Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çocuk annesinin soyadını alabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çocuk annesinin soyadını alabilir mi?

Aile mahkemesinde açılacak olan dava sonucunda velayeti annede olan çocuk annesinin soyadını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çocuğa anne kendi soyadını verebilir mi?

(TMK / 321) Bu düzenleme emredicidir ve kanımızca çocuğun başka bir soyadı alması mümkün değildir. Sonuç olarak, boşanma sonrası çocuk üzerindeki velayet hakkına dayalı olarak açacağı bir soyadı değiştirme davasıyla kendi soyadını değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yilmazcolakhukuk.com

Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir?

Velayeti annede olan çocuğun annenin soyadını alması için bu yönde bir dava açılması gerekmektedir. Söz konusu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise davaya bakmakla yetkili mahkemeler aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Erkek annesinin soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Çocuklar kimin soyadını alacak?

Evlilik birliği içinde doğan çocuk, evlilik devam ettiği sürece babanın soyadını kullanır. Kural olarak anne ve babanın boşanması veya babanın ölmesi halinde de bu durum değişmemektedir. Çocuk kural olarak, anne ve babası evli ise babanın, evli değil ise onu doğuran kadının yani annenin soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Çocuk Annenin Soyadını Alabilir Mi? | Avukatım Anlatıyor

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ailemizin soyadı nasıl belirlenir?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Evlenmeden çocuk olursa kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çocuğumun soyadını nasıl değiştirebilirim?

Çocuk, velayet hakkına sahip olan kişinin soyadını doğrudan almaz. Çocuğun soyadının değiştirilmesi ancak haklı sebebin varlığı halinde istenebilecek, burada çocuğun üstün yararı gözetilecek ve soyadı değişikliği ancak mahkeme kararı ile yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Evlilik dışı doğan çocuğun soyadı ne olur?

Çocuğun Soyadı Durumu

Evlilik dışı doğan çocuk annenin soyadını alır. Zira, evlilik dışı doğan çocuğun doğumla anne ile soybağı kurulmuş olacaktır. Çocuğun babanın soyadını alması ise ancak baba ile arasındaki soybağı ilişkisinin kurulmasıyla mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?

18 Yaş Altı İsim Değişikliği

18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Soyadı değiştirme Kütük değişir mi?

Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Erkek isterse kadının soyadını alabilir mi?

3. Evlenmeden Önceki Kızlık Soyadı Kullanımına İlişkin Dava

Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı?

Onun soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? SOYADI değişikliği talepleri genel ismi ile Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi davaları, davayı açanın, yani davacının ikametgahının bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde açılır. Soyadının değiştirilmesi için mahkeme "haklı bir sebebin varlığı" kriterini aramaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: universalhukuk.com

Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir?

İsim Değişikliği Davası Yargıtay Kararları

Mahkeme tarafından davacının talebi daha önce de isim değişikliği talebinde bulunması sebebiyle reddetmiştir. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 36.Madde de yer alan gerekçeler neticesinde davacı ancak 1 kere isim değişikliği talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Çocuğun baba adı değişir mi?

Nitekim, Dairemizin 01.02.2010 tarih ve 2009/10864 esas 2010/1097 karar sayılı içtihadında; "babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı, usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe, çocuğun da soyadı değişmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kayihukuk.com.tr

Boşanan anne çocuğuna kendi soyadını nasıl verilir?

Boşanma veya ölüm üzerine velayetin annede olması soyadında herhangi bir değişikliğe sebep olamaz. Babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadını usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe, çocuğun da soyadı değişmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

E devletten Çocuğumun soyadını nasıl değiştirebilirim?

AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Soyadı değişikliği davası ne kadar sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Soyadı değişikliği hangi hallerde yapılır?

Dava açarak soyadı değiştirme, TMK m.27 gereğince soyadının değiştirilmesi için haklı bir sebebin bulunması halinde asliye hukuk mahkemesine başvurularak yapılır. Bu kapsamda, soyadında hatalı tescile dayanan maddi bir hata bulunması durumları hariç diğer bütün hallerde, yalnızca dava açarak soyadı değiştirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artukhukukburosu.com

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

e-Devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kimlik numaranı ve şifrenizle e-devlet kapısına giriş yapın. Ardından “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” başlığına gidin. Yeni Başvuru seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Evlilik dışı doğan çocuğa ne denir?

Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir. 16 Bilmen, a.g.e., III, 406; Feyzioğlu, a.g.e., s. 518. 17 Nûr, 24/4-9. 18 Şevkanî, Neylü'l-Evtâr, VI, 66 (75); Ebû Zehrâ, Muhammed, Ahkâmü't-Tarikât ve'l-Mevâ- rîs, Dârü'l-Fikri'l-Arabî, t.y., s. 261-2.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Evlilik dışı doğan çocuğun baba adı ne yazılır?

1-Evlilik dışında doğan çocuk annenin hanesine,annenin soyadı ile kaydedilir.Baba adı bölümüne annenin beyan ettiği isim yazılır. Bu ismin bağlayıcı hiç bir tarafı yoktur. Uydurmuş olsanız bile bu isimde olan hiç kimse sorumluluk altına girmez ve çocuğun babası olarak tanımlanmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?

Çocuğun evlilik dışı doğduğu hallerde kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın velayeti annede kalır. Velayet annede olsa da bebeğin babasından doğan hakları geçerli olur. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınmaması durumunda ise anne tarafından babalık davası açılarak hukuki süreç izlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT