Su dengesi bozulduğunda pH düşerek ortam asitleşir ki bu şartlarda spermlerin canlılığı tehlikeye girer. Dolayısıyla yeterli su almamız, sperm sağlığı için en başta gelen gereksinimdir. İdeal olanı, gün içinde saat başı bir bardak su içilmesidir.
Su iyi sağlık için gereklidir ve bu herkes tarafındanbilinir. Fakat sperm sağlığı için de etkili olduğu pek bilinmez. Spermlerinyapısının %98'i sudur. Bu yüzden susuz kaldığınızda sperm sayınız azalır.Uzmanlar günde 2 litre su içmeyi tavsiye eder.
Su başlı başına spermi öldürme etkisine sahip değildir. Düzenli sauna veya sıcak banyo yapma alışkanlığı olanlarda da sperm kalitesinde bozulma görülebilmektedir. Şampuan, sabun, duş jeli, sularda bulunan klor sperme zarar vermektedir.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Sigaranın, alkolün ve aşırı sıcağında (spermler sıcağı sevmiyor), sperm üretimini engelleyebildiği biliniyor. Örneğin, sık sık sauna kullanmak, ısıtılmış araba koltukları da sperm sayısını azaltıyor. Çok sıkı iç çamaşırlarının da sperm sayı ve kalitesini azalttığı belirtiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ph'ı düşük olan sıvılar ve kayganlaştırıcılar sperm için toksiktir yani öldürücüdür. Hodgin Lenfoma, testis tümörleri ve akut lenfositik lösemi (ALL) gibi genç yaşlarda görülen kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçlar da şiddetli sperm yapım bozukluğuna yol açarlar.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin 2 adet dönemi arasındaki yumurtlama döneminde doğru zamanlama ile cinsel ilişkiye girmeleri gebe kalma olasılığını arttırır.İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olmasıdır. Bu durum hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşamı arttırır.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Sperm, cinsel ilişki sırasında vajinaya boşaltıldığında, kadının üreme sistemi boyunca ilerler ve yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtayı döllemek için hazır olur. Yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek, spermlerin yumurtaya ulaşma olasılığını artırır.
Sperm yaşamak için neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyar, bu nedenle havaya maruz kaldıktan sonra hızla ölürler. Boşalma sonrası meni kurur kurmaz içindeki sperm ölür. Kimi durumlarda dış ortamda vajinaya yakın bir sıcaklık ve nem ortamı bulan meninin içinde spermler 20 dakikaya kadar yaşayabilir.
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
C Vitamini Önemli
Ayrıca narenciye, brokoli, havuç ve muz da olumlu etkiler sağlıyor. Muz, C vitaminin yanı sıra A ve B1 vitaminleri içeriğiyle vücudun daha sağlıklı ve güçlü sperm üretmesine yardımcı olur.
Kabak ve ay çekirdeği; çinko ve selenyum gibi eser elementler, anti-oksidan etkili maddeler ve L'arginin açısından zengindirler. Sperm hareket ve sayısını artırıcı etki gösterir. Çinko ve selenyum ayrıca deniz ürünler, süt, badem ve cevizde de bulunmaktadır.
Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir. Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Alınan meni miktarının 2 ila 6 ml arasında olması gerekir. Eğer meni miktarı 2 ml'den daha az ise bu durum sperm azlığı anlamına gelir. Alınan örnek 6 ml'den fazla ise bu defada meninin içinde fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu durum ise meni içindeki spermin sıvıya oranla yine az olması demektir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor.
Koyu sarı veya yeşilimsi sperm renginde özellikle ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi olan spermde menide kan olduğu anlamına gelebilir ve bu bir enfeksiyon veya yaralanma belirtisi de olabilir.
Testis, prostat, seminal vezikül ve Cowper bezleri tarafından üretilen meni sıvısı genelde yoğun, beyaz renkli ve akışkandır. Bazı durumlarda meninin rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir.
Ancak, sık sık cinsel ilişki sonrasında yaşanan boşalmalar, sperm sayısında geçici bir azalmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bu etki genellikle kısa süreli ve sperm sayısı ve kalitesi normal seviyelerine hızla geri döner.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre spermlerin 24 saatlik biyolojik saati bulunuyor ve spermlerin de en etkili oldukları saatler ise sabahın erken saatleri.
Gebelik için yumurtanın döllenmesi adına bir tane dahi sağlıklı sperm yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri