"Tecrübe edinirken sosyalleşen çocuğun yalana yönelmesinin sebepleri arasında; oyunlarını daha renkli hale getirme isteği, ceza ve sorumluluktan kaçınma ya da keyfi uzatmak olabilir. Bir diğeri; ihmal edilmiş veya yeterince ilgi görmemiş çocuk, ilgi çekmek için yalan söyleyebilir.
YALANIN ÖNLENMESİ
-Çocukların istenmeyen davranışlarına mümkün olduğu kadar yumuşak ve hoşgörülü davranılmalıdır. -Çocuklardan yapamayacakları şeyler istenmemelidir. -Özellikle küçük çocuklar yalan söyledikleri zaman cezalandırılmamalıdır. -Çocuklar, başka çocuklar ile kıyaslanmamalıdır.
7 yaşından itibaren soyutlama yeteneği gelişir, 8-9 yaşlarında gerçek ile yalan arasındaki fark tam olarak kavranır, 10-11 yaşlarında ise doğru ile yanlışı kendi bilişsel becerisi ile ayırır hale gelir. Yalan söyleme 11 yaşın üzerinde devam ediyorsa uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Çocuğunuzun bir soruya cevap vermeye başlamadan önceki ve cevap esnasındaki duraksamalarına dikkat edin. Doğal olmayan duraksamalar, cevap vermek için daha fazla düşünmek zorunda olduklarının işaretleridir. Bu değişkendir. Daralan gözbebekleri, aşağıya veya farklı bir yöne bakmak yalan söyleme belirtisi olabilir.
Yalan söyleme hastalığı (mitomani) kişilik bozukluğu gibi altta yatan bir zihinsel sağlık durumunun bir işareti olabiliyor. Yalan söyleme hastalığı “Patolojik yalan”; antisosyal, narsisistik ve histrionik kişilik bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli kişilik bozukluğunun bir belirtisi olarak görülüyor.
Mitomani genellikle çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla birlikte bulunma eğilimindedir. Klinikte özellikle, antisosyal kişilik bozukluğu olan, bipolar duygudurum bozukluğu olan veya depresyon, anksiyete gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklara sahip hastalarda mitomanik yalan söyleme davranışı görülebilir.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Okul öncesi çocukları genellikle kurgu ile gerçeği ayırt edemezler. 3-4 yaş döneminde olan bir çocuk; yedi cücelerin yaşadığı yönünde ısrar ederler. Okul öncesi çocukların ahlak gelişimi henüz gelişmediğinden yalan söylemenin kötü bir şey olduğunu ve sonuçlarını düşünemezler. Korku hissettiğinde yalan söyler.
Yalan, insanların doğru olmadığını bildiği bir şeyi, aldatmak, örtbas etmek amacıyla söylemesidir. Yalan söylemek toplum tarafından ayıplanan bir davranıştır. Altı yaşından küçük çocuklar, gerçekle hayali birbirinden ayırt edemedikleri için bu yaşa kadar söylenen yalanlar davranış bozukluğu olarak düşünülmez.
Kendini toplumda var etmeye başlayan çocuk cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. İlgi ve zevkleri göz önünde bulundurulmalı seçim fırsatı sunulmalı ve ihtiyaçları bunlara uygun şekilde karşılamalıdır. Kendi sorumluluklarını alması konusunda destek verilemelidir. Sonuçlardan ziyade çocuğun gayreti övülmelidir.
Söylenilen yalana kişi kendisi de inanmaya başlarsa çok farklı bir boyuta geçmiştir ve tedavi konusu ele alınmalıdır. Mitomani olarak adlandırılan yalan söyleme bozukluğunun en yaygın tedavi yöntemi psikoterapidir. Kişinin dürtüsünün anlamı bulunup, empati ile yaklaşılarak farklı başa çıkma yöntemleri önerilebilir.
Yalan, insanları aldatmak için uydurulmuş kasıtlı davranış veya sözdür. Kısaca, bilerek yanıltmadır. Yalan söylemek, istenmeyen bir durumu gizlemek amacıyla gerçeği saklama ya da gerçeği tersine çevirme girişiminde bulunmaktır.
Bireyin vücudundaki hormon - kortizol oranında görülen bir anormalliğin yanı sıra, travma veya kafa travmalarının da mitomani gelişmesinde rol oynayabildiği görülmüştür.
Ancak çocuk yaşlarda fiziksel ya da ruhsal istismara uğrayan, kişilik bozukluğu olan ya da yine çocukluk döneminde ebeveynlerinden yalan öğrenen kişilerde, bu hastalığın görülme oranı daha fazladır. Mitomani hastalığı genetik midir? Bu hastalığın genetik temeli vardır.
Hayranların dikkatle incelediği fragmanda Jeffrey Wright'ın canlandırdığı Jim Gordon'ın yüksek profilli bir cinayeti araştırırken rastladığı not görülüyor. Kartın üstünde, “bir yalancı öldüğünde ne yapar?” sorusu yer alıyor. Bir hayrana göre şifreli ifadelerle yazılmış sorunun cevabı, “Yine yalan söyler” olmalı.
Özetle, yalanın prososyal ve olumsuz yalan şeklinde genel olarak iki türü olduğu bunların da kendi içerisinde alt boyutlarının olabileceği düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla prososyal yalan, özgeci prososyal yalan, bencil olumsuz yalan ve antisosyal yalandır.
Bir psikiyatrist, akıl hastalığının tanı, tedavi ve yönetiminde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Mitomani Sendromunu teşhis edebilir ve psikoterapi, ilaçlar ve davranışsal müdahaleleri içerebilecek bir tedavi planı geliştirebilirler.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve söylediği bu yalanlara kendisi de inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalanın üzerine kurmuştur. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle kendiliklerinden doktora gitmezler.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Hemen bütün hadis kaynaklarıyla ahlâk ve tasavvuf kitaplarında zikredilen bir hadisin meâli de şöyledir. “Sizi yalan söylemekten menederim; çünkü yalan söylemek günaha, günah da cehenneme götürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri