Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Anne kanının Rh negatif, bebeğin kanının Rh pozitif olması durumunda ortaya çıkar. Bir diğer uyuşmazlık çeşidi ise AB0 kan grupları farklılığı sebebiyle oluşan kan uyuşmazlığıdır. Bazı durumlarda bebeğin kanı anne kanına temas ederse AB0 kan grubu farklılığı sebepli kan uyuşmazlığı oluşur.
0 ebeveyn x AB ebeveyn var ise A ya da B kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x A ebeveyn var ise A ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır.
A tipi kanı olan iki ebeveyn A veya O tipi kanı olan çocuk üretirler. B tipi kanı olan iki ebeveyn B veya O tipi kanı olan çocuk üretir. Çiftlerden birisi A diğeri B ise A, B, AB veya O tipi kanı olan çocuk üretirler. Eğer birisi A diğeri AB ise A, B or AB tipi kanı olan çocuk üretirler.
Kan grubu testi için kan verdikten sonra bireyler sağlık kuruluşunda beklemeye mecbur değillerdir. Sonuç e-nabız sistemi üzerinden kolaylıkla öğrenilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
E- devlet üzerinden kan grubu öğrenmek direkt olarak mümkün değildir. Ancak E- devlet üzerinden "E-nabız" sistemine geçiş yaparak kolayca kan grubunu öğrenmek mümkündür. Ancak özellikle kan grubu tahlili için kan vermedikten sonra "e devlet" ve "e nabız" sistemleri üzerinden kan grubunu öğrenmek mümkün değildir.
E-devlet üzerinden kan grubunu öğrenmek mümkün değildir. E-devlet üzerinden sadece, daha önce yaptırdığınız kan tahlil sonuçlarına erişebilirsiniz.
Eski nüfus cüzdanlarının arka kısmında yer alan kan grubu alanı, yeni kimlik kartlarında bulunmamaktadır. Aslında bu alanın unutulduğu konusunda tartışmalar yaşanmıştır. Kan grubu bilgisi, yeni kimlik kartlarında bulunmasa da isteğe bağlı olarak dahil edilebilmektedir.
Anne adayı Rh (–) kan grubunda iken baba adayı Rh (+) kan grubunda olduğunda kan uyuşmazlığı meydana gelir. Özellikle ilk bebek Rh+ ise sorun oluşmaz.
Kan grubu kartına e-devlet üzerinden ulaşım sağlamak mümkün olmamaktadır. Kan grubu kartlarına ulaşmak isteyen kişilerin e-nabız sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Kişisel sağlık sistemi olarak da bilinen e-nabız aracılığı ile kan grubu bilgilerine ulaşılması mümkün olmaktadır.
Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Kandaki eritrositlerin A ve B antijenlerini bulundurup bulundurmamasına göre yapılan kan grubu sınıflandırmasıdır. Buna göre kişinin kanında A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu, hem A hem B antijeni varsa AB kan grubu, A ve B antijenlerini içermiyorsa 0 kan grubu olarak nitelendirilir.
Anne ve babanın kan grubu Rh(-) olduğunda çiftin hiçbir zaman Rh(+) çocukları olamaz. İkisi de Rh(+) olduğunda ise çiftin hem Rh(-) hem de Rh(+) çocukları olma olasılığı vardır. Kan grupları şöyle belirlenir: 0 grubu ve AB grubuna sahip bir çiftin çocukları her zaman ya A grubu ya da B grubu olur.
Hangi kan grubuyla yaşamımızı sürdüreceğimiz genetik olarak belirlenir. Bazı istisnalar dışında bir insanın kan grubu yaşamı boyunca değişmez.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Dr Tuli, bu durumun zaman zaman pozitif kan değerindeki çiftlerde yanılgılara yol açtığını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Her ikisi de pozitif kan değerine sahip çiftlerin hem negatif, hem pozitif kan grubuna sahip çocukları olabilir.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Eğer bebek de Rh (+) olursa bebeğin kanındaki bu Rh faktörü anne kanına geçer ve annenin bağışıklık sitemi Rh faktörünü ortadan kaldırmak için antikor adı verilen maddeler üretir. Bu nedenle ilk bebek durumdan etkilenmez. Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir.
- İşyeri Hekiminin Vereceği Hizmetler; eczaneler her çalışanı için sağlık taramalarını (göz muayenesi, Akciğer Grafisi, Hepatit B, Hemogram, Tam İdrar Tahlili, Solunum Fonksiyonu Testi, Kan Grubu Kartı) yaptıracak, sağlık taramalarını tamamlayan eczane Kabin OSGB ye bildirdikten sonra o eczaneye İşyeri Hekimi ataması ...
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
Bu açıdan 0 kan grubu "genel verici" (universal donör) adını alır. Çünkü eritrositlerinde hiçbir antijen taşımaz ve antikorları da plazmada dilue olur. Benzeri biçimde AB kan grubuna da "genel alıcı" (universal recepient) denir. Bu da hiçbir antikor yani aglütinin taşımaz.
Size en yakın Aile Sağlık Merkezine gidin. Kan grubu kartı alma nedeninizi belirterek başvurunuzu yapın. Sizden kan vermeniz istenecektir. Kanınız alındıktan sonra 1 saat içerisinde sonuç çıkmaktadır.
Hasta en az 6 saat aç olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri