Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, firmanızın kargo şirketine bizzat verdiği ve KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi (01.07.2021 tarihi itibariyle 2.000,00 TL) aşan taşıma hizmetine yönelik düzenlenecek faturalarda (2/10) oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ uyarınca (M yetki belgesi haricinde) yurt içi nakliye hizmeti veren tüm mükellefler KDV dahil 2.000 Türk Lirasını aşan faturalarında 2/10 oranında tevkifat yaparak faturasında bunu gösterecek.
Motosikletle yapılan kurye işi için KDV Genel Uygulama Tebliğini de Belirlenmiş alıcılara ve TÜM KDV mükelleflerine verilen ve KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşan KURYE taşımacılığı hizmeti (2/10) oranında tevkifata tabidir.
İlgili 29 soru bulundu
Her ticari kazançta olduğu gibi esnaf kuryeler de Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergi ödeme yükümlülüğü taşırlar. Esnaf kuryelerin ödemesi gereken Katma Değer Vergisi (KDV) oranı 2023 yılındaki son düzenlemelerle %20 olarak belirlenir.
Kuryeler genellikle tek bir firmaya bağlı olarak çalışıyor ve bu da başka firmalar ile çalışarak daha fazla kazanç elde etmelerinin önüne geçiyor. Fakat esnaf kurye sisteminde kuryeler istediği zamanlarda, istediği yerlerde ve aynı zamanda istedikleri kadar çalışabilirler.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Bu kargo fiyatları tarafınıza faturalandırılacaktır. * Paylaşılan kargo fiyatlarında %18 KDV hariçtir. Posta hizmet bedeli ve SMS ücretleri ise dahildir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, PTT acenteliği faaliyetiniz nedeniyle elde ettiğiniz komisyon ödemeleri üzerinden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmekte olup yapılan bu gelir vergisi tevkifatı nihai vergileme olacaktır.
Cevap : KDV tevkifatı Kara yolu ile taşımacılık hizmetinden yapılır. Kepçeden faaliyetinde tevkifat olmaz.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
İşgücü Hizmeti Temininde Tevkifat Uygulaması Yazımızın 3. maddesinde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanılan işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
1 Mart 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere yayımlanan Tebliğ ile getirilen değişikliklerden dikkat çeken hususların başında yük taşımacılık hizmeti alımına getirilen 2/10 oranındaki tevkifat uygulaması gelmektedir.
Nakliye faturası, nakliye firması tarafından kesilmektedir. Nakliye firması, KDV dahil her şeyi nakliye faturasında belirmekle yükümlüdür. Nakliye firması bu bilgileri açık ve net bir şekilde belirtmeli, hiçbir bilgiyi saklamadan yazmalıdır. Aksi taktirde suç işlenmiş olur.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
Nasıl Fatura Keserim? Esnaf kuryelerin faturalaşma süreçleriyle ilgili aradığınız bütün bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Hak edişinize istinaden, tarafınıza iletilen hak ediş mesajı içeriğinde belirtilen tutarda KDV dahil fatura kesmeniz gerekmektedir, aksi takdirde faturanız reddedilecektir.
Kendi adına iş yeri açan mükelleflerin aynı zamanda SGK (Bağ Kur) primi ödeme zorunlulukları da var. 2022 yılı için BAĞ-KUR priminin aylık tutarı 1.726,38 lira. Genç moto kuryeler, teşvikten yararlandıklarında bir yıl boyunca bağ kur primi ödememe hakkına da kavuşuyorlar.
Şirket kuruluş aşamasını tamamladıktan sonra beyannamelerinizi vermek için mutlaka bir mali müşavir ile anlaşmanız ve mali mühür edinerek e-fatura kesebilir halde olmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri