Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5). Doğum bildirimi; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması hâlinde çocuğun büyükana, büyükbaba veya ergin kardeşleri, ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılır (5490 S.k m. 15/5).
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çocuğa ad koyarken, çocuğun babası, dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan, çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.
Bazı anne babalar çocuğun ismine çok öneceden karar verirler, bazıları ise bebek doğduktan bir süre sonra bir isim seçebilirler. Fakat bebekler çin bir isim seçmekte çok vakit kaybetmemek gerekir. Rivayet gereğince bebek doğduktan en geç 1 hafta sonra kulağına isminin okunması gerekir.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
Çocuklara Allah'ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah'a has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara ilahî isimler verilecekse başına, 'kul' anlamına gelen 'abd' kelimesi eklenmelidir. Abdullah, Abdurrahman, Abdurrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi." ifadelerine yer verildi.
Kural olarak mahkeme kararı olmaksızın isim değiştirilemez. Yalnızca 06.12.2022 tarihine kadar basit yazım hataları için e-devlet yahut nüfus müdürlüğü başvurusu ile hatalar düzeltilebilir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
O kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet okur. Ardından Rabbimiz'in (CC) bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur. Yarınların müminine İslam üzerine yaşaması ve bütün İslam kardeşlerine yardım etmesi için bol bol dua edilir.
Uzmanlar, ismin anlamının çocuğun kişilik oluşumunu ve ilerleyen yıllardaki tavır ve tutumlarını etkilediğini belirterek, bu nedenle anne ve babaları isim koyarken dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
İsim koymada da son söz babanın olmalıdır. Anne ile istişare etmesi ise o erkeğin mü'min nezaketine sahip olmasıyla alakalı bir durumdur. İkinci evlilik için 'iki eş arasında adalet' şarttır.
ÇOCUKLARA NEDEN 2 İSİM TERCİH EDİLİYOR? Anne baba ad konusunda kararsız kaldığında, aile büyüklerinin isteklerini kırmamak veya kaybedilen bir yakınının adını de unutturmamak için iki ad tercih ediyor.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Doğum bildirimi sözlü beyanla da yapılacak. Çocuğa konulan isim, 3 adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacak.
Malik ismi Kuran'da yer alan özel isimlerden biridir. Bu sebepten dolayı İslami açıdan da önemli bir yere sahip erkek çocuk isimleri içerisinde yer alır. Bu güzel adı tek başına kullanabilir veya başka isimler üzerinden güzel bir uyum sağlayabilirsiniz.
Kur'an'da da geçen Mikail isminin dinen konması caizdir ve sıkça rastlanan isimler arasındadır.
YENİ DOĞAN BEBEĞE İSİM
Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişikler kapsamında yeni doğacak çocuklara en fazla üç isim verilebilecek.
Bir düşünceye göre iki isim, çocukta kimlik çatışmasına neden oluyor. Büyüdüğünde kullanmak istediği isim, senin kullandığın isminden farklı olabiliyor. Ya da bazı pedagoglar okulda farklı evde farklı isimle hitap edildiğinde çocukta kimlik bulma sorunu yaşandığını belirtiyor.
"Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur." İbn-i Muhelleb -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuk doğarken veya doğduktan sonra ona isim vermek câizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri