Solak çocuğun etrafındaki kişilerin, ona sağ elini kullanmayı öğretme teşebbüsleri ve çocuğun sağ el kullanımına uygun ortama uyum sağlama teşebbüsü bu bozulmaya neden olur. Bu durumda çocuğun solak olup olmadığına ilişkin sonuca varmak tıbbi, psikolojik ve sosyolojik bilgi gerektirir; uzmana başvurulmalıdır.
Solak insanların özelliklerine dair söylentiler zaman zaman gündeme geliyor. Solakların daha zeki ya da daha inatçı oldukları yönünde iddialar geçmişten bugüne konuşuluyor. Uzmanlar, kişilerin solak veya sağlak olmasını belirleyen bir faktör bulunmadığına değiniyor.
Solaklar, beyinlerinin sağ lobunu daha yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle solakların zekası konusunda bilim dünyasında kabul gören iki farklı varsayım öne çıkıyor. Bunlardan birincisi “Bilişsel Kalabalık Kuramı”. Kuram, solakların mantık ve matematiksel becerilerde daha düşük performans sergilediklerini söylüyor.
Herhangi bir şeyi döndürürken saat yönünün aksi yönünde çeviriyorsa, Kalem ve bardak gibi sık kullanılan nesneleri sol eliyle daha baskın kullanıyorsa, Tek ayak üstünde durmaya çalıştığında sol ayağının üstünde duruyorsa, Kendi halinde oyun oynarken çoğunlukla sol elini kullanıyorsa, çocuğun solak olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Mc Manus ve Bryden adlı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sağ elini kullanan anne babanın solak bir çocuğa sahip olma şansı yüzde 9.5. Bu oran, anne ya da babadan biri solaksa yüzde 19.5'e yükseliyor.
İnsanların yüzde 90'ında ise alet kullanma becerisi sol beyindedir. Bu nedenle sağlak olurlar. Bir kişinin solak veya sağlak olmasını belirleyen bir faktör şu ana kadar bulunamamıştır. Yapılan çalışmalarda anne karnındaki hormon seviyeleri ve çeşitli çevresel faktörlerin solaklığa neden olabileceğini vurgulanmaktadır.
Ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yani havanın kuzey yarımkürede soğuk olduğu dönemde olan döllenmelerden daha az solak dünyaya geliyor. Solaklar sırasıyla en çok Başak, Koç, İkizler, Terazi, Aslan burçlarından çıkıyor.
Kütükçü ayrıca “Solaklar ve sağlaklar değişik mesleklerde başarı farklılıkları göstermektedir. Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyorlar. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar” diyor.
Araştırmaya göre solak olmak sadece beynin biyolojik gelişiminin bir sonucu, şanssızlık veya kötülükle herhangi bir bağlantısı bulunmuyor. Bu durum kısmen keşfetmekte olduğumuz genetik varyasyonlardan kaynaklanıyor.
4) Solakların ömürleri daha mı kısa? Evet. Psychological Bulletin'deki bir makaleye göre solaklar, sağ ellerini kullananlara göre ortalama 8 yıl daha az yaşıyor.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.
Eğer ki sağ ayağınızı ileri atarak kendinizi dengelemeye çalışıyorsanız sağlak, sol ayağınızı ileri atarak itişe karşı gelmeye çalışıyorsanız solaksınız demektir.
Kullanılan el beyindeki birçok fonksiyonel sol-sağ farklılıklarından bir tanesi. Spesifik olarak, bir kalemle yazı yazmak gibi ince motor davranışlar için, solaklarda beynin sağ tarafındaki motor korteks baskın oluyor (vücudun sol tarafını beynin sağ tarafı ve vücudun sağ tarafını da beynin sol tarafı kontrol ediyor).
BBC Science Focus Magazine'deki çok kısa bir yazıda zeka ve kullanılan el arasında hiçbir ilişki olmadığı belirtiliyor hatta bir araştırmaya göre sol el kullanımının düşük IQ seviyesindeki insanlar arasında normal seviyedekilere göre daha sık görüldüğü belirtilmiş.
"Solaklar daha yetenekli"
Solaklık sağlaklığa göre daha nadir bir fenomen olduğu için bazen de "üstünlük" ya da "ayrıcalık" gibi görülebiliyor. Dünyaca ünlü solaklar arasında Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonaroti, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Albert Einstein, Marie Curie, Pele gibi dehalar yer alıyor.
Solak olmak sporda avantaj sağlıyor
Bunun temel sebebi insanın hareketlerini koordine eden ayna nöronların, alışkanlık olarak karşısındaki insanın da bir sağlak gibi hareket edeceği beklentisi içinde olmasıdır. Beyzbol ve kriket gibi sporlarda en iyi atıcıların solaklardan çıkması bu savı destekler niteliktedir.
Çocuğunuzun henüz bebekken uzatılan objeyi sol eli ile alması, objeleri sol elinde tutması çocuğunuzun solak olacağı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalara göre çocuğun 3-4 yaşına gelene kadar hangi elinin baskın olduğunun anlaşılamayacağı yönündedir.
Araştırmacıların bulgularına göre, elle yazı yazmak beynin duyusal motor kısmını daha çok aktifleştiriyor. Yeni yapılan beyin araştırmasının sonucu, elle yazı yazmanın çocukların daha çok öğrenmesini ve daha iyi hatırlamasını sağladığını gösteriyor.
Su burçlarının yönetici gezegenleri Ay, Plüton ve Neptün'dür. Bu gezegenler, su burçlarının ruh hallerini ve davranışlarını etkilerler. Ay, Yengeç burcunun yöneticisidir ve duyguları, aileyi, evi, geçmişi ve güvenliği temsil eder.
EN ÇALIŞKAN BURÇLAR HANGİLERİ? Çalışkan denince akla gelen ilk burçtur. Oğlak burcu olan kişiler iş hayatında genellikle zirvede yer alıyorlar. Günlerinin büyük bir bölümünü çalışarak geçiren oğlak burçları sorumlulukları konusunda özellikle titiz davranıyor.
En güzel gözler Balık Burcu,
Balık burcu insanlarının gözleri, genellikle çekici ve gizemli olarak kabul edilir. Balık burcu insanlarının gözleri genellikle büyük, derin ve parlak olur.
Solak insanlara nadir rastlanıyor. Dünya nüfusunun sadece %10'u solak. Neden böyle olduğunu kimse bilmiyor. Bilim insanları solaklarda direkt sağ el kullanma geninin olmadığını düşünüyor ancak bu henüz kanıtlanmadı ve sağ el kullanma geni tespit edilemedi.
Sağ elini kullananlara oranla solaklar çok sayıda bilgiyi daha hızlı beyinde işlemden geçiriyor ve daha hızlı harekete geçebiliyorlar. Böylece havada uçuşan sanal mermiler de zombiler de yenmesi çok daha kolay düşmanlara dönüşüyor.
Sol elinin sağ elinin becerisini yakalaması uzun yıllar alabilir ancak sol elinin neredeyse sağ el kadar yetenekli hâle gelmesi muhtemelen 2 aydan daha kısa sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri