'un yakışıklı oğlu APOLLO'nun kalbini çalması ve ilk aşkı olmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Daphne, Yunan Nehir Tanrıları' ndan Peneus' un kızıdır. Avcılığa düşkün olduğu için ormanda vakit geçirir. Çekici ve güzel bir su perisi olduğu için erkekler ona aşık olup sürekli onu takip ederler.
Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimin görüldüğü başka yörelere yayılıyor. Akdeniz defnesi, yaz kış yeşil kaldığı için ölümsüzlüğün simgesi olarak biliniyor.
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Destana göre Apollon, Yunan deniz tanrılarından biri olan Peneus'un kızı Su Perisi Daphne'ye âşık olmuştur.
Zaman zaman bazı kaynaklarda Apollon ve Daphne mitinde farklılıklar gözlenir. Bunlardan biri Daphne'nin Yunan toprak tanrısı Gaia'dan yardım dilediği; bir diğeri ise Apollon'un aşkına karşılık bulamayınca sinirlenip Daphne'yi kendinin defne ağacına dönüştürdüğüdür.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Laurus Nobilis diğer ismi ile Defne ağacı yaprak dökmeyen ağaç çeşitlerinden bir tanesidir.
Bunun en eski olanı defne yaprağı ve adaçayı yakmaktır. Adaçayı ve defne yaprağının evde bulunan nazar, kötü enerjiden arındırarak ortamda bulunan kişilerin rahatlamasını sağlar. Defne yaprağı yakmak, ortamdaki kötü enerjiyi azalttığı için kişilerin daha dingin ve sakin hissetmesini sağlar.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Boyu 10 metre ile metre arasında değişir. Yapraklarının üst kısmı koyu yeşil ve parlak renkte iken alt kısmı ise mavi yeşil ve mat renktedir. Beyaz ve açık sarı renge sahip çiçeklerinin kokusu çok ilgi çeker. Akdeniz ikliminde yaşayan soğuğu sevmeyen ve sıcağı seven bir bitkidir.
Nymphler (Nymphe veya Türkçe nemf, nimf ya da diğer bir deyişle "peri" olarak da anılırlar) Yunan Mitolojisi'nde yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklardır. Ölümsüz değillerdir ama tanrılar gibi ambrosia ile beslendiklerinden çok uzun yıllar yaşarlar ve hep genç ve güzel kalırlar.
Aşkların yüzyıllar boyu yaşandığı, suyun ve yeşilin dört mevsim korunduğu, Apollon'dan kaçan güzel kızın anısına adı Defne olarak da anılan, Hatay'ın cennet köşelerinden biri.
TDK (URL-1, 2021) defneyi, “defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç, develik (Laurus nobilis)” olarak tanımlar. Defne kelimesinin etimolojik kökeni ise Grekçe (Antik Yunanca) “daphne”ye dayanmaktadır (Eyüboğlu, 1988).
DEFNE İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Defne ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Defne ismini koymak caizdir.
Defne ismi Yunan kökenli bir addır. Yunancadan Türkçeye geçmiş olan bu isim çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış özel adlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Defne adı 'Yaprakları güzel kokulu, kış yaz yeşil kalan bir ağaç' şeklinde yer almaktadır.
Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır? Defne yaprağı Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak et ve sebze yemeklerine aroma vermesi için kullanılır. Farklı kültürlere ait mutfaklarda yahni, sosis, balık ve deniz ürünleri, çorbalara eklenerek tüketilir. Taze veya kurutulmuş olarak et yemeklerinin yanı sıra makarnalara eklenir.
Yunanca kökenli bir isim olarak öne çıkan Defne, uzun yıllardır Türkçede yerleşik olarak değerlendirilir. Aynı zamanda bu ismin Kur'an'da yer alıp almadığı merak edilen konulardan biridir. Bu isim Kur'an-ı Kerim'de geçmez. Özellikle Avrupa ismi olması ile beraber, yabancı kökenli bir ad olarak öne çıkar.
Sakinleştirici etkisi bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketildiğinde daha rahat uyuyabilmenizi sağlar. C ve A vitamini bulunan defne yaprağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar. Defne yaprağının içerisinde bulunan antioksidan ve demir, kalp sağlığına da iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
Defnegiller familyasına ait bir bitki olan defne, yeşil ağaç ve çiçeklerden oluşur. Defne yaprağı ise bu bitkiden elde edilen yapraklardır. Mutfaklarda sıklıkla kullanılan defne yaprağı, binlerce yıldır tamamlayıcı ve geleneksel tıpta kullanılan bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri