Küçük, büyük, erkek, kız, suçlu suçsuz fark etmeksizin insanın yüzüne vurmak dinen caiz değildir. Çünkü insan şerefli bir mahlûk olarak yaratılmıştır. İnsan hasiyetinin ve onurunun simgesi yüzüdür. Şerefli olan bu yüze vurulduğunda insanın onuru kırılmakta ve gururuna dokunmaktadır.
Enseye tokat atmak ya da doğrudan omurilik soğanına zarar verecek bir müdahale uygulamak omurilik soğanında daralmaya neden olarak komaya sokabilir ya da beyin fonksiyonlarını kısıtlayabilir. Bunun yanında omurilik felci riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Küçük, büyük, erkek, kız, suçlu suçsuz fark etmeksizin insanın yüzüne vurmak dinen caiz değildir. Çünkü insan şerefli bir mahlûk olarak yaratılmıştır. İnsan hasiyetinin ve onurunun simgesi yüzüdür.
Çocuğa kesinlikle vurulmaması gerektiğini söyleyen Dr. Çelik, “Çocuğun yüzüne atılan tokat, beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Bu da seviyesini düşürür. Çocuğa ceza verilecekse poposuna vurulmalı” diye konuştu.
İlgili 17 soru bulundu
Hadisten de anlaşıldığı üzere, dinimiz, insanların en fazla kızgın oldukları dövüşme halinde dahi yüze vurmayı yasaklamıştır. Söz konusu hüküm; eğitim, had ve ta'zîr cezalarında da geçerlidir (İbn Hacer, Fethu'l-Bârî, V, 182).
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Ama uzmanlara göre, şiddetli olmayan, kalçaya vurulacak bir tokat, sinirlendiren ve çekilmez söze ya da eyleme 'dur' der. Bunu da 5-6 yaş altındaki çocuklara yapmak lazım. 5-6 yaş üzerindeki çocuklara vurmak yerine ceza vermek daha doğru.
O halde, 'sünnet' Peygamber aleyhissalâtu vesselamın yaptığı şeylerin ifadesi ise eğer, çocuk dövmemek de bir Peygamber sünnetidir.
Ya hiç olmamalı veya bir tane olmalı. Yahut iki tane olmalı. Daha fazlası tavsiye edilmiyor. Eskiden ise, (Ben ümmetimin çokluğu ile iftihar ederim) buyurarak çok çocuk yapılmasını tavsiye ediyordu.
Çocuk bir davranış yaptığında, hemen arkasından da dayak yediğinde, davranışının hatalı olduğu ve bu yüzden cezalandırıldığını düşünmez. Bu neden-sonuç ilişkisini kuramaz, çünkü duyguları incinmiştir ve aklındaki şey sadece budur.
Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.
Çocuklara şiddet uygulamak kabul edilemez bir davranış şeklidir. Hele çocuk kendi anne ve babasından şiddet görüyorsa, bu daha yıkıcı ve aşağılayıcıdır, çocukta derin izler bırakır.
Çocuklarda saldırganlık, ilgisiz ve sevgisiz kaldığı içinde ortaya çıkabilir. Ailesi tarafından yeterince ilgilenilmeyen, istekleri göz ardı edilen, sevildiği hissettirilmeyen çocuk saldırgan tavırla sergileyebilir. Çocuklarda saldırganlığın bir diğer sebebi de anne ve babanın çocuğun davranışlarına verdiği tepkidir.
Dr. T. Alper Yılmaz, “Bazı çocuklarda kafaya alınan darbeler ve travmalar daha fazla risk taşır. 2 yaşından küçük olan, epileptik yani havale nöbetleri geçiren, felç gibi hareket kusuru olan, gelişme geriliği, kanamaya yatkınlık ve cildinde kolayca morluklar oluşan çocuklar bu gruba girer” diyor.
Uykusuzluk, açlık, hastalık ve yorgunluk gibi problemler, onların davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle huzursuz ve sabırsız olabilen çocuklardaki yaramazlık eğilimi ortaya çıkabilmektedir. Hareket Etmek: Çocukların, vücutlarından fazla enerjiyi atamaması, yaramazlık yapmalarına neden olabilir.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Çocuklar bağırma eylemi ile karşılaştıklarında üzgün, incinmiş ve korkmuş hissederler. Hakareti de içeren sürekli azarlama hali, sözel bir istismardır ve bu durum çocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına yol açar. Bunun yanı sıra bu sorunlar depresyon ve anksiyete gibi problemler yaratabilir.
"Dayak çocuğu terbiye etmede gerekli bir araçmış gibi görünür. Ancak ne yazık ki yetişkinlik döneminde birçok psikopatolojiyle ilişkilendirilebilecek suçluluk, utanç ve kendinden nefret etme gibi duyguların çocuğun kişiliğinin temeline yerleşmesine neden olur. Dayak cennetten çıkma değildir !"
ABD'de yapılan bir araştırma, ergenlik döneminde başa alınan darbelerin zeka geriliğine yol açtığını ortaya koydu. Journal of Adolescent Health dergisinde yayımlanan makalede, ergenlik çağındaki kişilerde, kafalarına darbe almaları sonucu IQ düşüşü yaşanabileceği belirtildi.
Kafa travması sonrası ilk 24 ve 48 saat çok önemlidir. Travma sonrası açık yara olmasa bile kafası kırıkları veya beyin kanaması meydana gelebilir.
Çok hafif sayılabilecek düzeyde kafa travmalarında amnezi (unutkanlık) veya bilinç kaybı görülmez. Hafif kafa travmalarına baş ağrısı eşlik edebilir. Ancak kafa travması ağırlaştıkça hafif bilinç kaybı, ağır bilinç kaybı, koma ve ölüme kadar gidebilen bir tablo görülebilir.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri