MEBİM 147´ye başvuran vatandaşlara 3 iş günü içinde cevap verilirken bugüne kadar gelen çağrıların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 3,7´si talep, yüzde 1,8´i şikayet ve ihbar, yüzde 3,5´i de görüş-öneri başlıklarında oldu.
Öğrencinin velisinin yanı sıra mülki amirler, ilköğretim müfettişleri ve zabıta teşkilatı da çocuğun mecburi ilköğretim kurumuna devamını sağlamakla yükümlü. Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor.
Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir. Madde 56 - Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula devam etmediği beher gün için on beş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Kaymakamlık, durumun veliye tebliğini sağlar. Yapılan tebliğde geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezası verileceği bildirilir. Kaymakamlıkça yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 TL idarî para cezası verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
Bakan itiraf etti: Çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezası yasada var ama uygulanmıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de 280 bin kayıt dışı öğrenci bulunduğu ve bunların 240 bini lise çağında olduğunu belirtti.
Bütün bunlara rağmen çocuğunu okula göndermeyen ailelere de zaten idari para cezamız var. Günlük 15 lira para cezası keseceğiz. Cezaya rağmen çocuk yine gönderilmezse ek 500 lira ceza daha kesilecek.”
Buna göre, öğrencinin yaptığı devamsızlıklar gün be gün takip edilecek. Çocuğunu okula bilinçli olarak göndermeyen veliler hakkında yasal süreç başlatılacak, aileler ikaz edilecek. Uyarılar dikkate alınmazsa, devlet veliye dava açarak okula gönderilmeyen çocuğun velayetini alacak.
Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) '' Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
Bu süreçte 1. sınıflar uyum haftasında 1 gün diğer haftalarda ise 2 gün okula gidecek. Bakan Selçuk, çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerin de bu durumu okul yönetimine bildirmeleri gerektiğini ifade etti.
17-Okula gelmediği her gün için 15 TL ceza verildiğini, yine gönderilmemesi halinde cezanın 500 TL olacağını, devamın takibi sırasında bilgi vermeyen ve kaçınanlara da 400 TL ceza verildiğini veliler ve çevredeki aileler bilmelidirler.
Eğer ki gitmek istememe davranışı göstermekte olan çocuk aynı zamanda fiziksel rahatsızlıklarından şikayetçi ise doktor muayenesi şarttır. Fiziksel bir rahatsızlığı olmadığı anlaşılan çocuklarda psiko-sosyal destek anne baba, uzman ve öğretmen üçgeni işbirliğince sağlanmalıdır. Çocuğum okula gitmek istemiyor.
Türkiye'de de Anadolu rock'ın öncülerinden Erkin Koray, kızını okula göndermedi. Kızı Damla evde eğitim gördü. Ancak yıllar sonra bu konuda kendini eleştirip "Sakın kimse beni örnek almasın. Eğitim çok önemli" dedi.
Çocuğunuza okulla ilgili olumlu deneyimler yaşatın.
Çocuğunuzu okula ikna etmek için sabırlı ve kararlı olun. Çocuğunuzun okula gitmek istememesinin altında yatan nedenleri anlamaya çalışın ve bu nedenleri ortadan kaldırmak için çaba gösterin. Çocuğunuza okula gitmesi için destek olun ve ona güvenin.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişikliklerin arasında öğrencilerin devamsızlık süreleri de bulunuyor. Buna göre 2 gün üstüste okula gelmeyen öğrencinin durumu velisine bildirilecek.
En son da daha fazla gitmediğiniz zaman okulunuza bağlı olarak jandarma veya polis birimleri evinize yollanıyor sizi okula götürmek için.
Para cezası yok. Ayrıca fazla devamsızlık yapmadıysan ve sınıfı geçmek istiyorsan sosyal sorumluluk yapman gerekiyor.
Okula düzenli devamlılık niçin önemlidir? Okula düzenli devamlılık, ileriki yaşamında başarılı olması için çocuğunuza yardımcı olacaktır. Her gün okula devam etmek çocuğunuz için öğrenmeyi kolaylaştıracak ve çocukların diğer çocuklarla arkadaşlık kurup sürdürmesine yardımcı olacaktır.
Velilerin; 66 aylıktan büyük olan çocuklarını ilkokula göndermek istememeleri durumunda, devlet ya da üniversite hastanelerine başvurmaları gerekiyor. Çocuk doktoru, çocuk psikiyatrı ya da nörologtan 'Fiziken okula başlamaya uygun değil' ya da 'Zihnen okula başlamaya uygun değil' raporunun alınması şart koşuluyor.
Ülkemizde, evde eğitime ilişkin yasal düzenlemeler yoktur.
KAYIT ERTELEME İŞLEMLERİ
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Eğitim kurumlarının fiziki olarak kapatılması, öğretmenlerin tehdit edilmesi veya baskı altına alınması gibi eylemler, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunu oluşturur. Bireylerin kişisel eğitim ve öğretim haklarının ihlali de bu suçun bir parçasıdır.
Cevap: Öğrenci okula hangi kıyafetle gelirse gelsin alınmak zorundadır. Kıyafetten dolayı öğrencinin okula alınmaması Anayasal suçtur, Türk Ceza Kanunu'nun 112 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirir. 112. Maddeye göre bu fiili işleyen hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri