2 yaşındayken çocuğunuz isim ve zamirleri öğrenir. Çocuğunuz bana, benimki, sana, seninki gibi kelimeleri söyler. Çocuk 3 yaşına geldiğinde, benimki ve seninki arasındaki farkı anlayacaktır.
Altıncı aydan sonra alıcı dil gelişimi hızlanır. 3-6 aylık dönemde kendi adı söylendiğinde bakan bebek 6-9 aylık dönemde aile bireylerinin ismini öğrenmeye başlar. İsmi söylenen kişiye doğru bakar.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır.
“3 aylık bir bebek, konuşma şiddetindeki seslere, özellikle annesinin sesine tepki gösterir, gürültüde uyanır. 6 aylık bebek sesin geldiği yöne bakar. 9 aylık bir bebek ismi söylendiğinde döner.
İlgili 23 soru bulundu
Bu ayın sonunda ilk yaşını dolduracak olan bebeğin, çevresine olan merakı artar. Nesnelerin isimlerini öğrenmeye çalışır. Parmağıyla işaret ederek gösterdiği objelerin adını ebeveynine sorabilir. Konuşmak için can atan bebek, anne ve baba gibi kelimeleri bilinçli olarak söyler.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
Yaklaşık 10. Ayda bebekler ismi ile çağrıldıklarında, kafasını çevirerek çağıran kişiye bakarlar. Bebekler yaklaşık 12-14 ncü aylarda “bir şeyleri isteme amacıyla” işaret parmağı ile istediklerini göstermeye başlarlar (proto-imperative pointing).
Sekiz aylık bir bebek yavaş yavaş ismine tepki vermeye başlar, çağrıldığında kafasını o yöne doğru çevirir. Ayrıca bebek artık tanıdık kişilerin seslerine de dönüp bakar, ilaveten değişik seslerin geldiği yöne de bakar. Etrafındaki nesne ve kişilerin sesleri artık dikkatini çeker.
“Baba, mama, meme” gibi bir kaç anlamlı kelime söyleyebilir. Kendine özgü garip bir dille konuşma gibi sesler çıkarabilir. Sizin söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışır. Nesneleri sallayarak, vurarak ya da fırlatarak anlamaya çalışır.
Genetik faktörler, nörolojik durumlar, çevresel faktörler ve işitme kaybı, çocuklarda konuşma geriliğinin yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Ek olarak, konuşma apraksisi, dizartri ve serebral palsi gibi çocukta konuşma gecikmesine neden olabilecek birkaç hastalık vardır.
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
Bu dönemde çocuklar rahat bir şekilde ayakta durabilir ve yürüyebilir. Kendilerine doğru atılan bir topu tutup geri atabilir. Taklit etmeyi öğrenerek hem evdeki bireylerin hem de eşyaların taklidini yapabilir. Tek ya da birkaç kelimelik cümleler kurup isteklerini anlatabilir.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Otizm çocukluk döneminin başında gelişim gösterir ve nihayetinde bireyin toplum içinde, örneğin sosyal hayatta, okulda, ya da çalışma hayatında sorunlarla karşılaşmasına neden olur. Doğumdan sonraki ilk yıl içinde otizm belirtileri ortaya çıkar.
Otizm belirtileri tipik olarak özellikle üç yaşında belirgindir. Bebeklerde otizm ise daha çok ebeveynler dikkati ve erken teşhisle ilgili bir konudur. Bu nedenle çocuğunuzun mümkün olan en kısa sürede taramasını yaptırmanız önemlidir.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Bir buçuk yaşına gelen bebeğin dil becerileri aşağıdaki gibidir. - 3 kelime kullanır.
Gecikmiş konuşması olan çocukların :
Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler. Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir. Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler. Jest, mimik, işaret kullanmaya yönelebilirler.
Konuşma gecikmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir: Zeka sorunları, işitme sorunları, görme sorunları, kronik depresyon, sara (epilepsi) nöbetleri, dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri, yaygın gelişimsel gerilik, kardeş kıskançlığı, televizyon izleme, ailesel dil gecikmesi, travma, çok dilli aile ( ...
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri