Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği: ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security)
Bilgi Güvenliği Nedir
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Bilgi güvenliğinin 7 unsuru bulunmaktadır. Bunlar güvenirlilik, bütünlük, kimlik tespiti, inkar edememe, gizlilik, log (kayıt) tutma ve erişilebilirlik.
Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Aslında güvenlik sadece bilginin başkasının eline geçmesi anlamına gelmez. Güvenlik, “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur.
Bilişim güvenliği konusu, genel olarak üç temel ilkeden oluşmaktadır. Bunlar; gizlilik (confidentiality), bütünlük (integrity) ve erişilebilirlik (availability) olarak sıralanabilir. Eğer bu üç ilkeden biri zarar görürse, güvenlik zarar görmüştür denilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bilgi güvenliği, bilgiye karşı olan tehditlerle ilgilenmektedir. Bilgi güvenliğinin 'CIA' yani Confidentiality (gizlilik), Integrity (bütünlük) ve Availability (kullanılabilirlik) olarak sağlamaya çalıştığı üç temel unsuru bulunmaktadır.
Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güvenlik açıklıklarının önemli bir kısmı kullanıcı hatasından kaynaklanmaktadır. Saldırganlar (Hacker) çoğunlukla kullanıcı hatalarını kullanmaktadır. Bilgi güvenliğinin en zayıf halkası kullanıcılardır.
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS), kurumun hassas bilgilerini yönetebilmek amacıyla benimsenen sistematik bir yaklaşımdır. Bu sistemin temel amacı hassas ve gizli bilginin korunmasıdır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi çalışanları, iş süreçlerini ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini kapsar.
ISO 27001 standardı çerçevesinde hazırlanacak bilgi güvenliği politikası, başlıca şu konuları içermelidir: fiziksel ve çevresel güvenlik, ekipman güvenliği, işletim sistemleri ve son kullanıcı güvenliği, şifre güvenliği ve sunucu ve sistem güvenliği.
Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güvenlik açıklıklarının önemli bir kısmı kullanıcı hatasından kaynaklanmaktadır. Saldırganlar (Hacker) çoğunlukla kullanıcı hatalarını kullanmaktadır. Bilgi güvenliğinin en zayıf halkası kullanıcılardır.
Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler. Mezunlar ayrıca, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusunda danışmanlık yapabilirler.
Temel amacı, bilgilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik ilkelerine uygun olarak korunmasını sağlamaktır. Bilgi güvenliği, hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar için önemlidir çünkü bir güvenlik ihlali, ciddi sonuçlar doğurabilir ve büyük zararlara yol açabilir.
3.1 Bilgi Güvenliği İhlal Olayı
Kurumun bilgilerinin gizliliğini, bütünlüğünü veya kullanılabilirliğini herhangi bir biçimde etkileme potansiyeline sahip herhangi bir olaydır.
GÜVENLİK UNSURLARI
Gizlilik (confidentiality), bütünlük (integrity), kullanılabilirlik (availability), kimlik kanıtlama (authentication) ve inkâr edememe (non-repudiation) bilgi güvenliğinin en temel unsurlardır.
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
dâhili olarak gözden geçirmek, kişisel verileri depoladığımız sistemleri yetkisiz erişime karşı korumak için fiziksel güvenlik önlemlerini almak ve bunun devamlılığını sağlamak, hastalara ait bilgilerin mahremiyeti konusunda uyulması gereken kuralları tanımlamaktır.
Sistemin kurulma sürecini ise dökümantasyon oluşturma, kontrolleri uygulama, iç tetkik ve kayıtları tutma aşamaları devam ettirmektedir. Son olarak ise yönetimin gözden geçirilmesi ve belgelendirme aşamasına geçilmektedir.
Bilgi Güvenliği Politikasının amacı, hukuka, yasal düzenleyici ya da sözleşmeye tabi yükümlülüklere bilgi güvenliği gereksinimlerine ilişkin ihlalleri önlemek için, üst yönetimin yaklaşımını ve hedeflerini tanımlamak, tüm çalışanlara ve ilgili taraflara bu hedefleri bildirmektir.
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bu sorumluluklar yasal olarak da ifade edilmiş ve 5651 sayılı kanun "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" amacı ile düzenlenmiştir.
Bilgi güvenliği, bilgi teknolojileri (BT) ortamında bulunan verilerin, sistemlerin, ağların ve uygulamaların korunması ve erişilebilirliği gibi konularla ilgilenen bir disiplindir.
Bilgi sistemlerini bir zincir gibi düşündüğümüzde bu zincirin en zayıf halkası çoğunlukla sistemin kullanıcılarıdır.
Bilgi güvenliği sadece bilginin başkasının eline geçmesi yani gizliliğinden ibaret değildir. McCumber Bilgi Güvenliği Modeli'ne göre (McCumber, 1991) bilginin karakteri, “gizlilik”, “bütünlük” ve “kullanılabilirlik” (confidentiality, integrity, availability) olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur.
Verileri güvenli hale getirmek; verilerinizi şifreleyebilen veya yok edebilen fidye yazılımı gibi saldırıların yanı sıra verilerinizi değiştirebilen ya da bozabilen saldırılara karşı verilerinizi korumak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri