Cuma günü çamaşır yıkanmaz. Cuma günü uzun süreli komşu gezmesine gidilmez.
- Çarşamba günü süt içmek, ev satınalmak iyi değildir. Cuma akşamı ve cuma günü ev temizlemek günahtır. - Cumartesi günü çamaşır yıkamak uğursuzluk getirir. DİKKAT edilirse hemen hemen haftanın bütün günleri ya belaya, ya da günaha sebep gösterilmiş, çalışmamız sanki suç kabul edilmiştir.
- Dışarıya maya verilirse evin bereketi gider. - Gece evden eve tuz verilmez. - Bıçak yere atıldığında sırtı üzerinde durursa misafir gelecek demektir. - Ağızdan lokma düşerse misafir gelir.
2- Cüzdanınızın içine bir tutam tuz koyun. Tuz, negatif enerjiyi yok edeceği gibi, parayı da size çekecek ve şanssızlığınızı yok edecektir. Diğer bir yöntem ise, cüzdanda eski madeni para bulundurmaktır.
Gece evden bazı şeylerin çıkmasının uğursuzluk getireceğine inanılır. Bu nedenle akşam ezanından sonra tuz ve sabun evden çıkmaz, kimseye verilmez. Çıktığı takdirde evin de tadının tuzunun gideceğine hane halkının mutsuzlaşacağına inanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Salı günü çamaşır yıkanmaz, yola çıkılmaz, el işine başlanmaz; uğursuzluk getirir. Cuma günü uğurludur.
Bu günlerde, duygu dalgalanmalarını diğer günlere oranla daha yoğun yaşayabiliriz. Eski Türklere göre Pazartesi; Bu gün uğurludur ve bir işe başlanacağı zaman özellikle Pazartesi beklenir. Pazartesi için “çamaşır günü” de denilir. Yorgan kaplanır, ev temizlenir, kısacası her iş yapılır.
Cuma ezanı okunduktan sonra, kendisine cuma farz olan kimselerin alışveriş yapması, diğer işlerle uğraşması caiz değildir. Ancak kendisine cuma farz olmayan kişilerin alışveriş yapması, temizlik yapması, kısacası iş yapması caizdir; dinen bir sakıncası yoktur.
Cevap: Cünüp olduğunu unutan bir kimse, Cuma namazı için gusül abdesti alırsa, cenabetlikten kurtulur, temiz olur. Fakat, farz sevabına kavuşamaz.
Akşam saatleri, günün stresinden uzaklaşıp ev temizliği yapmak için uygun bir zamandır. Ancak, geç saatlere kadar temizlik yapmak, uyku düzeninizi etkileyebilir, bu nedenle erken saatlerde başlamak daha iyidir.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
SALI: Haftanın en uğursuz günüdür. Salı günü yola çıkılmaz, bir işe başlanmaz. Bugün başlanan bir iş ya uzun sürer veya yarıda kalır derler.
Evet, dinimizde uğur var, uğursuzluk yoktur. Uğur, iyilik getiren şey veya belirti, hayır, bereket demektir. Uğurlu olsun demek, (Hayırlı olsun, bereketli olsun, iyi netice versin, faydasını gör) demektir. Böyle duanın mahzuru olmaz, aksine iyi olur.
Düğün mekanları Cuma günlerini hafta sonu saydığından, Pazartesi ile Cuma günü arasında kalan günlerden birinde düğününüzü yapabilirsiniz. Bu günler içinden ise en uygun olanı Perşembe günü diyebiliriz.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Anadolu'da bazı yörelerde salı günü ile ilgili inanışlar yaygındır. Salı günü yola çıkmanın uğursuzluk getireceğine ve örgü örülmeyeceğine inanılırken kışlık yiyeceklerin ağzının salı günü açıldığında bereketli olacağı kabul edilir.
Eski Türk inanışına göre Salı günü bir işe başlanmaz.
Çünkü bugün olumsuzluk olur, çabuk bitmez. Uğursuz gündür. Badana yapılmaz. Çamaşır yıkanmaz.
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
Hayırlısını istemek evliya duasıdır.
Allah'tan hayırlısı demek hayırlısını istemek dualarımızı bu şekilde yapmamız doğru mu? Evet Allah'tan her şeyin hayırlısını istemek hayır murat etmek hayır dualarda bulunmak olması gerekendir. Yalnız dualarda kesinlik ve ne istediğini bilmek ve o duanın kabulü için ameller işlemek daha tesirlidir.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
13'üncü Cuma, Batı'nın hurafe anlayışında şanssız bir gün olarak kabul edilir. Miladi takvimde ayın 13. günü, her yıl en az bir kez olan ancak aynı yıl içinde üç defaya kadar meydana gelebilen bir Cuma gününe denk geldiğinde ortaya çıkar.
İslâmiyette uğurluluk vardır; ama uğursuzluk yoktur. Çarşamba uğurlu bir gündür. Hadîs-i şerifte, “Bu gün başlanan bir iş tamama erer” buyurulmuştur.
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder." Ebu'd-Derdâ (RA) anlatıyor: Bir gün Rasûlullah (SAV): "–Cuma günü bana çok salevât getirin! Zira o gün, meleklerin hazır ve şâhid olduğu bir gündür.
Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri