Gelişme Hakkı: Çocukların potansiyellerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duydukları şeyleri özetler. Eğitim, dinlenme, kültürel faaliyetler, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü bu gruba girer. Korunma Hakkı: Çocukların her türlü ihmal, istismar ve sömürüden korunmaları gerektiğini vurgulayan haklardır.
Gelişme hakları, çocuğun yeteneklerinin en üst düzeyde gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan eğitim hakkı, oyun ve dinlenme hakkı, bilgi edinme hakkı, din, vicdan ve düşünce özgürlüğü, bilgi alma hakkı gibi haklardan oluşurlar.
Bu halde çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. = Yaşama hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır.
-Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Her çocuk, doğuştan bazı haklara sahiptir. Eğitim, sağlık, yaşama, barınma, cinsel ya da psikolojik sömürüye karşı korunma gibi haklara sahip olan çocuklar, yetişkinler ya da diğer çocuklar karşısında savunmasızdır.
İlgili 23 soru bulundu
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde çocuklara tanınan haklar; yaşamsal, gelişimsel, korunma ve katılım hakları olarak 4 başlık altında belirtilmektedir. Sınıflandırma, çocukların eğitim, sağlık, beslenme ihtiyaçlarıyla birlikte, istismar ve ihmal risklerinden korunarak, gelişimini desteklemeyi hedeflemektedir.
Çocuk hukukunun kaynakları gerek ulusal gerekse de uluslararası boyutta olabilir. Ulusal boyutta ilk ve en önemli korumayı, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası sağlamaktadır. Anayasa'nın 41, 42, 50, 56, 58, 62 ve 62. maddeleri, çocukların korunmasına ilişkin hükümleri içermektedir.
1.Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Çocukların sevgiye, şefkate ve korunmaya herkesten daha çok ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir. Bu bakımdan çocuk haklarının özgürlük içinde ve dengeli bir şekilde korunması hem çocuğun hem de toplumun yararınadır.
NOT: Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 maddeden oluşmaktadır. Sözleşmenin bundan sonra 54'e kadar devam eden maddeleri, sözleşmenin devletler tarafından nasıl imzalanacağı, onaylanacağı ve yürütüleceği ile ilgilidir.
Çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlama: her çocuğun doğal olarak yaşama hakkı vardır. Onlara gelişmeleri ve potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için her fırsatın temin edilmesi, karar verme yetkisine sahip bireylerin sorumluluğundadır.
Her çocuğun kişiliğinin, becerilerinin, zihinsel ve fiziksel yeteneklerinin mümkün olduğunca geliştirilmesi hakkı vardır. Ancak çocuğun gelişme hakkını kullanabilmesi, temel yaşama hakkına sahip olabilmesi ile mümkün olabilecektir. Tüm çocuklar ihmal, istismar ve her türlü riskten korunma hakkına sahiptir.
Gelişim, organizmada döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, duygusal, dil ve sosyal yönden, belli koşulları olan en son aşamasına ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimdir (Senemoğlu, 1997:3).
Çocuk Gelişimi Eğitimi Sertifika Programına Kimler Katılabilir? Çocuk gelişimi eğitimi sertifika programına herhangi bir mezuniyet şartı aranmayıp, Türkiye ve dünyanın her yerinden dileyen herkes bu eğitime başvuru yapabilir.
Çocuklara yönelik ihmal, fiziksel, cinsel, duy- gusal sömürü, şiddet ve işkence, evliliğe zor- lama, töre ve onur adına öldürme, dilenmeye zorlama, suça zorlama, çocuk işçiliği gibi çok çeşitli hak ihlalleri görülmektedir (Pinheiro, 2006; UNICEF, 2014).
Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 20 Kasım 1989 tarih ve 44/25 sayılı kararıyla kabul edilmiş ve imzaya açılmıştır. 49. madde uyarınca, 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Çocuk hakları sözleşmesi çocukların yaşaması ve gelişmesi, ayrım gözetilmemesi, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi ve çocuk katılımını temel alan; çocuklara özgü hakların tamamını içeren sözleşmedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir.
- BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (kız çocuklar açısından) ve bu Sözleşme'ye Ek Protokol. - AK Çocuk Haklarının Uygulanmasına Dair Avrupa Sözleşmesi. - Çocuk İstihdamına İlişkin 138 ve 182 sayılı ILO Sözleşmeleri. - BM Sınıraşan Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'ne Ek Başta Kadın ve ...
Şemsiye haklar olarak nitelendirilen bu haklar; ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama, gelişme ve hayatta kalma hakkı, çocuğun katılımı ve devletin kaynak ve uygulama yükümlülüğüdür.
Temel haklar kişinin doğumu ile başlar ve ölümüne kadar devam eder. Bu haklar ise evrensel olup dünyanın her yerinde geçerli olan haklardır. Temel haklara hiç kimse müdahale edemez ve hiçbir devlet tarafından alı koyulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri