Çocuk Endokrinoloji uzmanı, temel olarak çocukluk ve ergenlik döneminde (0-19 yaş) ortaya çıkan hormonal bozukluklarla ilgilenir. Çocuğun sağlıklı büyümesini, normal zamanında ergenliğin ortaya çıkması ve sağlıklı ilerlemesini, sonunda erişkin döneme güvenli geçişini izler.
Çocuk endokrinolojisi bölümü; yenidoğan döneminden 18 yaş aralığına kadar çocuklarda görülen büyüme ve gelişim sorunları, diyabet, tiroid hastalıkları, cinsiyet gelişim bozuklukları, obezite, kemik metabolizması bozuklukları ve diğer endokrin sistemle ilgili rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmektedir.
Kan testi taraması ile endokrin hastalıkların teşhisi ve değerlendirilmesi yapılır. Gerekli durumlarda hormon testi istenebilir. Tüm bu tetkikler alanında uzman çocuk endokrinoloji doktorları tarafından istenip uygulanır. Çocuk endokrinoloji boy kısalığı sorununu da çözebilen bir alandır.
Böbrek üstü rahatsızlığı yaşayanlar, metabolik kemik hastaları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar ile Endokrinoloji bölümü ilgilenir. Aynı zamanda çeşitli metabolizma hastalıkları ile hormon hastalığı olan kişiler tedavi için Endokrinoloji bölümüne giderler.
İlgili 16 soru bulundu
Ergenlik döneminde görülen diğer sorunların altındaki neden genellikle hormonaldir. Bu nedenle ergenlikte görülen fazla tüylenme, meme sorunları, kız çocuklarının hertürlü menstrual sorunları, Polikistik Over ile de (18 yaşını doldurana kadar) Çocuk Endokrin uzmanı ilgilenmektedir.
Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Hormonlar, vücudumuzun işleyişinde yer alan ve çeşitli metabolik olaylara aracılık eden sinyal molekülleridir. Pek çok sistemi etkileyen çok çeşitli yapıda ve fonksiyona sahip hormon vardır. Genel olarak bütün hormon testleri sabah ve aç karnına yapılmaktadır.
"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları" polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.
Çocuğun tiroit bezinin doğru işlemesi birçok açıdan önemlidir. Erken tanı ile teşhis edilemeyen tiroit bozuklukları çocuklarda zekâ ve beyin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra kilo alma, aşırı uyku hali, kabızlık, gelişme geriliği, cilt kuruluğu ve halsizlik de yine görülebilecek diğer hastalıklardır.
İç salgı bezlerinden salgılanan hormon isimli maddeler kan yolu ile vücuda dağılarak uzak organlarda etkilerini gösteriyor. Ayrıca bu iç salgı bezlerinden kaynaklanan hormon eksiklikleri veya fazlalıkları bazı hastalıklara neden olabiliyor. Bu hastalıklara endokrin hastalıklar deniyor.
Hormon Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Genellikle 3-4 saat içinde çıkar.
Bu test ile büyüme hormonu (growth hormon – GH), prolaktin (PRL), tiroid stimülan hormon (TSH), folliküler stimülan hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), adrenokortikotropik hormon (ACTH) ve antidiüretik hormon (ADH) düzeyleri incelenir.
Hastaya sabah aç karnına gelmesi ve yanında tatlı yiyecek (meyve suyu, kek, çikolata vb.) getirmesi söylenir. Test günü hastanın kilosu ölçülür. Aseptik koşullarda damar yolu açılan hastadan 0.dk glukoz, GH hormon veya kortizol ölçümü için kanları alınarak glucometre ile kan şekeri ölçümü de yapılır.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Ergenlik çağının ilk belirtileri kızlarda 10-11 yaş, erkeklerde ise 11-12 yaş arasında ortaya çıkar. Ergenlik dönemine girişle birlikte büyüme hızlanır. Bu, kızlarda erkeklerden daha önce olur. Ortalama olarak kızlar 11-12 erkekler ise 13-14 yaşlarında en hızlı büyümelerini yaşarlar.
Tüm hormon testleri aç karnına yapılır.
Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir ...
İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır.
Hormon testi fiyatı hastane ve laboratuarlarda 100 TL – 250 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Hormon testleri kan ölçümü bazlı olduğu için aç karnına yaptırılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise dışarıdan alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu düzeyleri etkileyebileceği şeklinde açıklanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir şey yemeden aç karnına hormon testi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri